Rata de neocupare a spatiilor industriale din Bucuresti este de 12-14%, in timp ce in zona de Vest a tarii ajunge la doar 5%, ca urmare a interesului crescut al firmelor de productie pentru extinderea activitatii in apropiere de Timisoara, Arad sau Oradea, potrivit CB Richard Ellis (CBRE), scrie Mediafax.
"Cererea cea mai mare este pentru vestul tarii - Arad, Timisoara, si vine mai ales din partea producatorilor din sectorul auto. Din acest motiv, in Timisoara, Arad sau Oradea gradul de neocupare este de 1-5%, in timp ce in Bucuresti acesta ajunge la 12-14%, fapt explicat prin schimbarea tipului de cerere. Acum cei mai activi sunt firmele de productie, iar cele mai multe spatii pentru aceste activitati sunt constuite in partea de vest. In Bucuresti au fost dezvoltate mai ales spatii care se adreseaza retailerilor si operatorilor logistici, a caror activitate a fost afectata negativ de scaderea consumului", a declarat Marian Orzu, seful departamentului industrial al companiei de consultanta imobiliara CBRE.

Producatorii din sectorul auto se localizeaza mai ales in aceasta zona pentru a putea avea acces facil atat pe piata din Ungaria si Serbia, cat si pe piata de profil locala.

Stocul de spatii industriale si logistice este de circa 950.000 de metri patrati, cea mai mare parte in jurul Bucurestiului. In prima jumatate a anului trecut, suprafata tranzactionata a fost de 58.000 metri patrati, iar tot anul de 100.000 mp.

Reprezentantul CBRE estimeaza ca in prima parte a anului suprafata tranzactionata o depaseste pe cea din perioada similara din 2010 si prognozeaza totodata o reducere a spatiilor ramase fara chiriasi din Bucuresti, pe fondul unui numar extrem de redus de proiecte noi.

"Dezvoltari speculative mai face doar Ploiesti West Park, care vizeaza atat firmele mici si mijlocii, cat si firmele mari din industrie. Sunt cei mai activi la nivel de dezvoltare, ceilalti dezvoltatori sunt reactivi la cererile pe care le primesc, construiesc doar la cerere. In Bucuresti speram ca spre sfarsitul anului sa scada rata de neocupare, pentru ca nu se va mai construi nimic nou. Anul viitor poate va scadea sub 10%, dar in acest an speram sa se reduca macar pana la 11-12%", a afirmat Orzu.

In opinia sa, proprietarii de centre logistice fara probleme cu lipsa chiriasilor sunt cei care au clienti companii mari, care au putut sa faca fata crizei, in timp ce proiectele care aveau chiriasi firme mici, locale, afectate cel mai grav de criza, au avut la randul lor de suferit.

Departamentul condus de Orzu a incheiat in ultimele luni mai multe tranzactii cu spatii din apropierea Bucurestiului, cea mai mare fiind cea prin care retailerul Miniprix a inchiriat trei hale de depozitare totalizand 6.000 de metri patrati in nordul Capitalei.

"Miniprix s-a extins datorita cresterii volumului de marfa vanduta mai ales pe on-line. Cautau o locatie care sa fie aproape de sursele de forta de munca", a explicat Orzu.

Un alt client al CBRE este La Fantana, pentru care trebuie sa gaseasca 20 de centre de depozitare in toata tara, cu o suprafata totala de circa 10.000 de metri patrati.

"Le-am gasit deocamdata la Bucuresti si Ploiesti locatii. Compania a crescut foarte mult pe segmentul apelor imbuteliate pentru uz casnic", a adaugat reprezentantul CBRE.

O alta tranzactie, cu 1.500 metri patrati, a fost o relocare din Nord in zona de Nord-Centru, intr-o locatie cu acces facil la mijloacele de transport in comun.

In ceea ce priveste chiriile, Orzu mentioneaza ca acestea nu au variat foarte mult in ultimii ani, mentinandu-se intre 3,5 si 4,2 euro/mp/luna, in schimb acesta remarca o cresterea a suprafetei medii tranzactionate la 4.000-5.000 metri patrati, de la 3.000 metri patrati anul trecut.

Compania lucreaza la realizarea unui website dedicat sectorului industrial, unde potentialii clienti vor putea obtine gratuit informatii tehnice despre proiectele de acest tip promovate de CBRE

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri