Bursa de Valori București (BVB) a bătut o întreagă serie de recorduri în 2023, ajutată în special de listarea Hidroelectrica și valul de investiții adus de această tranzacție istorică. Anul trecut, acțiunile de pe bursa românească au crescut în medie cu peste 30%, acțiunile companiei BVB au urcat cu 86% (a doua cea mai mare dintre acțiunile din BET), lichiditatea medie zilnică a avansat cu 60%, iar numărul investitorilor a ajuns la un nou record istoric.

Unul dintre momentele cheie ale anului 2023 a fost realizarea cu succes a celei mai mari listări de acțiuni din Europa, și anume cea a Hidroelectrica, în valoare de 9,3 miliarde de lei (1,8 miliarde de euro). Această listare a consolidat poziția BVB în peisajul financiar european și a generat un val semnificativ de interes și încredere în piața de capital din România.

La finalul anului 2023, indicele principal BET a atins nivelul de 15.371 de puncte, reflectând o creștere de 31,79% față de anul precedent. Acest avans semnificativ subliniază performanța excelentă a celor mai tranzacționate 20 de acțiuni listate la Bursa de Valori. Într-un moment de referință, pe 8 decembrie, indicele principal a depășit pragul de 15.000 de puncte pentru prima dată în istorie.

“Bursa de Valori București a avut în 2023 cel mai bun an din istorie, fapt reflectat în primul rând de succesul ofertei publice de listare a Hidroelectrica, care prin valoarea sa de 9,3 miliarde de lei (1,8 mld. euro) a fost cea mai mare ofertă din Europa în 2023, precum și de atingerea unor maxime istorice pe mai multe paliere, inclusiv numărul investitorilor, și de valoarea record a rundelor de finanțare prin listări de acțiuni și emisiuni de obligațiuni. Aceste performanțe demonstrează și, totodată, reconfirmă faptul că proiectele noastre de dezvoltare din ultimii ani merg în direcția potrivită și că piața de capital din România își îndeplinește misiunea de platformă de finanțare a economiei românești. Avem o colaborare excelentă cu autoritățile statului, Guvern, Parlament, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Banca Națională a României, ceea ce este esențial pentru dezvoltarea pieței de capital din România și, în ansamblu, a economiei locale”, a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.

Indicele BET-TR a încheiat anul la un nivel de 31.745 de puncte, marcând o creștere de 39,93% față de ultima zi de tranzacționare a anului precedent. Această performanță reflectă atât evoluția prețurilor acțiunilor, ci și impactul total al dividendelor plătite de companiile componente ale indicelui. O altă realizare semnificativă în 2023 a fost depășirea recordului de lichiditate înregistrat în 2022.

”Anul 2023 a doborât cu o marjă semnificativă recordurile de lichiditate stabilite în anul precedent într-un context în care numărul de investitori a atins un maxim istoric, iar indicii bursieri au adus randamente substanțiale. Listarea cu succes a acțiunilor Hidroelectrica, atingerea unei evaluări istorice pentru emitentul Bursa de Valori București (BVB) obținută pe o creștere cu 112% a numărului de acționari, 11 emisiuni de obligațiuni corporative, de 1,6 miliarde euro, 20 de emisiuni de titluri de stat Fidelis, cu o valoare de 1,9 miliarde euro, și o finanțare municipală, de 112 milioane euro, ne arată fără echivoc că piața de capital este un partener puternic și de încredere al economiei românești”, spune Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.

Valoarea totală a tranzacțiilor pe toate piețele și pentru toate tipurile de instrumente financiare a depășit valoarea de 38 de miliarde de lei, marcând o creștere notabilă de 58% față de anul anterior. Numărul de 1,977 milioane de tranzacții realizate de investitori pe toate piețele în 2023 reprezintă un nivel fără precedent încă din 2007 încoace. În special, numărul de tranzacții cu acțiuni pe Piața Principală a atins cifra de 1,46 milioane de tranzacții.

Două companii s-au listat în 2023 la Bursa de Valori București în urma realizării cu succes a ofertelor de listare: Hidroelectrica pe Piața Principală și Millenium Insurance Broker pe AeRO. De asemenea, prin intermediul a 11 emisiuni de obligațiuni corporative, emitentii au atras 1,6 miliarde de euro. Ministerul Finanțelor a fost, de asemenea, activ pe piața de capital, atrăgând 1,9 miliarde de euro prin cele 20 de emisiuni de titluri de stat Fidelis.

Numărul investitorilor a ajuns la finalul lunii septembrie la peste 168.000, record istoric și în creștere cu 40.000 de investitori față de septembrie 2022. În ultimii aproape patru ani, numărul de investitori s-a triplat, de la aproape 54.000 la finalul anului 2019.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri