Pe parcursul primelor zile de tranzactionare din 2009, un nou val de informatii fundamentale negative a lovit pietele financiare internationale.
Astfel, cele mai recente date au aratat ca anul trecut piata americana a muncii a pierdut 2,6 milioane de slujbe, cel mai important declin anual al perioadei care a trecut din 1945, in timp ce rata somajului a crescut in decembrie la 7,2%.

Corporatii americane importante ca Alcoa Inc. sau Intel Corp. au anuntat fie disponibilizari masive de personal, fie retrogradarea perspectivelor privind rezultatele financiare aferente ultimului trimestru al anului trecut.

Stocurile americane de petrol inregistreaza cresteri mult peste estimari. Raportul amanuntit al celei mai recente sedinte de politica monetara a Rezervei Federale (15 – 16 decembrie) a dezvaluit asteptari extrem de pesimiste ale bancii centrale americane in legatura cu starea economiei - iar conform unei previziuni a Congresului american, Statele Unite vor inregistra un deficit bugetar de peste $1 trilion in anul fiscal 2009.





Pe de alta parte, insa, administratia Barack Obama este pregatita sa ceara Congresului american aprobarea unui pachet stimulativ estimat la $775 miliarde.

Noul presedinte doreste sa semneze initiativa – care presupune reduceri masive de taxe estimate la $300 miliarde, si de asemenea “cele mai mari investitii in infrastructura nationala de la crearea sistemului federal de autostrazi in anii ‘50” – imediat dupa preluarea functiei pe 20 ianuarie. “Oamenii nu pot sa astepte. Avem in fata noastra o provocare economica extraordinara” – a declarat recent Obama.

Zilele urmatoare devin foarte importante pentru pietele globale, din perspectiva premiselor mentionate mai sus.

Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale
www.vanguard.ro
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri