Cumpararea unui apartament nu presupune numai achitarea sumei cerute de proprietar. Notarul, agentia si creditul bancar presupun costuri care uneori nu sint luate in calcul. Cheltuielile suplimentare pot ajunge la 7-8% din valoarea imobilului
Preturile apartamentelor din blocurile construite inainte de 1989 sint mari. Acestea nu reprezinta insa singura cheltuiala pe care trebuie sa o faca cel care achizitioneaza o astfel de proprietate. Bugetul viitorului proprietar va trebui sa mai suporte diverse comisioane si taxe care se ridica, chiar si in cazul unei garsoniere, la citeva mii de euro. Sint costuri obligatorii, astfel incit cei care se gindesc sa faca economii trebuie sa gaseasca alte metode. Varianta optima este cea a achizitionarii apartamentului cu banii jos si fara a apela la un intermediar. In acest caz se vor cheltui bani doar pentru legalizarea tranzactiei la notar. Cheltuielile cresc daca se apeleaza la o agentie imobiliara, deoarece se percepe comision, iar in cazul creditului bancar solicitantul trebuie sa se mai astepte la un alt efort financiar.

Banul jos

Cei care au toata suma necesara pentru cumpararea unei locuinte nu au altceva de facut decit sa caute cea mai buna oferta. Apoi, impreuna cu vinzatorul trebuie sa mearga la notariat. Evident, cu dosarul complet. Aici va avea de achitat mai multe taxe. Astfel, pentru o garsoniera cu o valoare de 30.000 de euro, se vor plati 1.637 RON pentru taxa de timbru si taxa de carte funciara. Acesta este doar inceputul. Se va mai achita un onorariu de 1.535 RON, cu un TVA de 292 RON. Banii platiti pentru timbrul judiciar, 5 RON, reprezinta o nimica toata comparativ cu sumele mentionate anterior. Astfel, numai la notariat se ajunge la o suma de 3.469 RON, adica 986 de euro. Cheltuielile cresc pentru apartamentele mai mari, dar si mai scumpe.

Multi RON, multi euro

In cazul unui apartament cu doua camere, care costa 48.000 de euro, taxa de timbru si cea de carte funciara ajung la 2.270 RON, iar onorariul va fi de 2.168 RON. Pentru cel din urma se va achita un TVA de 412 RON, in vreme ce timbrul judiciar presupune acelasi cost mentionat mai sus: 5 RON. In acest caz, totalul va fi de 4.855 RON, adica 1.380 de euro. Cel cu trei camere aduce cheltuieli si mai consistente, deoarece valoarea de achizitie este mai mare. Astfel, pentru un apartament cu trei camere, cu o valoare de 60.000 de euro, pentru primul capitol de cheltuieli (taxa de timbru si taxa de carte funciara) va fi necesara o suma de 2.692 RON, iar pentru onorariu 2.590 RON. TVA pentru onorariu si timbrul judiciar mai aduc un plus de 497 RON, iar totalul va fi de 5.779 RON, adica 1.643 de euro.

Spectacol la patru camere

Suma la care se ajunge in cazul unui apartament de patru camere, cu valoarea de 75.000 de euro, este chiar spectaculoasa. Astfel, pentru taxa de timbru si cea de carte funciara se vor plati 3.220 RON, in vreme ce onorariul ajunge la 3.118 RON. TVA pentru onorariu va fi de 592 RON, in vreme ce pentru timbrul judiciar se vor plati tot 5 RON. Un total de 6.935 RON, adica 1.971 de euro. In mod normal, in afara costurilor descrise mai sus, care, de obicei cad in sarcina cumparatorilor, acestia nu ar mai trebui sa plateasca altceva, in afara de cazul in care imobilul se achizitioneaza prin credit, situatie in care sint alte costuri suplimentare, aferente acordarii creditului. Totusi, nimic nu impiedica partile sa se inteleaga altfel, spune Mihai Atanasoaiei, notar public si secretar general al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania.

Bani la banca

Creditul bancar reprezinta optiunea celor mai multi dintre cei care cumpara un apartament. Cum preturile sint foarte mari, putini sint cei care iau in calcul varianta cumpararii cu banii jos. Cum si bancile acorda cu mult mai mare lejeritate creditele decit in anii anteriori, devin clare motivele pentru care multe tranzactii se fac cu avizul bancii. In acest caz, clientul beneficiaza de avantajul ca nu trebuie sa-si faca probleme in ceea ce priveste legalitatea actelor, deoarece de acest aspect se ocupa banca. Este normal ca banca sa-si protejeze investitia. Exista si dezavantaje: comsioanele care se cer.

Situatii diferite

Numarul comisioanelor difera de la banca la banca. Totusi, comisionul solicitat pentru acordarea creditului este practicat, sub diverse forme, de toate bancile, sub titulaturi diferite insa. Unele il denumesc comision de acordare, altele il prezinta ca fiind de gestiune, de administrare sau de aranjament. In general, acest comision se aplica fie periodic, adica la sold, fie o singura data, flat, in momentul acordarii creditului. Se practica si calcularea acestuia in momentul acordarii creditului si includerea in acesta.

De asemenea, si valoarea acestuia difera de la banca la banca, in functie de dobinda perceputa si de consistenta altor comisioane. Vom face referire la acest comision deoarece este solicitat aproape fara exceptie, de toate bancile. Vom lua ca reper un comision de 1,75%, calculat la suma acordata. Astfel, in cazul unui credit pentru o garsoniera de 30.000 de euro avansul va fi de 25%, adica 7.500 de euro, iar creditul de 22.500 de euro. Acest comision va fi de 393,75 euro.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5355&art=48&cHash=d08f871b72

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri