Prețul pe metru pătrat solicitat pentru vânzarea apartamentelor noi a crescut, în medie, cu 4% față de aceeași lună a anului anterior, în timp ce prețul apartamentelor vechi a crescut cu 5%, dar față de luna iunie a acestui an se observă o tendință de stagnare a mediei naționale, conform celor mai recente date de pe Storia.ro, platforma de imobiliare lansată de OLX.

În luna iulie, românii au vizualizat cu 5% mai multe pagini cu anunțuri imobiliare cu apartamente de vânzare decât în aceeași lună a anului anterior și au realizat cu 3% mai multe contactări (contactările fiind interacțiunile dintre cei care caută și cei care publică anunțuri pe platformă). De asemenea, față de luna iunie a.c., cei care sunt în căutarea unei locuințe au realizat cu 9% mai multe contactări.

Cum au evoluat prețurile apartamentelor de vânzare din Capitală

În Capitală, prețul solicitat pentru vânzarea unui apartament nou în luna iulie a fost de 1.522 de euro/metru pătrat, cu 2% mai ridicat față de luna anterioară. În același timp, prețul mediu de cerere pe metru pătrat pentru un apartament vechi a fost de 1.639 euro.

Față de aceeași perioadă a anului trecut, prețul a crescut cu 3%, iar față de luna anterioară cu 2%.

Evoluția prețurilor în cele mai mari orașe din țară

Datele Storia.ro arată că, deși față de anul trecut prețurile au înregistrat o ușoară creștere, dacă ne uităm la evoluția față de luna iunie, vor vedea că în Cluj, Iași, Timișoara și Craiova, nu s-a înregistrat nicio variație.

În Cluj-Napoca, în luna iulie, prețul de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.488 euro/metru pătrat, la același nivel cu cel din luna anterioară. Față de aceeași perioadă a anului trecut, prețul a crescut cu 5%. Totuși, comparativ cu apartamentele noi, cele vechi au avut un preț cu 4% mai mic. În cazul apartamentelor vechi, prețul de cerere a fost de 2.393 de euro/metru pătrat, cu 6% mai ridicat față de aceeași perioadă a anului trecut.

În Iași, prețul mediu de cerere al apartamentelor noi a fost de 1.415 euro/metru pătrat, în luna iulie, fiind la un nivel similar cu cel de luna trecută. Totuși, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, prețul mediu pe metru pătrat a crescut cu 4%.

În același timp, pentru apartamentele vechi prețul de cerere a ajuns la 1.423 euro/metru pătrat, cu 9% mai ridicat decât în aceeași perioadă a anului trecut.

În Timișoara, prețul de cerere pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a fost, în iulie a.c., de 1.497 euro, cu 2% mai ridicat față de aceeași lună a anului trecut.

Apartamentele vechi au avut un preț mediu de cerere de 1.429 euro/metru pătrat, similar cu cel din iunie, dar cu 3% mai ridicat față de aceeași lună a anului trecut.

În Craiova, în iulie, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi a fost de 1.489 euro/metru pătrat.

De cealaltă parte, prețul de listare pentru cele vechi a fost de 1.455 euro/metru pătrat, cu 5% mai ridicat decât în iulie 2022.

Prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Brașov a crescut în luna iulie a.c. cu 9% față de aceeași lună a anului trecut, ajungând la 1.949 euro/metru pătrat.

În luna iulie, apartamentele vechi au avut un preț mediu de cerere de 1.576 euro/metru pătrat, cu 4% mai mare față de anul trecut.

În Sibiu, în luna iulie a.c. prețul mediu al apartamentelor noi a crescut cu 2% față de aceeași lună a anului trecut și cu 3% față de luna anterioară, ajungând la 1.299 euro/metru pătrat.

În același timp, apartamentele vechi din Sibiu au avut un preț de cerere mai ridicat cu 4% față de iulie 2022 și au fost listate pe platformă cu un preț mediu de 1.464 de euro/metru pătrat.

În Constanța, în luna iulie, apartamentele noi au avut un preț de cerere de 1.726 euro/metru pătrat, similar cu cel de luna anterioară și cu 7% mai mare decât în aceeași lună a anului trecut.

În schimb, prețul mediu al apartamentelor vechi a fost de 1.561 euro/metru pătrat, cu 6% mai mare decât în iulie 2022.

În Oradea, prețul mediu de cerere pe metru pătrat pentru apartamentele noi în iulie a.c., a fost de 1.562 euro, în timp ce apartamentele vechi au avut un preț mediu de cerere de 1.329 euro/metru pătrat, cu 7% mai ridicat decât în iulie 2022.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri