Persoanele fizice care se ocupa cu afaceri imobiliare ar putea fi nevoite sa plateasca, pe langa TVA si impozit de 16% pe castig, si o contributie de 6,5% la asigurarile de sanatate. In cazul in care propunerea sefului ANAF de a impune un caracter comercial si unora dintre tranzactiile imobiliare va fi adoptata, pentru dezvoltatorii de ansambluri rezidentiale persoane fizice ar putea deveni mai convenabila trecerea acestor activitati pe firma decat pe persoana fizica autorizata.
Proiectul ANAF are sanse considerabile sa fie adoptat, el avand, mai nou, un aliat destul de puternic: ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.
Propunerea ANAF obliga persoanele fizice care desfasoara activitati cu caracter comercial sa se inregistreze ca persoane fizice autorizate, ceea ce atrage de la sine plata TVA si a unui impozit de 16% pe castig. Impozitele de 1, 2 sau 3% pe valoarea de vanzare, in functie de perioada de detinere si valoarea operatiunii, obtinute de parlamentari, se vor aplica numai tranzactiilor imobiliare cu caracter civil. In plus, persoanele fizice autorizate, deci si speculatorii imobiliari, potrivit propunerii lui Bodu, trebuie sa achite si contributia la asigurarile de sanatate, de 6,5%.

Vladescu: O problema tehnica


Orice masura menita a pune ordine in sistemul de taxe si impozite pentru persoane fizice si juridice este bine-venita. E o problema tehnica legata de natura TVA-ului, care este o taxa speciala ce se poate impune si deduce. Persoanele fizice n-au aceasta pozitie din punct de vedere legal in acest moment. Trebuie sa incercam sa corectam. Tehnic insa, nu e usor pentru ca nu poti sa-l pui pe contribuabil doar sa plateasca TVA, ci si sa dai dreptul de a-l colecta. Aici se intra in administrarea TVA-ului. E o problema mult mai complicata, pe care persoanele fizice teoretic n-o fac astazi. Practic, daca e nevoie, ar putea sa o faca, a declarat ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, pentru SFin. Daca in ceea ce priveste inregistrarea persoanelor fizice ca platitori de TVA, problema nu este complicata, fiind necesara doar completarea unui formular, in urma caruia se tipareste un cod fiscal, in problema deducerii situatia s-ar putea complica. O solutie ar putea fi reprezentata de permiterea deducerii TVA platit anterior introducerii noilor reguli, crede avocatul Gabriel Biris, partener la Biris Goran.

Intreprinzatorul alege

In ceea ce priveste plata contributiei de 6,5% la sanatate, ministrul sustine ca este alegerea intreprinzatorului daca opteaza pentru firma sau pentru persoana fizica. Cota s-ar plati pentru un venit al persoanelor fizice autorizate, indiferent de sursa venitului. Cu alte cuvinte, si in cazul tranzactiilor imobiliare, se vor plati 6,5% la sanatate pe un contract de comision facut de o persoana fizica autorizata. E aceeasi problema, a ales aceasta cale, nu conteaza care e venitul lor - 100 de euro, 1.000 de euro sau un milion de euro pe an sau pe luna -, trebuie sa plateasca taxele aferente tipului respectiv de pozitie fiscala, crede Vladescu.

Ministrul sustine ca intreprinzatorii sunt cei care se pun in situatia de a plati contributia de 6,5% la sanatate. Ideea de a utiliza persoana fizica autorizata a fost introdusa pentru profesiile liberale, pentru meseriasi, pentru cei care desfasoara o activitate efectiva. Ca ea a inceput sa se foloseasca si pentru alte tipuri de activitati nu conteaza, se ia totul la pachet, afirma Vladescu.

CASS, proportionala cu serviciul, nu cu venitul

Ceea ce ignora ministrul insa e faptul ca CASS-ul nu este un impozit, ci o contributie, care trebuie oferita proportional cu serviciul public de care beneficiaza platitorul. Iar in domeniul sanatatii poti sa platesti mii, daca nu zeci de mii de euro, ca beneficiezi de acelasi serviciu ca si cel care a platit cateva zeci de euro lunar.

Propunerea ANAF ar putea duce la aparitia situatiei bizare in care un angajat va plati contributia la sanatate atat din salariu, cat si din venitul obtinut in urma vanzarii de imobile. In Marea Britanie, de exemplu, angajatii au obiceiul de a se muta des, de a achizitiona si a vinde proprietati imobiliare destul de des, pentru a-si respecta statusul social. Asta in cazul in care, in urma propriilor performante, veniturile se maresc. Daca proiectul ANAF nu este redactat cu atentie, clasa de mijloc din Romania, care ar putea prelua modelul occi-dental, ar putea ajunge in situatia de a plati contributii la asigurarile de sanatate la fiecare mutare.

Situatia este aberanta si arata inca o data nevoia de a se reforma sistemul de calcul si de plata al contributiilor sociale. Contributia la asigurarile sociale de sanatate nu este un impozit, sa aiba ca baza de calcul profitul persoanei fizice. Aceasta contributie este o plata pentru un serviciu si, din acest motiv, baza de calcul ar trebui plafonata la un nivel rezonabil. Sunt convins ca o astfel de masura va avea numai rezultate pozitive, inclusiv cresterea veniturilor la bugetul asigurarilor publice, dar si dezvoltarea sistemelor private de asigurari de sanatate, crede Biris.

Incalcarea legii ar duce la confiscare si inchisoare

Stabilirea pragului sau modalitatii de la care o tranzactie imobiliara isi pierde caracterul civil si dobandeste caracter comercial ar putea avea si consecinte juridice. In cazul nedeclararii unor tranzactii imobiliare cu caracter civil, legea privind combaterea evaziunii fiscale prevede o pedeapsa cu inchisoare de 2 la 8 ani.

In plus, potrivit Legii 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite, marfurile sau produsele, ca si sumele de bani si lucrurile dobandite, in mod vadit, prin savarsirea contraventiei se confisca si se valorifica, contravaloarea facandu-se venit la bugetul administratiei centrale de stat. Beneficiile obtinute ilicit de persoanele fizice sau juridice, precum si incasarile in intre-gime din vanzarea marfurilor a caror provenienta nu poate fi dovedita se preiau ca venit la bugetul administratiei centrale de stat sub forma unui impozit de 100 la suta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri