Un oras din Polonia gazduieste o pista pentru biciclisti care utilizeaza un material sintetic capabil sa absoarba energia solara pe timpul zilei si sa redea o lumina intr-o nuanta albastra pe timpul noptii, indicand mai usor biciclistilor traseul in zonele mai putin iluminate, noteaza presa internationala.

Materialul sintetic a fost dezvoltat de catre compania austriaca TPA, un “satelit” al constructorului Strabag, care detine mai multe laboratoare de cercetare si dezvoltare in regiunea Europei Centrale.

Un prim test al acestei tehnologii a fost implementat in orasul Olsztyn, in regiunea de nord a Poloniei, fiind situat intre Varsovia si Gdansk.

“Am decis sa testam in acest moment doar o portiune de 100 de metri de pista de biciclete pentru a analiza cum traverseaza iarna, iar ulterior ne dorim sa dezvoltam acest concept pe o scara mai larga”, a declarat presedintele companiei TPA.

Efectul de iluminare albastra este redat si datorita proprietatilor chimice pe care le obtine de la fosfor, in combinatie cu particulele care intra in contact cu asfaltul.

Odata incarcat cu energie solara, materialul va emite lumina pentru circa 10 ore.

Autoritatile din orasul polonez Olsztyn sustin ca implementarea unei solutii de acest fel are rolul de a imbunatati siguranta biciclistilor pe timp de noapte, fiind o problema in Polonia, in special in zonele oraselor care sunt mai putin luminate.

Ideea unei piste de biciclisti iliminata a fost testata si in Olanda, pe o pista situata intre Eindhoven si Neunen.

Sursa foto: tpaqi.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri