Sentimentul negativ si incertitudinea care predomina in aceasta perioada in piata de capital romaneasca ar putea sa reduca dintr-un potential success al ofertei publice inititale Pomponio, care incepe astazi, spun brokerii chestionati de Wall-Street.
“Intr-un IPO, este foarte important si sentimentul din piata de capital si trebuie sa vedem ca nu suntem in cel mai fericit moment. Dar daca lumea va constata ca exista un interes mare, intrari in forta la subscriere, acest lucru ar putea atrage interesul mai multor investitori si ar putea avea succes” a declarat, pentru Wall-Street, Mihai Chisu (foto), broker la IFB Finwest.

Compania activeaza intr-un domeniu in dezvoltare si atractiv, mai ales ca oficialii acesteia au demonstrat transparenta si deschidere catre public. In plus, pretul este considerat atractiv.

“Pomponio a demonstrat transparenta, deschidere catre public dar si o intelegere buna a rolului pietei de capital. Un element care conteaza foarte mult in succesul unei oferte este cum se prezinta compania, ce perpective are, cum se vede in momentul actual si care sunt estimarile pentru viitor. De asemenea, conteaza si pretul si putem spune ca la Pomponio, acesta este destul de interesant, este o oferta ceva mai atractiva de cele din acest an”, ne-a mai explicat Chisu.

Specialistii spun ca aceasta perioada nu este tocmai buna pentru oferte publice de listare. “Acest lucru s-a putut vedea si la celelalte IPO-uri din acest an. Dar este un domeniu in plina dezvoltare, desi multi spun ca e posibil sa fim si noi afectati de criza din Statele Unite. E o companie interesanta, care ar trebui sa atraga atentia multor investitori”, ne-a spus brokerul Adrian Caramiha.

In plus, Adrian Barbulescu, analist la Prime Transaction spune ca in afara de conditiile nefavorabile ale pietei, conteaza in decizia de a investi si marimiea si perspectivele companiei. ”Nu trebuie sa uitam ca ofertele de succes au avut in spate companii mari. Aici vorbim de emitenti mici, care incearca sa se dezvolte prin bursa si ale caror perspective nu pot fi apreciate cu acuratete”, a declarat acesta.

Pomponio a anuntat o crestere a vanzarilor cu 56%

Compania a anuntat pentru acest an o crestere a vanzarilor cu 56%, pana la 38,7 milioane de euro, au declarat ieri reprezentantii companiei.

“Estimam o crestere de 55-56% in acest an. Aproximativ 40% din incasari se va datora vanzarii de betoane si agregate, iar maxim 15% va fi componenta imobiliara”, a declarat, pentru Wall-Street, Luca Anversa, presedinte Pomponio si in prezent detinatorul a 85% din actiunile grupului.

In primul trimestru al anului 2008, Pomponio a realizat venituri de 18,4 milioane de lei (5 milioane de euro), o majorare de 13% fata de perioada similara a anului trecut, cand a inregistrat 16,4 milioane de lei (4,47 milioane de euro). Rezultatele preliminare pentru 2007 arata o cifra de afaceri de 93 milioane de lei, care poate ajunge la 98 milioane de lei (aproximativ 27 milioane de euro), incluzand segmentul imobiliar al grupului.

Compania si-a bugetat in acest an investitii de 16 milioane de euro, din care 11 milioane se euro se vor aloca unui parc parc rezidential care se va trealiza pe un teren de 3,5 hectare, in Alba Iulia. In prezent, Pomponio are in desfasurare doua proiecte imobiliare rezidentiale in orasele Alba Iulia si Sebes, in valoare totala de 4,7 milioane euro. Cele doua proiecte constau in construirea a sase blocuri si 19 case, care vor fi finalizate pana la sfarsitul acestui an.

Pomponio va mai investi in acest an aproximativ 2,5 milioane de euro intr-o unitate de productie a structurilor metalice, cu o productie estimata in acest an la 2.000-2.500 de tone, reprezentand 3,5 milioane de euro. Anul trecut, compania a achizitionat active in valoare de 4,5 milioane de euro de la societatile Investim SRL si Top A&A Construct, reprezentand statii de agregate si betoane, depozite si teren in Simeria, Hunedoara. Producatorul de betoane si agregate detine puncte de lucru in Cluj, Alba Iulia, Sebes, Turda si Simeria, cu capacitati de 60-80 metri cubi/ora. La inceputul anului 2009 va intra in functiune si o cariera de piata in Garbova.

“Vrem sa ne dezvoltam mai ales pe partea de agregate si betoane, prin achizitii si greenfield. Ne vom extinde si in alte orase, si in Bucuresti. Deocamdata dezvoltam piata din Ardeal”, a spus Anversa, estimand cota de piata din acest an la 50% in Alba, pe divizia de betoane si 40% pe prefabricate.

Compania scoate la vanzare aproape 15 milioane de titluri

In perioada 9-22 mai, Pomponio va desfasura o oferta publica primara initiala de vanzare de actiuni (IPO), avand atasate drepturi de alocare, oferta urmata de listarea actiunilor la Bursa.

In IPO sunt oferite circa 14,62 milioane de actiuni rezultate din majorarea capitalului social al Pomponio, echivalent cu 25% din capitalul social majorat al companiei. Titlurile vor fi vandute la pretul de 3,25 lei si vor avea atasate si drepturi de alocare.

Compania de constructii vrea sa obtina in urma ofertei 47,5 milioane lei, pentru dezvoltarea afacerii si doreste admiterea actiunilor emise la categoria a II-a a pietei reglementate a BVB. Potrivit prospectului, oferta va fi incheiata cu succes daca toate actiunile emise vor fi subscrise, in caz contrar, sumele subscrise de investitori urmand sa fie restituite.

Noul actionariat va fi reprezentat de Luca Anversa, cu 63,7% din actiuni, Tarana Alberto cu 7,5%, Limbean Cosmin 3,75%, restul de 25% diversi investitori.

Compania Pomponio a fost infiintata in anul 2000 si include mai multe departamente: constructii industriale, productie de fabricate si beton si dezvoltare imobiliara. Cifra de afaceri a grupului in 2006 a fost de 54, 7 milioane de lei (15 milioane de euro). Pomponio are in prezent aproximativ 280 de angajati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri