Perioada medie in care o proprietate imobiliara este scosa la vanzare si in final ajunge sa fie tranzactionata a crescut in ultimele sase luni cu 20%.
"Timpul mediu de vanzare a proprietatilor imobiliare a crescut in ultimele sase luni cu 20 %, ajungand chiar pana la 12 saptamani. Daca insa pretul de vanzare este cu 10- 30 % sub preturile actuale de pe piata, cladirea sau locuinta se vinde in maxim 30 zile. Am avut cazuri in reteaua RE/MAX in care, in aceleasi conditii, proprietatile s-au vandut si in 5 zile", a declarat Paul Dumbravanu, Broker/Owner al agentiei imobiliare RE/MAX Star.

Conform statisticilor RE/MAX, perioada in care o proprietate beneficiaza de interes maxim din partea potentialilor cumparatori este in prezent de cinci saptamani. "Dupa acest termen, interesul cumparatorilor pentru proprietate se diminueaza, ajungand la circa 15%, incepand din saptamana a 7-a de stationare pe piata, fiind nevoie de repozitionarea proprietatii ca si pret, astfel incat interesul fata de aceasta sa creasca din nou", este de parere Dan Taracila de la RE/MAX Star.

Potrivit reprezentantilor RE/MAX, evaluarea proprietatilor imobiliare se realizeaza prin trei metode si tehnici principale: metoda comparatiei directe (estimarea valorii de piata se face prin compararea cu proprietati similare, aceasta tehnica oferind o imagine destul de precisa asupra valorii imobilului), metoda costului (se estimeaza costul de a construi cladirea existenta si se scade apoi deprecierea proprietatii evaluate, estimata la data evaluarii) si, respectiv metoda randamentului (se considera proprietatea ca o investitie care genereaza un venit).

RE/MAX Romania a inregistrat o crestere a retelei de birouri de peste 100% in ultimele 12 luni, de la 11 birouri in iunie 2007, la 23 de birouri active in aceesi luna a acestui an, alte birouri fiind deja in curs de infiintare. In ceea ce priveste numarul de agenti imobiliari, in ianuarie 2007, RE/MAX Romania avea un total de cinci agenti, pentru ca, in iunie 2007, numarul acestora sa ajunga la 43. In ultimele 12 luni, numarul de agenti imobiliari RE/MAX a crescut cu 147%, ajungand in prezent la 109.

La nivel mondial, RE/MAX este unul dintre liderii in vanzari imobiliare, conform statisticilor independente efectuate pe industrie: un agent imobiliar RE/MAX tranzactioneaza in medie 4,5 milioane dolari pe an. RE/MAX International are peste 120.000 de agenti imobiliari in cele 7.000 de birouri RE/MAX aflate pe toate continentele, in 65 de tari. RE/MAX Romania si-a inceput activitatea la finele anului 2006, devenind in scurt timp cea mai extinsa retea imobiliara din Romania, cu 110 agenti in 23 de birouri active.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri