Românii au sperat ca anul 2023 să aducă o scădere a prețurilor pentru apartamente, în condiții în care cei mai mulți și-ar fi dorit achiziția unei locuințe noi, dar evoluția din acest an a contrazis așteptărilor lor, media națională crescând în comparație cu anul 2022, iar varianta închirierii s-a dovedit a fi și ea destul de costisitoare.

Dacă în urmă cu un an, respondenții unui sondaj realizat de Storia.ro, platforma lansată de OLX, se așteptau în proporție de aproape 60% ca anul imobiliar 2023 să aducă scăderi de prețuri în categoria locuințelor de vânzare din România, datele de anul acesta arată contrariul.

În ultimul an, locuințele noi de vânzare s-au scumpit, în medie, cu 7% comparativ cu 2022, iar prețul locuințelor vechi a înregistrat o creștere de 8% față de anul anterior.

Întrebați ce și-au propus din punct de vedere imobiliar în anul 2023, respondenții au afirmat în proporție de 62% că ar dori să cumpere o proprietate.

Corelând această intenție cu datele din platforma Storia, se observă că o parte dintre cei care își doreau să achiziționeze o proprietate s-au reorientat spre chirii. Astfel, numărul de pagini vizualizate pentru apartamentele puse la vânzare a scăzut cu 7%, iar interacțiunile dintre căutători și cei care vând locuințe au înregistrat o scădere de 4%. În același timp, numărul de pagini vizualizate pentru apartamentele oferite spre închiriere a crescut cu 1%, iar interacțiunile au înregistrat o creștere de 16%.

La capitolul evoluției dobânzilor la creditele ipotecare, respondenții se așteptau preponderent la creșteri (32%), dar și la scăderi (30%) și stagnări (21%). Cu toate acestea, potrivit datelor raportate de Banca Națională a României (BNR), indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) a fost în creștere în anul 2023.

În trimestrul întâi (ianuarie-martie), valoarea IRCC a fost de 1,17% în anul 2022, respectiv de 5,71% în 2023. În al doilea trimestru (aprilie-iunie), valoarea IRCC a crescut de la 1,86% în anul 2022, la 5,98% în 2023. În al treilea trimestru (iulie-septembrie) s-a înregistrat un nivel IRCC de 2,65% în 2022, în timp ce în 2023 a ajuns la 5,94%. În al patrulea trimestru (octombrie-decembrie) valoarea IRCC-ului a fost de 4,06% în 2022, iar în 2023 a ajuns la 5,96%.

Evoluția prețurilor locuințelor de vânzare – previziuni versus realitate

Deși anul trecut utilizatorii Storia.ro și OLX se așteptau în proporție de 60% ca prețurile locuințelor [să scadă, datele de anul acesta de pe platforma Storia ne arată că prețurile apartamentelor de vânzare au crescut, în medie, cu 7%.

Astfel, vânzătorii au solicitat un preț de 1.683 euro pe metru pătrat în cazul apartamentelor vechi, iar în cazul celor noi prețul solicitat a fost de 1.687 euro pe metru pătrat.

Analizând datele din orașele cu cele mai multe anunțuri de pe platforma Storia – București, Arad, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Oradea, Sibiu și Timișoara – se observă că au existat creșteri de prețuri în toate cele 10 orașe analizate, la categoria apartamentelor cu maxim trei camere.

Cea mai mare creștere a prețurilor de vânzare în perioada ianuarie-noiembrie 2023 versus ianuarie-noiembrie 2022 a fost de 9% în Brașov, urmată de o majorare de 7% în Cluj-Napoca, Constanța și Iași. De asemenea, prețurile apartamentelor de vânzare au crescut și în Arad (+6%), Oradea (+6%), București (+4%), Sibiu (+4%), Craiova (+4%), Timișoara (+3%).

Evoluția prețurilor locuințelor de închiriat – previziuni versus realitate

În privința așteptărilor legate de evoluția prețurilor chiriilor la apartamente în 2023, tendința utilizatorilor a fost de a prevedea creșteri (32%), urmate de scăderi (30%) sau stagnări (21%).

Prețurile chiriilor din București au crescut în toate sectoarele în perioada ianuarie-noiembrie 2023, comparativ cu ianuarie-noiembrie 2022, la categoria apartamentelor cu maxim trei camere. Astfel, cea mai mare creștere a fost de 17%, în sectoarele 1 și 2, urmată de o creștere de 15% în sectorul 5 și de 14% în sectorul 3. Cele mai mici creșteri s-au înregistrat în sectorul 6 (11%) și în sectorul 4 (8%).

Conform datelor din celelalte nouă orașe analizate, prețul chiriilor pentru apartamentele cu maxim trei camere a crescut astfel:

  • +35% în Constanța
  • +22% în Sibiu
  • +19% în Oradea
  • +18% în Brașov și Craiova
  • +17% în Cluj
  • +15% în Arad și Iași
  • +11% în Timișoara

Chestionarul a fost publicat pe Storia.ro și OLX, în perioada 21 decembrie 2022 – 09 ianuarie 2023, iar răspunsurile au fost colectate de la 1001 respondenți.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri