Volumul investitiilor in proprietatile comerciale din Romania s-a ridicat la peste 290 milioane de euro anul trecut, in crestere cu aproape 140% fata de 2009. Pentru acest an, cel mai pesimist scenariu indica o crestere de 30%, in timp ce un scenariu optimist arata un plus de 60%.
„Investitiile in proprietati comerciale din Romania in 2010 au cumulat 292,9 milioane, reprezentand o crestere cu 138% fata de anul 2009. Pentru 2011, estimam un volum de investitii intre 400 si 500 milioane de euro, reprezentand o crestere de 30% - 60%, fata de anul precedent”, a declarat Cristian Ustinescu (foto), seful diviziei de investitii a companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

In ceea ce priveste valoarea totala a capitalului disponibil pentru investitii in Europa, acesta este estimat la 114 miliarde de dolari, potrivit DTZ.

In 2010, 89% din volumul total al tranzactiilor importante pe segmentul imobiliar din Romania a apartinut investitorilor straini. Cele mai reprezentative tranzactii au fost realizate de New Europe Property Investments (South Africa) si Immoeast (Austria).

„Anul trecut, companiile locale a avut o aparitie rara pe piata de investitii, totusi, mai pronuntata fata de activitatea din anul precedent. Daca in 2009 doar 2% din volumul total de investitii a fost realizat de catre companiile romanesti (care vizau sectorul rezidential), in 2010, activitatea lor a crescut la 9%, in timp ce focusul lor s-a deplasat spre segmentul de retail”, a adaugat Cristian Ustinescu.

Pe de alta parte, consultantii Colliers afirma ca in 2010, piata investitiilor in active imobiliare a inregistrat o imbunatatire semnificativa a volumului de tranzactii, de la 100 milioane de euro in 2009 la aproximativ 500 milioane de euro.

"Desi majoritatea tranzactiilor au fost atipice, reprezentand achizitii trans-frontaliere, intelegeri intra-grup sau tranzactii cu sume nominale, au avut loc si un numar de investitii clasice (aproximativ 150 milioane de euro", spun cei de la Colliers.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri