Pe piata rezidentiala din Romania se aplica deja o cota redusa de TVA, in valoare de 5%, la cumpararea unei locuinte nou-construite - de aceasta facilitate un cumparator poate beneficia insa doar o data si doar pentru un imobil cu un pret de pana la 450.000 de lei (adica aproximativ 100.000 de euro). Pentru restul tranzactiilor, se aplica cota normala de TVA, de 19%.

"Propunerea este evaziva, lasa loc de interpretare si, in ciuda numeroaselor discutii pe acest subiect, pana acum nu este clar in ce conditii s-ar putea aplica implementarea TVA de 0%", subliniaza Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro. Dincolo de nuantele legii si de potentialele efecte ale acesteia, atat asupra pietei imobiliare si a constructiilor, cat si asupra bugetului de stat, se pune problema neconcordantei cu reglementarile UE.

Premierul Sorin Grindeanu etse foarte increzator, fapt ce reiese si din ultimele sale declaratii: "Proiectul legii TVA zero, care e in Parlament in acest moment, pentru livrarea de locuinte pentru persoanele fizice are sustinerea Guvernului. Daca vorbim cu un finantist, asa cum ii stim cu totii, care stau si doar aduna plusuri si minusuri fara sa vada efectele secundare, prima impresie a unui finantist e ca o sa avem un minus important la buget. Daca, in schimb, vorbim de efectele intr-un intreg domeniu, ceea ce inseamna un impuls pe aceasta piata, ceea ce inseamna sa incepem sa reducem acel deficit de aproximativ 1.000.000 de locuinte noi - e unul din putinele lucruri pe care le putem face in acest moment", a spus Premierul Sorin Grindeanu, la Palatul Parlamentului, in cadrul Forumului despre piata imobiliara in 2017.

Sursa foto: CaseyMartin / Shutterstock