In contradictie cu criza financiara, anul acesta va fi finalizat cel mai mare numar de locuinte din istoria recenta a Bucurestiului, aproximativ 5.000 de unitati fiind asteptate pe piata, se arata in cel mai recent studiul al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle (JLL), in colaborare cu polonezii de la REAS.
Cu toate acestea, stocul de unitati locative ramane mult mai mic fata de alte orase ale Europei, reflectand starea actuala a pietei rezidentiale si potentialul sau de dezvoltare.

Dupa ce in ultimii ani, cele mai bine vandute au fost apartamentele de lux, cu trei sau patru dormitoare, care au atras atentia investitorilor oportunisti, acum dezvoltatorii isi indreapta atentia catre locuintele cu suprafete mici, adresate clasei medii.

„In ciuda ofertelor lansate, cererea de locuinte a scazut, fiind cauzata de limitarea creditelor impotecare. Se estimeaza ca piata isi va reveni odata cu relaxarea creditelor ipotecare, insa nu sunt asteptate mari cresteri ale cererii in 2009”, se mai arata in raport.

Consultantii REAS si cei de la JLL sunt de parere ca preturile de vanzare vor continua sa scada in urmatoere 12 luni, exceptand cazul in care conditiile macroeconomice din Romania vor inregistra o revenire rapida.

„Chiar si cele mai pesimiste previziuni arata ca anul 2009 va fi cel mai prolific din punct de vedere al finalizari de unitati locative noi”, au incheiat specilaistii JLL.

Doar 15 proiecte rezidentiale din cele 25 lansate in 2008 mai sunt inca pe piata

JLL este lider de piata in Europa Centrala si de Est, avand 160 de angajati si birouri in Varsovia, Praga, Budapesta si Bucuresti. Compania furnizeaza servicii de consultanta pentru achizitii si vanzari de proprietati, investitii si management imobiliar. Pe piata din Romania, JLL a intrat in anul 1995, s-a retras in 2005 si a revenit in 2007.

REAS este un expert si consultant in domeniul de planificare si realizare a investitiilor de locuinta in regiunea Europei Centrale de Est, in special in Polonia si in Romania. Din anul 1997, compania ofera consultanta pentru developeri, fonduri, banci, administratii autonomice si pentru alte institutii prezente pe piata locuintelor. De asemenea, REAS este partenerul strategic pentru Jones Lang LaSalle, pe piata locuintelor in Polonia si in Romania.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri