Bucharest Real Estate Index (BREI), indicele calculat lunar de divizia de proiecte rezidentiale a Colliers International, a inregistrat in luna iunie o valoare de 1.834 euro/mp, cu doar 9 unitati sub valoarea din mai. La nivel global nu se poate afirma ca BREI a suferit o scadere, aceste mici fluctuatii fiind mai degraba caracteristice unei perioade de stagnare a pietei.
Luna iunie a acestui an a intrerupt tendinta oscilanta prezenta pe piata rezidentiala inca de la inceputul lui 2008. BREI-N (Indicele apartamentelor noi) se situeaza la acelasi nivel ca cel inregistrat in luna precedenta si anume de 1.909 euro/mp, in timp ce BREI-V ( indicele apartamentelor vechi) inregistreaza cea mai mica scadere din acest an, coborand de la valoarea de 1.808 in luna mai la 1.794 euro/mp in iunie. Avand in vedere ca scaderea BREI-V este foarte mica, sub 1%, aceasta poate fi interpretata si ca o stagnare urmand ca luna iulie sa confirme acest lucru sau sa dezvaluie un nou trend.

"Stagnarea prezenta in al doilea trimestru al acestui an se datoreaza conditiilor existente in piata. Pe de o parte BNR, in incercarea de a stopa si reprima inflatia, a crescut dobanda de referinta constant de la inceputul anului, ridicand astfel 'costul banilor' necesari achizitionarii unui apartament. Aceasta crestere, impreuna cu reticienta bancilor ca raspuns la criza subprime din Statele Unite, a dus la o acordare mai dificila a creditelor imobiliare.Pe de alta parte piata rezidentiala este si foarte influentabila de zvonistica. Combinate, aceste lucruri au dus la o retinere din partea cumparatorilor de a achizitiona un apartament, retinere ce s-a materializat printr-o stagnare a preturilor", a declarat, pentru Wall-Street, Calin Bucur, coordonatorul echipei care a elaborat indicele BREI.

Raportat la al doilea trimestru de anul trecut, se observa o crestere a pretului apartamentelor din Bucuresti de 15%. Daca anul trecut, din luna aprilie pana in iulie, se inregistra o crestere de peste 20%, anul acesta trimestrul al doilea aduce o perioada fara cresteri.

"Cumparatorii in momentul de fata prefera sa astepte cand vine vorba de cumpararea unui apartament, urmarind ce se petrece in piata. Dezvoltatorii, avand asigurata finantarea proiectelor proprii, nu vor scadea preturile si vor astepta la randul lor o ameliorare in conditiile din piata. Pe termen scurt, nu ne asteptam la formarea nici unui trend, perioada de stagnare se va pastra. In momentul in care cumparatorii vor capata din nou incredere si bancile isi vor relaxa conditiile de creditare, si dobanzile piata va reincepe sa creasca, insa nu ca in anii precedenti", a adaugat consultantul Colliers.

Sectorul care a suferit cea mai severa corectie este Sectorul 1, cu o depreciere de 7%, coborand foarte aproape de nivelul de 2.000 de euro/mp. Sectoarele 2 si 5 inregistreaza la randul lor scaderi de cate 3% fata de luna precedenta, in timp ce sectoarele 3, 4 si 6 cresc usor cu 1% si respectiv 2%. Cel mai mare pret pe mp este inregistrat in continuare in Sectorul 1, si ajunge la 2.061 euro/mp, urmat la mica distanta de Sectorul 4 cu o valoare inregistrata de 1.995 euro/mp.

"Fiind un sector compus in mare parte din segmentul de oferta high, Sectorul 1 inregistra luna trecuta un pret mediu de peste 2.200 de euro. Raportat la restul de cinci sectoare, acest pret era cu minim 10% mai ridicat. In conditiile in care pretul unui apartament vechi ajungea la aproape acelasi nivel ca cel al unui apartament intr-un proiect rezidential nou, fara o justificare reala, pretul a suferit o corectie", a incheiat Calin Bucur.

Indicele BREI a fost realizat de o echipa de 20 de consultanti si analisti din cadrul firmei Colliers International, coordonata de Calin Bucur, fiind analizate 4.000 de oferte, incepand cu 1 ianuarie 2005.

Ca si principalii indici bursieri, BREI are la randul sau opt indici secundari care monitorizeaza evolutia preturilor in cele sase sectoare din Bucuresti cat si pentru apartamentele vechi din blocurile construite inainte de 1990 si pentru cele din proiectele rezidentiale noi construite in ultimii ani. Fiecare sector a fost impartit pe cartiere si pentru fiecare cartier au fost alese oferte si tranzactii din anumite zone care sa respecte un algoritm de calcul bazat pe ponderea vanzarilor in functie de calitate si pret.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri