Analistii imobiliari ai companiei CB Richard Ellis estimeaza ca preturile pentru apartamentele situate in blocuri vechi vor mai creste in 2007 cu 10-15%, deoarece noile proiecte nu pot acoperi inca cererea existenta, iar un echilibru pe piata imobiliara nu se va produce mai devreme de zece ani.
"Este greu de estimat un termen cand se va ajunge la un echilibru intre cerere si oferta pe piata locuintelor. Factorii economici si politici pot influenta intr-un sens sau altul nivelul investitional imobiliar, inclusiv cel rezidential, insa nu se intrevede ca acest echilibru sa apara mai devreme de zece ani", sustin analistii CBRE.

"Pentru a discuta de echilibru trebuie sa vorbim inainte de lipsa apartamentelor noi de pe piata din ultimi 17 ani. Daca nu am lua in calcul o crestere demografica, echilibrul ar putea sa apara in 10-15 ani", a declarat pentru Wall-Street, Razvan Stroescu, Manager Residential Brokerage, Coldwell Banker Affilliates of Romania.

Evolutia pretului pe segmentul rezidential este influentata in principal de dezechilibrul intre cerere si oferta si de costul fortei de munca, sustin analistii imobiliari ai companiei CB Richard Ellis (CBRE). Cererea inca foarte mare pentru locuinte in raport cu numarul de unitati locative noi din proiectele imobiliare deja anuntate, la care se adauga lipsa din ce in ce mai mare a fortei de munca autohtone in domeniul constructiilor, determina mentinerea cresterii preturilor, au adaugat reprezentantii companiei.

Preturile medii de vanzare a proiectelor destinate populatiei cu venituri medii vor inregistra cea mai mare crestere, aproximativ 20% pe parcursul anului 2007, comparativ cu anul trecut. In schimb, pentru proprietatile de lux situate in proiecte tip vila sau in cladiri de inaltime joasa preturile vor creste cu 5-10%, pe acest segment inregistrandu-se in prezent un relativ echilibru.

Segmentul rezidential va ramane printre cele mai dinamice in 2007, fiind asteptata intensificarea activitatii de constructie pe segmentul apartamentelor, in zone dens populate precum Titan, Colentina, Militari si Berceni. Aceasta evolutie pozitiva este sustinuta si de intentiile investitorilor care au achizitionat in 2006-2007 suprafete de teren extinse ce se preteaza pentru acest tip de dezvoltari, potrivit comunicatului CBRE.

Stocul de unitati locative finalizate in 2006 se adreseaza aproape in exclusivitate segmentului populatiei cu venituri medii-ridicate si mari, sunt de parere cei de la CBRE. Locuintele propuse spre vanzare sunt in majoritate vile noi cu preturi intre 1.200-1.600 euro/mp si apartamente pentru care se solicita 1.100-1.500 euro/mp, in functie de zona, volumul vanzarilor si stadiul lucrarilor de constructie.

In 2006, numarul de autorizatii de constructie eliberate pentru locuinte in Bucuresti a ajuns la 1.750, totalizand aproximativ 1,37 milioane metri patrati. In primele trei luni ale anului 2007 au fost emise alte 329 de autorizatii de constructie, iar zonele de sud si est au devenit tot mai atractive pentru dezvoltatori, datorita preturilor mai scazute la terenuri si flexibilitatii din punct de vedere urbanistic, ceea ce le permite sa promoveze preturi competitive.

Potrivit Institutului National de Statistica, stocul de locuinte din Bucuresti a crescut anul trecut cu 2.021 unitati. La sfarsitul anului 2006, stocul total de locuinte din Bucuresti era de 785.696 unitati.

CB Richard Ellis (CBRE) are sediul central in Los Angeles si este unul din liderii de pe piata imobiliara internationala. Compania are aproximativ 14.000 de angajati si ofera servicii proprietarilor, investitorilor si chiriasilor prin cele peste 250 de birouri din 48 de tari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri