Proprietarii din marile orașe ale țării și-au mărit așteptările legate de prețurile pe care le pot obține pentru locuințele lor comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele centralizate de portalul Imobiliare.ro.

Chiar dacă cele mai semnificative scumpiri au apărut pe piața din Constanța, unele dintre cele mai piperate chirii se plătesc în Cluj-Napoca și în București.

Dacă te gândești să te muți și nu ai făcut încă acest pas, ia în considerare faptul că prețurile ar putea fi influențate în următoarea perioadă de cererea în creștere care se va simți, ca în fiecare an, în cazul tuturor centrelor regionale universitare odată cu întoarcerea studenților la cursuri.

„Chiriile continuă să crească. Garsonierele din Cluj se închiriază deja cu 320 de euro/lună cu 14% mai mult decât anul trecut și cu 100 de euro lunar peste Timișoara, unde, în continuare piața chiriilor e mai abordabilă. Situația curentă nu lasă loc de foarte multe interpretări pentru ceea ce va urma în septembrie când numărul proprietăților scoase la închiriere va scădea, iar cererea va crește cu până la 20% în marile orașe”, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Daniel Crainic, director de marketing, Imobiliare.ro.

Cât plătești lunar pentru o garsonieră

Cele mai scumpe garsoniere sunt disponibile luna aceasta în Cluj-Napoca. Potențialii chiriași trebuie să fie pregătiți să scoată din buzunar o sumă medie de 320 euro/lună. Doar de la începutul lui 2023 și până în prezent, sumele solicitate pentru garsonierele din Cluj-Napoca s-au majorat cu aproape 14%, aceasta fiind a doua cea mai mare scumpire observată în rândul celor șase orașe puse sub lupă în cadrul analizei Imobiliare.ro.

Chiar și în Capitală garsonierele se închiriază mai ieftin decât în Cluj-Napoca, prețul mediu cerut de către proprietari ajungând la 310 euro/lună. La Brașov, poți să te muți într-o garsonieră dacă plătești 299 euro/lună, în timp ce în Constanța chiria medie pentru o astfel de locuință a atins pragul de 280 euro/lună, după o majorare spectaculoasă, cu 20%, de la începutul anului și până la mijlocul lunii august.

De un buget similar ai nevoie și dacă vrei să te muți în chirie în Iași. Mai norocoși sunt cei care își caută o garsonieră în Timișoara. Aici, astfel de locuințe se listează pe piață cu un preț mediu de 220 euro/lună.

Chiriile solicitate pentru apartamentele cu 2 camere

Cluj-Napoca se menține pe primul loc în clasamentul marilor orașe cu cele mai piperate prețuri pentru chiriași și în acest caz. Astfel, după un avans cu 16% de la începutul lui 2023, persoanele interesate de închirierea unui apartament cu 2 camere au ajuns să achite un preț mediu de 499 euro/lună, în timp ce în Capitală cei care erau pregătiți să se mute au găsit astfel de proprietăți cu 480 euro/lună.

În cazul orașului Brașov chiria medie solicitată pentru o locuință cu 2 camere este de 430 euro/lună, iar în Constanța de 400 euro/lună. De menționat este și faptul că în cazul orașului de pe litoral chiriile s-au scumpit cu circa 23% de la începutul lui 2023, un alt record înregistrat în rândul orașelor analizate de Imobiliare.ro.

Costuri mai mici au avut cei care și-au închiriat un apartament în Iași. Proprietarii au cerut aici un preț mediu de 384 euro/lună. În Timișoara un apartament cu 2 camere poate fi închiriat cu cel mai mic buget, respectiv cu 350 euro/lună. Aici, de altfel, chiriile s-au scumpit cel mai puțin de la începutul anului, majorarea fiind cu circa 8%.

Cele mai scumpe apartamente de închiriat cu 3 camere

Clasamentul se schimbă în cazul apartamentelor cu 3 camere. Cele mai mari chirii sunt solicitate în Capitală, media situându-se în jurul valorii de 650 euro/lună. Bucureștiul este urmat în top de Cluj-Napoca unde suma medie cerută de proprietari este de 600 euro/lună.

Dacă vrei să închiriezi un apartament cu 3 camere în Brașov trebuie să te aștepți să plătești în jur de 580 euro/lună, în timp ce o proprietate similară în Constanța îți va aduce un cost de 550 euro/lună. Și de această dată Constanța a înregistrat cel mai mare avans al chiriilor, cu aproximativ 23%, mult peste Cluj-Napoca sau Brașov.

Pentru 450 de euro poți închiria un apartament în Iași, în timp ce la Timișoara proprietarii cer doar 400 euro/lună pentru o locuință cu 3 camere.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri