Micii contructori de case de vacanta sau de cabane din lemn estimeaza o reducere a vanzarilor cu circa 30-40% si reduc suprafata contruita pentru a putea sa taie astfel din preturi, din cauza crizei economice, au declarat repezentanti ai firmelor de profil.
"De la inceputul anului si pana acum cererea pentru case de vacante s-a redus cu circa 40% si ne asteptam ca acest trend sa se mentina pe tot parcursul anului. Anul trecut am vandut case de vacanta din lemn atat in Romania cat si pe piata interna de aproximativ 1,2 milioane de euro", a declarat reprezentantul de vanzari pe Romania al firmei Apicom, Szilagzi Jeno, citat de NewsIn.

Potrivit acestuia, partea de constructie de case de vacanta din lemn reprezinta 20% din cifra de afaceri a companiei. Potrivit reprezentantului de vanzari al firmei din Harghita, in 2008 au fost vandute si ridicate 45 de case de vacanta, dintre care 15 in Romania si 30 in Franta, Italia, Spania, Germania si Ungaria.

Criza a afectat si afacerile firmei sucevene, Axad, specializata in constructia de cabane de lemn. "Anul acesta vanzarile de cabane de lemn se vor reduce cu aproximativ 30%, daca nu chiar mai mult. Noi incercam se ne orientam catre partea de servicii si intretinere a tamplariei. Si companiile mai mari de profil o duc rau acum. daca la noi, la micii intreprinzatori pe partea de constructii scaderea in primele trei luni ale anului ajunge la 30%, la ei scaderea este mai accentuata", a declarat managerul companiei, Dumitru Axane. Firma suceveana a vandut anul trecut sase cabane, insa primele patru luni ale anului nu au adus nicio tranzactie.

Potrivit reprezentantului Apicom, daca anul trecut oamenii cautau pentru casele de vacanta modelel cu o suprafata de 100-120 de metri patrati, in acest an modelele cele mai atractive nu depasesc 60- 70 de metri patrati. "Acum si suprafata casei este una de criza. De la suprafata medie de 100-120 de metri patrati anul trecut, plus terasa, in acest an mizam pe case de vacanta fara terasa, cu o suprafata de 63 de metri patrati, care cost in jur de 27.000 de euro", a precizat Jeno.

Cea mai ieftina casa de vacanta de lemn construita de firma din Harghita costa aproximativ 15.000 de euro, iar cea mai scumpa ajunge la 55.000 de euro. O cabana la munte realizata de firma suceveana Axad costa cu tot cu montaj si amenajat 10.000 de euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri