Urmaresc in continuare ideea pe care am introdus-o la mijlocul lunii trecute – conform careia bursele internationale de actiuni si de marfuri (in particular piata petrolului, dar si pietele metalelor cu utilizare industriala) au acum sansa stabilizarii.


In perioada care a trecut de la mijlocul lunii martie, indicii compoziti ai bursei americane de actiuni Dow Jones Industrial Average si S&P 500 au castigat peste 12% si respectiv 13%. In aceeasi perioada scurta de timp, pretul futures al petrolului cu scadenta cea mai apropiata cotat la NYMEX a castigat peste 10%.

Bursa de actiuni din China continua sa inregistreze cea mai buna evolutie pe plan global. Pentru autoritatile de la Beijing, miza politica a unui asemenea fapt de piata, ca si cea a stabilizarii economiei locale, este considerabila. Apoi, publicul recompenseaza experienta in ceea ce priveste politicile centraliste – capitol la care cele mai importante economii globale par a avansa la randul lor.

Pe de o parte, exista inca o doza masiva de neincredere in avansul recent al burselor. Pentru un timp, exact aceasta premisa va continua sa favorizeze cumparatorii.

Bursele internationale de actiuni si de marfuri par a fi integrat deja in cotatii un cataclism apocaliptic. Atata vreme cat nimic apocaliptic nu se intampla, insa, vanzatorii raman intr-o postura vulnerabila in fata unei avalanse de inchidere in panica a pozitiilor short. Un proces care pe termen scurt are o buna sansa de a continua rapid si impulsiv.

Pe de alta parte, presa favorabila cumparatorilor asociaza aprecierile recente ale burselor cu ipoteza sfarsitului recesiunii globale.




In opinia mea, o asemenea ipoteza are o baza inconsistenta. Tabloul fundamental global ramane cel putin la fel de sumbru ca cel pe fondul caruia in debutul noului an bursa americana de actiuni a pierdut un sfert din capitalizare, iar pretul petrolului a testat minimele cotate aproape de $30 pe baril la sfarsitul anului trecut.

In masura in care in urma cu doar cateva luni sistemul financiar international s-a aflat pe marginea prapastiei, un reviriment notabil al economiilor globale in a doua parte a acestui an este improbabil. Din aceasta perspectiva, redescoperirea euforiei pe Wall Street s-ar putea confrunta cu deceptii potential monumentale.

In particular in conditiile in care bursele internationale de actiuni si de marfuri continua sa se stabilizeze, dolarul american devine vulnerabil. Pentru un timp, moneda americana ar putea sa piarda teren in mod generalizat.

Chiar dupa declinul important din februarie si martie, yenul japonez ramane supra-apreciat. Ratele de schimb curente ale yenului sunt aproape imposibil de sustinut. Premisa larg intretinuta de presa internationala, conform careia yenul ramane o „moneda de refugiu”, este falsa.

Percep in continuare o sansa distincta ca yenul japonez sa se deprecieze puternic si generalizat pe parcursul lunilor urmatoare – in linia ideii documentate deja in prima parte a lunii martie, si reluate intr-un material special aparut pe 9 aprilie pe site-ul Tradeville – noul Vanguard.


NOTA: Acest material are exclusiv un scop pur informativ, neconstituind o recomandare de a tranzactiona in oricare din pietele financiare mentionate. Tranzactiile in marja presupun riscuri financiare semnificative. Tradeville SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza informatiilor prezentate.
Datele utilizate pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu exista nicio garantie privind corectitudinea acestora.


Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale
Tradeville S.A.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri