Starea de incertitudine a caracterizat evolutia Bursei din ultima perioada. Volatilitatea nejustifcata si presiunea mare la vanzare contrazic orice semnale pozitive venite dinspre datele fundamentale bune ale emitentilor sau dinspore segmentul macroeconomic. Directorul firmei de brokeraj Vienna Investment Trust, Adrian Simionescu, a declarat pentru Wall-Street, ca starea aceasta este determinata de anumiti investitori mari, care vor sa mentina preturile sub anumite niveluri, in incercarea de a intra la cumparare de pachete mari la cotatii mici.
“Evolutia pietei este total ilogica si atipica. Urmarind zilnic toate tranzactiile care se fac la bursa, pe tot parcursul sedintei am observat ca avem de a face cu incercari disperate de a mentine titlurile sub anumite nivele, pentru a se acumula si a se cumpara pachete mari de actiuni la preturi mici. Este ilogic sa vinzi la preturi asa de mici. De asemenea, se observa incercari de a cobori pretul spre finalul sedintei, de a inchide la niveluri mici”, ne-a declarat Simionescu.

Explicatiile si argumentele oferite de brokerl vizeaza mai multe aspect ale modalitatii in care se fac tranzactiile si ale stirilor negative care circula in ultima vreme in aceasta arie. “In perioadele in care sunt distante mari de timp intre BID si ASK se fac transferuri de la un investitor la altul, se asteapta mai mult timp si se dau ordine cu pachete mai mari, creand astfel o lichiditate mare pe acel emitent. In acest fel se creeaza o impresie de trend in functie de nivelul la care se fac aceste tranzactii. In ultima vreme, acestea se fac la niveluri foarte mici, ceea ce este ilogic”, a mai spus brokerul.

Brokerii confirma: Ipoteza este plauzibila

Ipoteza lansata de Adrian Simionescu a fost acceptata si de alti brokeri din piata de capital. Astfel, Adrian Caramiha, unul din brokeri din Romania cu cea mai mare experienta, nu exclude aceasta varianta ca explicatie a evolutiei pietei de capital, tinand cont de lichiditatea modesta si de factorii ce indica starea tipica a bursei.

“Aceasta ipoteza a tinerii pietii romanesti de capital la anumite nivele nu trebuie exclusa. Sunt multiple cauze care genereaza starea actuala a BVB. Dar se poate si lucrul aceasta din mai multe motive. Piata este foarte mica, lichiditatea este modesta, in ultimul timp s-a observant o presiune foarte mare la vanzare, si multe dintre actiuni nu justifica vanzarile acestea agresive. De asemenea, majoritatea investitorilor mici sunt blocati. In momentul de fata, intalnim o situatie la BVB care sintetizeaza aceste motive si putem aplica chiar si teoria conspiratiei”, ne-a declarat acesta.

Analiza Tehnica este o forma de influentare a micului investitor

Simionescu crede ca multi investitori folosesc analiza tehnica tocmai pentru a influenta psihologic investitorii si a incerca sa ii mentina sau sa ii duca sub anumite nivele, determinate de pragurile si suporturile de rezistenta care apar in graficele tehnice.”Incercarea de mentinere la anumite niveluri este strans legata de Analiza tehnica, de pragurile determinate de aceasta. In Romania, AT este folosita pentru a a manipula investitorii, pentru a ai ii speria cu acele prgauri de rezistenta. Foarte putini sunt cei care folosesc analiza tehnica pentru a determina momentul cel mai bun de intrare sau iesire”, a mai explicat directorul Vienna Investment Trust.

Un alt motiv care l-a determinat pe Simionescu sa ia in calcul ipoteza acestei forme de manipulare a pietei se refera la lichiditatea mica a pietei, din cazua careia tendinta poate fi usor data de jucatorii mari.”S-a creat in ultimul timp impresia falsa ca ne-am corelat cu americanii si ca investitorii straini au iesit de la BVB. Datele din ianurie si februarie contrazic acest lucru si ma astept ca in martie sa fie la fel si, in ce priveste corelarea, s-a vazut mai ales in ultimele doua saptamani ca nu este reala. Datorita lichiditatii reduse, piata poate fi usor orientate intr-un fel sau altul de investitorii mari”, a mai spus acesta.

Intrebarea se pune cine face acest lucru? Aceeasi voce ne-a explicat ca banuielile lui se indreapta spre investitori roman ce controleaza fonduri straine. “Cred ca aceste miscari sunt facute de anumite offshoruri din Cipru si insulele Caiman care sunt controlate insa de investitori romani”, ne-a mai declarat Simionescu.

Ceuca: Peste tot se intampla astfel de lucruri

Si Adrian Ceuca, directorul adjunct al SSIF Broker Cluj crede ca aceasta ipoteza trebuie luata in calcul, mai ales ca nu am fi singura tara unde se intampla asa. Brokerul crede ca stirile negative, vestile proaste si anumite declaratii influenteaza foarte mult comportamentul si starea de spirit a investitorilor mici.

“Pana la urma, peste tot se face asa, cei care au potenta sa faca acest lucru nu sunt doar in Romania. Nu putem acuza de manipulare, greseala este a celor care tin cont de aceste lucruri mai mult decat de fundamente si ies la vanzare. Aceste stiri induc o stare de panica, se vinde, dar cine stie ca are puterea sa faca o face. Dar aceasta varianta cum ca BVB ar fi tinuta la anumite nivele de anumiti investitori este foarte pluzibila”, a declarat, pentru Wall-Street, Adrian Ceuca.

Simionescu a mai declarat ca se asteapta ca aceasta situatie sa nu mai dureze foarte mult, pentru ca in scurt timp, cei care fac acest lucru vor atinge nivelele cautate. “Ma astept ca aceasta disfunctionalitate sa nu mai dureze mult. Mai ales ca cine acumuleaza la un moment dat o sa intre si se va iesi din situatia aceasta. In schimb, este neplacut faptul ca micii investitori au cazut in aceasta plasa”, a incheiat Simionescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri