In contextul unui 2017 agitat, cu multa instabilitate atat pe plan local, cat si international, activele fondurilor de investitii si-au continuat cresterea observata in ultimii ani. Fata de decembrie 2016, activele fondurilor de investitii au crescut cu 7%, ajungand la peste 26 de miliarde lei. Suma este totusi mica, daca ne raportam la stocurile depozitelor bancare, a declarat Dragos Manolescu, director general adjunct la OTP Asset Management, la emisiunea Profesionistii in Investitii.

"Conform ultimelor raportari ale BNR, stocul depozitelor gospodariilor este de peste 170 miliarde lei, din care peste 64 miliarde sunt in depozite overnight i in conturi de economii, adica au dobanzi aproape de 0. In aceste conditii, conform calculelor OTP, de fapt, din suma totala de 26 de miliarde lei - active in administrare ale fondurilor mutuale, investitorii de retail ar detine intre 18 si 19 miliarde, deci un grad de penetrare de 11% in depozitele bancare. Acest grad de penetrare este unul redus, in comparatie cu alte tari. De exemplu, in Ungaria, un cetatean economiseste in medie peste 2 salarii in depozite si aproximativ la fel in fonduri mutuale. In regiune, cu exceptia Bulgariei, Romania este codasa in ceea ce priveste ponderea fondurilor mutuale in totalul economiilor", a explicat Dragos Manolescu.

Acest lucru nu este o surpriza majora, tinand cont ca Romania este pe ultimele locuri in Europa la capitolul educatie financiara, fiind inca multe decalaje de recuperat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri