Piata imobiliara traverseaza o perioada infloritoare, de dezvoltare sanatoasa, care, in anumite sectoare si-a atins maturitatea si in care nivelul de competitivitate cu alte piete din regiune este foarte ridicat. Acesta este si motivul pentru care Romania devine o tinta pentru marii investitori sau companii interesate sa isi extinda activitatea in zona Europei de Est.

Abia dupa mai bine de 25 de ani de la Revolutie Romania incepe sa culeaga roadele unei dezvoltari cu multe suisuri si coborasuri, experiente din care a invatat, care au educat investitorii pe de-o parte si clientii pe de alta, dar care au trasat si o serie de evenimente care au pus tara noastra in topul pietelor de investitii la nivel regional.

Valoarea tranzactiilor imobiliare la finalul anului trecut s-a ridicat la 850 de milioane de euro, iar estimarile specialistilor imobiliari, bazate pe actualele prognoze de dezvoltare ale Romaniei, arata ca interesul pentru piata de profil va creste in acest an, iar valorile tranzactionate pot urca pana la 1,4 miliarde de euro.

“Tranzactiile de vanzare-cumparare de spatii comerciale (retail, office, spatii logistice) din acest an vor depasi 1 miliard de euro. Valoarea tranzactiilor directe si indirecte din cursul anului trecut s-a situat la 850 milioane de euro, iar pentru anul acesta ne asteptam ca valoarea sa se situeze intre 1,2-1,4 miliarde de euro, sustinuta in mare parte de amanarile din cursul anului trecut si a tranzactiilor care se vor materializa in acest an. Sunt noi jucatori care intra pe piata locala in zona de retail si in proiecte de birouri, dar si in logistica, cat mai ales in proiectele rezidentiale, iar toate aceste segmente vor conduce la o crestere a interesului pe plan local”, a declarat Oana Iliescu (foto mai jos), managing director al Cushman & Wakefield Echinox, noua entitate rezultata in urma fuziunii dintre grupul Cushman&Wakefield si activitatea locala a companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, unul dintre cei mai importanti jucatori ai pietei de consultanta din Romania.

In opinia sa, tranzactiile directe sunt cele mai importante pentru ca arata impactul pietei si valoarea Romaniei in regiune. “Sunt multe companii care aleg sa isi reloce activitatea, iar Romania devine o piata tentanta”, a mai adaugat Oana Iliescu.

oana iliescu, managing director cushman & wakefield echinox

La randul sau, Tim Wilkinson (foto mai jos), partner si responsabil al departamentului Capital Markets in cadrul Cushman & Wakefield Echinox sustine ca ultimii ani au adus o efervescenta in piata imobiliara, asta desi a traversat perioade foarte schimbatoare.

“In ultimii 13 ani am asistat la o crestere semnificativa a tranzactiilor in industria in care activam, in ciuda faptului ca piata nu a fost una usoara. Anul 2017 va aduce noi intrari pe piata ceea ce arata ca industria este pregatita pentru acest pas. In 2007-2008 piata nu era pregatita pentru o dezvoltare sanatoasa. Acum avem de-a face cu o piata matura, care astepta noi investitori. In piata industriala vor fi nume noi, in productie la fel, iar acest lucru va facilita o crestere a vizibilitatii Romaniei in regiune”, este de parere Tim Wilkinson.

tim wilkinson, partener, capital markets cushman & wakefield echinox

Specialistii Cushman & Wakefield Echinox apreciaza ca putem asista la o diversificare a portofoliilor inclusiv din partea unor investitori si dezvoltatori activi la nivel local.

“Sunt doi lideri de piata cu activitati pe retail (NEPI) si in office (Globalworth). Pentru cei doi jucatori urmeaza o diversificare a portofoliului - NEPI Birouri – Globalworth in retail. (…) Industrialul are foarte mare potential. Este un business peren. Piata de depozitare are loc in principal ca urmare a dezvoltarii sectorului de retail, mai ales in tara. Pe noi ne tine in loc infrastructura slaba”, a adaugat Mihnea Serbanescu, managing director Cushman & Wakefield Echinox.

In opinia sa, Romania este o piata mult mai tentanta in momentul de fata pentru investitori decat poate fi Polonia sau Ungaria.

“Un proiect ca America House din zona Victoriei, scos la vanzare, ar putea fi cu pana la 20% mai scump in Polonia, de exemplu, decat este in Romania. Ne asteptam ca un astfel de proiect, un asa-zis “prime office building” sa aiba un yield de 7% si sa fie extrem de atractiv pentru potentialii investitori”, a adaugat Mihnea Serbanescu.

El a tinut sa dea exemplul proiectului America House, asta deoarece este unul dintre cele mai reprezentantive cladiri aflate la vanzare din zona centrala a Capitalei.

“Sunt proiecte interesante in piata scoase la vanzare, cum este cazul America House, un proiect cu o pozitie foarte importanta si mai ales a dezvoltarii de proiecte. Devine din ce in ce mai greu sa dezvolti cladiri in zonele centrale din Capitala si devine mai greu sa realizezi proiecte ca America House. Aceste proiecte vor ramane rare si se vor putea construi tot mai greu. CBD va ramane o zona cautata. Zona centrala va avea o crestere de preturi si o scadere a gradului de neocupare”, a aratat managing directorul Cushman & Wakefield Echinox.

Noii poli de dezvoltare in birouri: Expozitiei, Razoare, Timpuri Noi si Calea Grivitei. Ce potential exista?

Bucurestiul s-a dezvoltat in ultimii ani cu precadere in zona de Nord a Capitalei pentru tot ceea ce inseamna spatii de birouri moderne, lucru care a creat o supraaglomerare a zonei. Tot acesta a fost si motivul care a condus la decizia dezvoltatorilor de a exploata noi oportunitati. Asa a aparut nevoia unor noi proiecte in zona Centru-Vest, acolo unde se afla in lucru o serie de proiecte importante, iar acest demers va crea un nou val de proiecte in zone cu potential.

“Destinatia cea mai vizibila in proiectele de birouri sunt polurile deja existente: zona Floreasca si polul din Centrul-Vest, o zona facilitata si de prezenta Universitatii Politehnica unde vom vedea foarte multe proiecte livrate pe piata in urmatorii ani. Polurile vor ajunge saturate si atunci dezvoltatorii din piata vor incearca sa descopere noi poli de dezvoltare. (…) Se contureaza un pol nou in zona Expozitiei si foarte important este cum va evolua infrastructura de metrou in acea zona. In momentul de fata, dezvoltatorii se bazeaza doar pe ce solutii de infrastructura exista in prezent. Este si unul din motivele pentru care Razoare devine o zona de interes, care poate constitui un nou pol de dezvoltare. La fel si proiectul Vastint din Timpuri Noi. Mai mult, pe Calea Grivitei exista interes si sunt terenuri atractive”, a mai precizat Mihnea Serbanescu (foto mai jos).

mihnea serbanescu, general manager cushman & wakefield echinox

Intrebat despre oportunitatile din provincie, Mihnea Serbanescu sustine ca Romania este o tara monopolarizata, in ciuda dezvoltarilor importante din provincie.

“Orasele din Vest s-au dezvoltat foarte mult. Iasiul va urma modelul Clujului sau al celui din Timisoara. Chiriile birourilor din Cluj sau Timisoara sunt mai mari chiar sidecat in anumite zone bune din Bucuresti. Este posibil sa vorbim de Oradea, Targu Mures sau Craiova ca orase care au potential mare in dezvoltarea de birouri. Acolo este potentialul, dar in Bucuresti ramane concentrat nucleul dezvoltarilor si al dezvoltatorilor”, a mai spus reprezentantul Cushman & Wakefield Echinox.

Urmeaza dezvoltarile de proiecte tip mini-retail park-uri

Cum proiectele mari de retail nu sunt pe lista dezvoltatorilor in Bucuresti in urmatorii ani, specialistii imobiliari de la Cushman & Wakefield Echinox sustin ca orasele secundare si-au atins deja maturitatea pe piata dezvoltarilor de retail si se asteapta ca un interes sa vina din partea dezvoltatorilor de mini proiecte comerciale.

“Orasele secundare si-au atins maturitatea in privinta dezvoltarilor de centre comerciale si este greu de crezut ca vor aparea noi proiecte de acest tip. Tendinta in provincie este de a dezvolta proiecte de tip mini-retail park-uri. Zalau, Vaslui, chiar si Dorohoi sunt pe lista pentru a fi acoperite de aceste mici dezvoltari de retail.

Dezvoltatorii proiectelor de retail se uita spre orase cu 25.000 de locuitori in interiorul orasului, dar care pot atinge un catchment dublu pentru a le creste atractivitatea”, au mai aratat specialistii imobiliari.

Cushman & Wakefield Echinox asteapta comisioane de 7 mil. euro din intermedieri imobiliare

Cushman & Wakefield Echinox a incheiat anul 2016 cu un rulaj de 3 milioane de euro, iar pentru anul acesta mizeaza pe o crestere de 35% a afacerilor.

“Am incheiat anul 2016 cu un rulaj de 3 milioane de euro, iar pentru 2017 ne asteptam la o crestere de 35% a businiess-ului. Urmeaza tranzactii importante care au fost amanate si ne asteptam la o expunere mai buna la nivel global. Estimam ca vom inregistra peste 7 milioane de euro din viitoarele comisioane ale tranzactiilor pe care le vom intermedia. Tranzactiile sunt reprezentate atat de vanzari cat si de inchirieri”, au mai aratat reprezentantii companiei de consultanta imobiliara.

Cushman & Wakefield Echinox, cunoscuta pana acum sub numele de DTZ Echinox, este una dintre cele mai mari companii de consultanta imobiliara la nivel local, o piata pe care mai activeaza nume precum JLL, CBRE, Colliers, Knight Frank sau ESOP Consulting.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri