Bursa de Valori Bucuresti si-a continuat cresterile modeste de la inceputul saptamanii si a incheiat ziua cu aprecieri de circa 1,5%.
Lichiditatea pietei de actiuni a urcat cu jumatate, ajungand la 15,3 milioane lei (3,6 mil. euro), in timp ce rulajul total a fost de 15,44 milioane lei (3,65 mil. euro).

“Cresterea rulajelor, desi timida, da un semnal de incredere care va duce la o evolutie strans corelata cu bursele externe, dar pe volume in crestere, iar lichiditatea mai mare va atrage investitorii clasici, nu speculatorii, care pana acum au fost in expectativa”, a declarat pentru Wall-Street Mihai Chisu (foto), broker la IFB Finwest.

Pe de alta parte, piata produselor structurate a atras rulaje de doar 29.145 euro. Pe langa certificatele Erste Bank pe indicele DAX, aur si petrol, au fost realizate schimburi si cu produsele structurate listate astazi de Raiffeisen Centrobank cu activ suport aur, petrol, indicele ROTX, DAX, S&P500 si EuroSTOXX50.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a urcat cu 1,10%, pana la 5.285,27 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a castigat 1,50%, pana la 3.098,84 puncte.

“In ultimele doua luni BVB a suferit de pe urma dezinteresului destul de mare si asta s-a vazut in lichiditatea redusa si in scaderea cotatiilor. Bursa nu a reusit sa isi insuseasca din optimismul recent al burselor internationale. Un semnal pozitiv pentru piata locala a fost dat de companiile exportatoare care au afisat rezultate financiare mai bune decat cele care activeaza pe plan intern si asta a oferit investitorilor de la Bucuresti un optimism moderat”, explica brokerul.

Cea mai buna informatie care ar putea readuce investitorii in piata ar fi reintrarea economiei romanesti pe teritoriul pozitiv pe baze solide, spune el “Totodata, majorarea PIB-ului trebuie sa fie corelata cu acordarea derating de investment grade de catre agentiile de rating si de reintrarea investitorilor straini pe bursa locala”, considera reprezentantul IFB.

Indicele BET-FI
, al celor cinci societati de investitii financiare, s-a apreciat cu 1,49%, pana la 23.179,74 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a crescut cu 1,46%, la 10.684,88 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 1,35%, la 484,54 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a castigat 1,16%, pana la 760,92 puncte.

“Pana in toamna, Bursa va evolua intr-un canal mai amplu”

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au atras cea mai mare lichiditate din piata, de 2,4 milioane lei, iar pretul a crescut cu 1,43%, la 1,42 lei, in timp ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au castigat 1,87%, la 1,09 lei, pe rulaje de 2,3 milioane lei.

“Bursa a reajuns la nivelele de rezistenta pe care le-a mai testat, iar pentru a le depasi ar trebui sa depuna eforturi importante. Daca bursele externe nu vor da semnale puternice de revenire, pana in toamna, Bursa va evolua intr-un canal destul de amplu”, afirma Chisu.

Titlurile BRD SocGen (BRD) au urcat cu 1,69%, la pretul de 12 lei, pe tranzactii de 2,28 milioane lei, iar actiunile Bancii Transilvania (TLV) au crescut cu 0,69%, la 1,44 lei, pe schimburi de 421.400 lei.

Din sectorul energetic, actiunile OMV Petrom (SNP) au castigat 2,08%, la 0,344 lei, pe rulaje de 1,55 milioane lei, iar titlurile Transgaz (TGN) au urcat cu 0,21%, la 241,5 lei, pe tranzactii de 549.300 lei.

Cel mai mare avans din piata a fost inregistrat de actiunile Oil Terminal (OIL), de 10%, pana la pretul de 0,22 lei, dupa ce compania a anuntat un profit semestrial in crestere cu 83%. Lichiditatea atrasa de schimburile cu aceste titluri a fost de 58.821 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri