Piata constructiilor traverseaza o perioada foarte buna, marcata mai ales de un avans solid al constructiilor de case si apatamente de locuit, iar acest lucru este dovedit in special de statisticile recente, dar mai ales de climatul din piata resimtit mai ales de catre marii jucatori din industrie.

Dupa ce criza si-a lasat puternic amprenta in constructii, scazand cu aproape 50% piata, in acest mod fiind afectat tot lantul din sector – de la productie la proiectele finalizate sau, mai rau, ramase neterminate – anul 2015 va aduce din nou sperante pentru producatori, dezvoltatori, dar si piata in ansamblul ei.

Producatorul de materiale de zidarie Wienerberger, cel mai mare jucator de profil la nivel local, atrage insa atentia ca desi piata se afla pe uin trend bun, sunt foarte multe capcane la mijloc care ar putea incurca planurile multor dezvoltatori de proiecte imobiliare.

“Piata inca este dominata de catre pretul mic si calitatea mai scazuta, dar se afla pe un trend bun. Exista insa multe riscuri la mijloc. (…) Vom vedea din nou falimente in piata, asta pentru ca sunt proiecte aflate in dezvoltare care nu vor avea rezultatele asteptate. Au inceput sa apara tot mai multe proiecte. Sunt cel putin zece orase mari si medii in care se lucreaza intens pe santiere, dar exista un risc real si inevitabil”, a declarat Corneliu Fecioru (foto mai jos), membru in Consiliul de Administratie, marketing si vanzari al Wienerberger Sisteme de Caramizi.

In opinia managerului Wienerberger problema pietei rezidentiale este ca se construiesc foarte multe blocuri si nu spatii individuale, ceea ce favorizeaza constructia unor proiecte rezidentiale in zone in care este posibil sa nu aiba rezultatele la care se asteapta dezvoltatorii.

“Circa 95% din constructiile rezidentiale sunt blocuri de apartamente. Este insa o problema – si anume aceea ca sunt dezvoltatori noi in piata care au experienta de numai doi ani si care nu cunosc foarte bine acest domeniu”, a mai aratat seful Wienerberger.

Brasovul, potential foarte ridicat de dezvoltare in imobiliare

Potrivit lui Corneliu Fecioru, orasul Brasov are un potential foarte ridicat de dezvoltare in zona rezidentiala, asta ca urmare a orientarii tot mai multor companii, dar si a investitiilor realizate in oras.

“Putem sa spunem ca in Brasov este o explozie a imobiliarelor, dar exista si foarte multe constructii speculative”, a mai punctat Fecioru.

Prima casa cu consum aproape zero de energie, finalizata. Viitorul e aici!

Wienerberger a inaugurat prima casa cu consum aproape zero de energie, un proiect de peste 200.000 de euro situat in apropiere de Bucuresti si care a fost construit in aproximativ un an.

Proiectul Casei e4 a fost demarat in anul 2013, pentru ca in vara anului trecut sa debuteze si constructia locuintei de peste 300 mp situata in localitatea Corbeanca de langa Bucuresti.

Conceptul Casei e4 a fost dezvoltat de catre grupul austriac Wienerberger si realizat in parteneriat cu ajutorul mai multor parteneri ca raspuns la Directiva 2010/31/EU a Parlamentului European, conform careia toate casele nou construire in tarile din Uniunea Europeana sa aiba un consum de energie aproape zero incepand cu anul 2020.

Constructia primei Case e4 din caramida a fost finalizata astfel in 12 luni de la demararea lucrarilor de santier si realizata la un pret de aproximativ 665 euro/mp, cu toate taxele incluse, ceea ce inseamna un cost total ce s-a ridicat la 216.000 de euro, conform informatiilor furnizate.

“Costul realizarii unei case la o astfel de dimensiune este cu pana la 25% mai mare decat cel al unei constructii realizate din materiale obisnuite, dar adevaratele avantaje se vor vedea abia in timp. In dezvoltarea proiectului am lucrat numai cu romani”, au declarat reprezentantii Wienerberger Romania, initiatorul proiectului.

A doua Casa e4, in discutii avansate: planuri pentru viitor

Conform informatiilor furnizate de catre oficialii Wienerberger sunt deja discutii cu mai multe persoane interesate care sa isi realizeze locuinte eficiente energetic de tipul e4.

“Exista un interes ridicat tot din zona Capitalei si imprejurimi, dar sunt discutii si la nivelul tarii. Piata locuintelor individuale este o tinta pentru un astfel de proiect. (…) Ne dorim sa incepem cel putin un proiect in 2015 si ne asteptam ca de anul viitor numarul acestora sa creasca chiar si pana la cinci”, a declarat Corneliu Fecioru, membru in Consiliul de Administratie, Vanzari si Marketing al Wienerberger Sisteme de Caramizi.

Reprezentantii care au contribuit la dezvoltarea proiectului imobiliar sustin ca se asteapta ca aceasta piata a constructiilor cu consum egal cu zero sa se deschida din timp. “Se vor extinde si la cladiri de tip condominium. (…) Bucurestiul este de departe cea mai activa si dinamica piata pentru dezvoltatorii imobiliari”, au aratat acestia.

Prima Casa e4 din Romania este structurata pe 3 niveluri (parter, etajul 1 si mansarda) si a fost realizata cu materiale de constructii provenite de la Wienerberger, Rockwool, Bavaria Eco Systems, Tondach sau Semmelrock.

Citeste si:

    Sursa foto: wienerberger.be

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


    Setari Cookie-uri