Media prețurilor solicitate pentru chiriile din cele 10 orașe analizate a fost relativ constantă față de luna anterioară, înregistrându-se o creștere medie de 3% în luna iulie 2023, în timp ce, comparativ cu luna iulie a anului trecut, chiria medie a crescut cu 13%, se arată într-un raport al Storia.ro.

Comparativ cu luna iunie a.c., în luna iulie a.c. românii au vizualizat cu 15% mai multe pagini cu anunțuri imobiliare și au făcut cu 29% mai multe contactări, date care arată că vizitatorii Storia.ro sunt mult mai deciși cu privire la închirierea apartamentelor. De asemenea, față de aceeași perioadă a anului trecut, în luna iulie a anului curent, interesul pentru chirii a fost mult mai ridicat – datele arată că au fost vizionate cu 9% mai multe pagini cu anunțuri imobiliare și că au fost realizate cu 24% mai multe contactări (contactările fiind interacțiunile dintre chiriași și cei care publică anunțuri de închiriere pe platformă).

Totodată, așa cum arăta wall-street.ro, perioada următoare ar putea aduce chirii record în marile orașe universitare, în condițiile în care lunile august și septembrie sunt cele în care se pregătește revenirea elevilor și studenților.

Cum au evoluat prețurile chiriilor în București

Comparativ cu luna iulie 2022, prețurile medii pentru chirii au crescut cu 23% pentru apartamentele cu trei camere, cu 15% la apartamentele cu două camere și cu 6% în cazul garsonierelor. Analizând creșterile pe sectoare, se observă că prețurile medii pentru chirii au crescut pentru toate categoriile de locuințe, cele mai mari creșteri înregistrându-se la apartamentele cu trei camere, unde prețurile solicitate sunt mai ridicate cu 33% în sectorul 5 și cu 22% în sectorul 1 și 4.

În luna iulie a.c., chiriile medii pentru o garsonieră s-au încadrat între 300 de euro (în sectoarele 2, 3, 4, 5) și 389 de euro (sectorul 1). Prețurile medii ale apartamentelor cu două camere s-au aflat între 430 de euro (sectorul 4) și 650 de euro (sectorul 1). Apartamentele cu trei camere au avut prețuri medii cuprinse între 500 de euro (sectorul 6) și 950 de euro (sectorul 1).

Chirii București
Cum au evoluat chiriile în alte orașe mari din țară

Comparativ cu luna iulie a anului trecut, la nivelul țării s-au înregistrat mai multe creșteri ale prețului mediu solicitat pe toate categoriile de apartamente. În același timp, chiriile medii au crescut ușor față de luna iunie a.c., cea mai mare creștere înregistrându-se la Arad, la apartamentele cu două camere (+17%).

Cluj-Napoca

În Cluj-Napoca, în luna iulie a.c., prețurile medii solicitate au crescut comparativ cu cele din luna anterioară. Dacă în luna iunie a.c. garsonierele se închiriau cu 320 de euro, în luna iulie a.c. acestea s-au închiriat, în medie, cu 350 de euro. În cazul apartamentelor cu două camere, în luna iulie a.c. prețul de închiriere a crescut la 549 euro de la 500 de euro, în timp ce apartamentele cu trei camere au ajuns să fie închiriate cu 700 de euro, în medie, de la 650 de euro în luna iunie a.c.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, prețurile medii ale chiriilor au crescut cu 27% în cazul apartamentelor cu trei camere, cu 22% pentru apartamentele cu două camere și cu 17% în categoria garsonierelor.

Chirii Cluj

Iași

În Iași, prețurile medii solicitate au rămas relativ similare față de luna anterioară, singura creștere înregistrându-se la garsoniere (+7%). Comparativ cu luna iulie 2022, prețurile medii solicitate au crescut cu 20% pentru garsoniere, 14% pentru apartamentele cu două camere și cu 11% pentru apartamentele cu trei camere.

În Iași, în luna iulie a.c., o garsonieră se închiriază, în medie, cu 300 de euro, un apartament cu două camere cu 400 de euro, în timp ce unul cu trei camere se închiriază cu 500 de euro.

Chirii IașiBrașov

În luna iulie a.c., prețurile medii solicitate pentru închiriere fluctuează comparativ cu luna anterioară. Dacă în luna iunie a.c. o garsonieră se închiria cu 320 de euro, în luna iulie a.c. prețul a scăzut cu 3% și a ajuns la 312 euro. Prețul de închiriere pentru apartamentele cu două camere a rămas la fel, de 450 de euro, în timp ce prețul pentru închirierea apartamentelor cu trei camere a crescut cu 2%, de la 600 de euro la 610 euro.

Comparativ cu aceeași lună a anului trecut, prețurile de închiriere au crescut, în medie, cu 25% pentru garsoniere, cu 22% pentru apartamentele cu trei camere și cu 15% pentru apartamentele cu două camere.

Chirii Brașov
Constanța

În Constanța s-a observat o scădere a prețurilor medii, de 11% la apartamentele cu două camere și de 1% în cazul garsonierelor, în timp ce prețurile medii pentru apartamentele cu trei camere au rămas constante.

Comparativ cu anul trecut, prețul mediu al chiriilor a crescut de la an la an pe toate segmentele de apartamente, cea mai mare creștere fiind înregistrată la apartamentele cu trei camere, urmată de garsoniere și apoi de apartamentele cu două camere.

Chirii Constanța
Timișoara

Prețurile medii solicitate în luna iulie a.c. pentru închiriere au fost în creștere față de luna iunie a.c., cu 8% pentru garsoniere, cu 5% pentru apartamentele cu două camere și cu 2% pentru apartamentele cu trei camere.

Față de aceeași perioadă a anului trecut, chiriile medii sunt mai ridicate, cea mai semnificativă creștere regăsindu-se la garsoniere, de 19%. Dacă în iulie 2022 o garsonieră se închiria în medie cu 210 euro, în iulie a.c. chiria medie a fost de 250 de euro.

Chirii TimișoaraSibiu

În Sibiu, prețurile medii solicitate au fost în creștere cu 4% în cazul garsonierelor și apartamentelor cu trei camere și cu 8% în cazul apartamentelor cu două camere.

Față de luna iulie a anului trecut, prețurile medii solicitate au crescut pe toate categoriile de apartamente – cu 26% pentru apartamentele cu două camere, cu 25% pentru apartamentele cu trei camere și cu 5% pentru garsoniere.

Chirii SibiuOradea

Comparativ cu luna iunie a.c., prețurile medii solicitate în luna iulie a.c. pentru închiriere au crescut cu 5% la garsoniere și cu 2% la apartamentele cu trei camere, dar au rămas constante la categoria apartamentelor cu două camere.

Comparativ cu luna iulie a anului trecut, prețurile medii solicitate au crescut cu 17% în cazul apartamentelor cu două camere, cu 14% în categoria garsonierelor și cu 11% la apartamentele cu trei camere.

Chirii OradeaCraiova

Și în Craiova prețurile medii au rămas relativ similare cu cele din luna precedentă.

Dar dacă le comparăm cu luna iulie 2022 s-au înregistrat creșteri ale prețului mediu la garsoniere (+19%), apartamente cu două camere (+17%) și la cele cu trei camere (+4%).
Chirii Craiova
Arad

În Arad, prețurile medii ale chiriilor au crescut în luna iulie a.c. comparativ cu luna iunie a.c., ajungând cu 17% mai mari în cazul apartamentelor cu două camere, cu 10% mai mari pentru apartamentele cu trei camere și cu 6% mai mari în cazul garsonierelor.

Față de luna iulie 2022, s-au observat creșteri de 29% la apartamentele cu trei camere și de 19% în cazul apartamentelor cu două camere, în timp ce în cazul garsonierelor creșterea a fost temperată, de 6%.

Chirii Arad

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri