Amanarea pe o perioada nedefinita sau reducerea ritmului de constructie vor atrage imediat o crestere a chiriilor pentru anumite spatii de birouri care intrunesc cumulativ mai multe calitati, sustin reprezentantii companiei imobiliare EuroMetropola.
"Daca din 2009 piata financiara nu se va stabiliza, exista sanse foarte mari ca proiectele in faza foarte incipienta de dezvoltare (ex:obtinerea autorizatiilor), sa nu se concretizeze. Finantarea foarte scumpa si garantiile mari solicitate de institutiile de finantare dezvoltatorilor ar putea micsora considerabil stocul de spatii office asteptat pentru anul viitor, reducandu-se astfel si sansele ca oferta sa atinga cererea in 2009. Acesta este cel mai sumbru scenariu la care se pot gandi consultantti imobiliari in ceea ce priveste piata spatiilor de birouri in 2009", sustin reprezentantii companiei EuroMetropola.

Potrivit acestora, un fenomen deja existent pe piata proiectelor office pe care il vom observa mai des din 2009 este ca dezvoltatorii sa inceapa constructia proiectelor abia dupa ce s-au asigurat ca au incheiat un numar important de contracte de pre-inchiriere, o masura de siguranta menita sa le diminueze riscul investitiei. "In multe situatii, pre-inchirierea catre companii cu nume sonore le creaza dezvoltatorilor oportunitatea de a inchiria mai departe la preturi mai ridicate", adauga consultantii imobiliari.

Acestia mai spun ca pe fondul crizei financiare s-a observat inca din timpul verii ca multe companii sunt ceva mai retinute in privinta planurilor de extindere a activitatii, in special cele mici pentru care evolutia business-ului propriu este incerta.

"Doua motive destul de importante ne fac sa ramanem optimisti in privinta acestui segment: rata de neocupare este putin peste 1%, ceea ce indica un potential ridicat de dezvoltare si interesul tot mai multor investitori pentru acest segment cu randamente foarte bune", au mai adaugat consultantii EuroMetropola, care sustin ca in comparatie cu anul precedent, majorarile de pret au fost aproape insesizabile pentru spatiile de clasa A si B, aproximativ 10-15%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri