Piata imobiliara este extrem de profitabila si mai sigura decat cea de valori, bazandu-se pe o crestere a pietei rezidentiale in medie cu 20% pe an, putand ajunge chiar si la 50% pentru unele proiecte, potrivit specialistilor Colliers.
"Aceasta crestere face ca investitiile in unitati rezidentiale sa fie extrem de atractive. Cu toate acestea, multi oameni sunt reticenti sa faca o astfel de investitie. Aceasta rezerva se datoreaza fie lipsei de informatii, fie neincrederii in cresterea sustinuta a pietei pe o perioada indelungata", a declarat specialistul Residential Division a Colliers International, Simina Istrate.

Consultantii Colliers propun un exemplu de calcul al randamentului investitiei, indicator ce se obtine raportand profitul rezultat la capitalul investit.

Pentru o achizitie off-plan (intr-o cladire aflata inca in stadiul de proiect) a unui apartament la un pret de 200.000 euro, dezvoltatorul ofera ca metoda de plata sistemul 25% avans + 75% la livrare. Cumparatorul va plati 50.000 euro avans la semnarea ante-contractului de vanzare-cumparare, urmand a plati 150.000 euro la livrare.

Aplicand o crestere de 20% pe an, la finalizarea constructiei (pentru care s-a calculat o medie de doi ani) apartamentul se va putea vinde cu 288.000 euro. in momentul livrarii, suma restanta poate fi obtinuta printr-un credit ipotecar astfel incat investitia proprie va consta doar in avansul initial.

Profitul brut rezultat va fi dat de pretul de vanzare al apartamentului din care se scade avansul de 50.000 euro platit la achizitionarea acestuia si suma restanta de 150.000 euro, obtinandu-se 88.000 euro. Raportand aceasta suma la investitia initiala se obtine un randament al investitiei de 176% in doi ani, performanta foarte greu realizabila pe oricare alta piata.

Un alt exemplu pentru cei ce doresc sa obtina un randament mai ridicat este obtinerea unui credit de nevoi personale chiar si pentru avans, astfel incat investitia proprie va consta doar in costul imprumutului, aceasta fiind suma raportata in final la profitul obtinut. Apartamentul poate fi cumparat pe persoana juridica si drepturile asupra acestuia se pot concesiona chiar inainte de livrare pentru a nu mai fi nevoie de plata finala.

Colliers Residential promoveaza spre vanzare un portofoliu imobiliar in valoare de peste 1,2 miliarde euro. Pana in prezent, departamentul a vandut peste 1.000 apartamente noi off-plan in cele 5 proiecte pe care le are in prezent la vanzare - Asmita Gardens, Rose Garden, My Dream, Green Lake Residences si Silver Mountain.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri