In sedinta de tranzactionare de ieri de la Bursa de Valori Bucuresti, stirile legate de cresterea economica de 8,8% din primul semestru al anului au reusit sa invinga corelarea cu pietele externe in scadere usoara.
Desi Bursa incepuse ziua in scadere, dupa difuzarea informatiilor despre cresterea Produsului Intern Brut (PIB), indicii au reusit sa recupereze din pierderi, incheiind sedinta in urcare. Lichiditatea s-a mentinut la cote reduse, valoarea totala a tranzactiilor fiind de 18,5 milioane lei (5,2 milioane euro), din care Rasdaq a atras putin peste 1 milion de euro.

Cea mai importanta crestere a avut-o indicele BET-FI, care s-a apreciat cu 4,45%, fiind foarte aproape de pragul suport de 33.000 de puncte, peste jumatate din lichiditatea BVB fiind realizata de tranzactiile celor cinci societati de investitii financiare.

SIF-urile au avut cea mai mare crestere din ultimele trei luni

SIF5 – Oltenia a avut cea mai mare apreciere, de 5,52%, si a atras cea de-a doua lichiditatea din piata de 2,5 milioane de lei (0,7 milioane euro), lider din punctul de vedere al tranzactiilor totale fiind SIF1 – Banat Crisana cu 2,8 milioane de lei (0,8 milioane lei). Actiunile SIF1 au crescut cu 3,31%, pana la cotatia de 1,56 lei/unitate.

“Cresterea economica este un element care ar trebui sa conteze si asta s-a vazut cel mai bine la SIF-uri. De saptamana trecuta se observau intrari de capital constante pe aceste simboluri, se acumula, iar preturile stagnau. Au existat, de asemenea, si rapoarte de tranzactionare care ofereau perspective bune pe aceste societati. Aceste rapoarte si cresterea economica au facut ca SIF-urile sa primeasca mai multa importanta din partea investitorilor”, a declarat, pentru Wall Street, Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Indicele celor mai lichide 10 actiuni, BET, s-a apreciat cu 1,08%, in timp ce BET-XT, ce urmareste evolutia celor mai lichide 25 actiuni, a urcat cu 2,06%, sustinut de cresterile importante ale SIF-urilor.

BET-C, indicele compozit al pietei, ce include toate actiunile listate pe piata reglementata, a avansat cu doar
0,61%, iar cele 10 actiuni din sectorul energetic urmarite de BET-NG au crescut cu 0,9%.

Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest, ne-a explicat ca aprecierile realizate ieri pe volume de tranzactionare destul de reduse au venit pe fondul lipsei stirilor negative din pietele externe, piata americana fiind inchisa.

Titlurile Impact Developer & Developer (IMP) au fost cele mai tranzactionate din piata, inregistrand un volum de 2,55 milioane de actiuni, pretul titlurilor stagnand la 0,145 lei. SIF Transilvania (SIF3) s-a aflat pe locul doi in privinta numarului de actiuni rulate, cu 2,1 milioane de titluri, pretul crescand cu 4,91% la 0,885 lei.

Actiunile din sectorul bancar au avut o evolutie contrara, Erste Bank (EBS) s-a depreciat cu 1,46%, la cotatia de 142 lei, in timp ce BRD a crescut usor cu 0,60%, pana la valoarea de 16,8 lei/unitate.

Trecerea de pragul de 33.000 de puncte a BET-FI ar putea aduce noi cresteri

Brokerul de la Intercapital afirma ca aprecierea indicelui BET-FI vine, probabil, pe fondul lipsei vanzatorilor care au dictat trendul pietei in ultima perioada, dar si pe fondul cumparaturilor speculative, indicele aflandu-se intr-o zona foarte interesata din punct de vedere tehnic.

“Suportul pe care BET-FI l-a avut in jurul valorii de 33.000 de puncte si care a fost spart acum cateva sedinte de tranzactionare va fi probabil retestat. Ramane de vazut daca cumparatorii vor fi suficient de activi si in sedinta urmatoare cand BET-FI va atinge probabil valoarea de 33.000 de puncte, iar daca indicele va ramane peste acest nivel pot urma cateva sedinte pozitive”, continua Grigoras.

Mihai Chisu se asteapta ca societatile de investitii financiare sa inregistreze in continuare aprecieri pe volume mai mari, ceea ce ar aduce mai multa incredere in piata. “Exista o parere unanima ca SIF-urile sunt investitii bune, in continuare ar trebui sa aiba loc o evolutie inertiala, cresterile SIF-urilor sa ridice piata, mai ales ca ieri s-a putut observa o defazare fata de bursele externe”, conchide reprezentantul IFB Finwest.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri