Romanii cauta tot mai des luxul prin achizitionarea unor masini foarte scumpe, dar gasesc acest stil de viata si prin cumpararea celor mai luxoase proiecte rezidentiale din tara. Romania ocupa locul 31 in clasamentul celor mai mari preturi din Europa la apartamentele de lux, realizat de grupul Global Property Guide, care a analizat ofertele imobiliare din 42 de locatii.
Pretul pentru un apartament de lux de 120 de metri patrati in Bucuresti este in medie 282.000 de euro, metrul patrat costand 2350 de euro, conform raportului redactat de grupul Global Property Guide.

Monaco este cea mai scumpa regiune din Europa pentru achizitionarea de apartamente de lux, urmata de Londra, Paris si Amsterdam, iar pe ultimul loc se plaseaza Sofia, relateaza Sofia News Agency. Sofia ocupa ultimul loc intre tarile Uniunii Europene in clasamentul realizat de grupul specializat in redactarea celui mai cuprinzator index de preturi pentru locuinte din lume, cu o medie de 1.042 de euro pe metru patrat.

Insa ce inseamna, pentru Roamania, o locuinta de lux? Luxul este definit nu numai prin calitatea finisajelor cat si prin spatiile generoase oferite; lipsa vecinilor in imediata apropiere, luminozitatea si privelistea oferite de pozitia in imobil - cea mai inalta pozitie. Spre exemplu, penthouse-ul reprezinta un apartament de lux situat la ultimul nivel al unei cladiri beneficiind de spatii largi si terase generoase. Acesta imbina avantajul oferit de o vila, cu cel oferit de un apartament, terasa putand fi transformata in gradina, ne declara Victoria Linca, Senior Consultant in cadrul departamentului rezidential al DTZ Echinox.

Acest tip de oferta este preferat de marii oameni de afaceri, directori de companii internationale, persoane foarte active apreciind pozitia oferita de imobil fiind legate de oras prin prisma locului de munca prin dar care doresc in acelasi timp sa beneficieze de avantajul unei vile in afara orasului - gradina, spatii largi, lumina naturala exceptionala.

In functie de suprafata si locatie aceste apartamente pornesc de la 600,000 Euro si depasind de cele mai multe ori un milion de euro.

Cererea pentru acest tip de oferta a ramas constanta, existand intotdeauna persoane care dispun de o anumita forta financiara astfel incat sa-si permita achizitionarea unui astfel de apartament de lux.

Apartamentele de lux din Romania, printre cele mai ieftine din Europa
Piata locuintelor de lux a cunoscut o dezvoltare ampla dupa 1996 si pana in prezent. pentru perioada urmatoare preconizam ca numarul proiectelor de locuinte de lux in locatii top va fi din ce in ce mai restrans. In lipsa terenurilor disponibile, credem ca zonele de interes actuale se vor extinde si vor aparea noi zone de interes. Cererea continua sa fie foarte mare pe acest segment de piata restrans. Consideram ca in urmatoarele luni preturile de vanzare vor creste semnificativ, estimeaza specialistii DTZ Echinox.

Alte regiuni unde apartamentele de lux pot fi achizitionate la preturi mici sunt Bratislava (Slovacia), cu 1.292 euro pe metru patrat, Varsovia (Polonia) - 1.175 euro, Skopje (Macedonia) cu un pret de 1.125 euro/mp si Chisinau (Moldova), cu 917 euro pe metru patrat.

In Monaco, media preturilor la apartamentele de lux se ridica la 24.900 euro pe metru patrat, urmat indeaproape de cartierul Prime Central din Londra, unde locuintele de lux de 120 de metri patrati pot costa 1.742.656 euro, ceea ce reprezinta 14.522 euro pe metru patrat. Parisul si Amsterdam se afla cu putin in urma Londrei din acest punct de vedere. Un apartament de 120 de metri patrati in cele doua orase are un pret mediu de cumparare de 800.000 euro, echivalentul a 6.667 euro pe metru patrat.

Locul sase al clasamentului european este ocupat de Moscova, iar Dublinul intra in primele zece orase europene in ceea ce priveste costul apartamentelor de lux, aici un apartament de 120 de metri patrati costand in medie 600.000 euro.

In cazul noilor constructii de lux din Bucuresti, 95% dintre acestea, sunt detinute de micii developeri romani care achizitioneaza terenuri si dezvolta un numar restrans de apartamente de lux in zona de nord si numai 5% dintre acestea reprezinta companii straine care au dezvoltat proiecte rezidentiale de lux de amploare. Pentru constructiile vechi, vanzatorii sunt in marea majoritate vechii proprietari care vand din incapacitate de a intretine si
administra proprietatea.

Pentru fiecare locuinta de lux exista, nu un client ci zeci de clienti. Pana in prezent piata rezidentiala de lux din Bucuresti nu a atins nivelul de satisfacere a cererii iar segmentul acesta continua sa fie foarte activ, conchid specialistii DTZ Echinox.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri