Tiriac Imobiliare, parte a grupului Tiriac Holding, controlat de omul de afaceri Ion Tiriac, cu o avere estimata de revista Forbes la 1,1 de miliarde de euro anul trecut, a blocat proiectul cu o valoare de piata de un miliard de euro din Otopeni.
Proiectul, intins pe o suprafata de 90 de hectare, urma sa fie construit incepand cu anul viitor. De asemenea, alte doua proiecte ale Tiriac Imobiliare, Civis Center Brasov si Civis Center Timisoara, a caror constructie trebuia demarata anul trecut, se afla deocamdata in stand-by.

Cu toate acestea, nu toate proiectele imobiliare derulate de omul de afaceri au fost inghetate, Residenz-cartierul german (Chitila, judetul Ilfov) si clubul rezidential Stejarii (zona Baneasa), urmand sa continue.

“Cu exceptia Residenz si Stejarii, toate proiectele in care suntem implicati, deci si Otopeni, au fost blocate la inceputul acestui an din cauza crizei. Asteptam sa vedem cum va evolua piata. Doar cei care pot citi intr-un glob de sticla pot stii cand vor fi repornite proiectele”, spune Bjarne Virenfeldt, CEO Tiriac Imobilare.

In varsta de 53 de ani, danezul Virenfeldt coordoneaza divizia de imobiliare a grupului controlat de Tiriac incepand cu decembrie 2008.

Residenz este cel mai avansat proiect al Tiriac Imobiliare, pana in prezent fiind construite 350 apartamente de 2-5 camere, in trei etape. La finalul etapei a patra, care va fi si ultima, proiectul va numara 489 de apartamente. Valoarea de piata a investitiei este de 70 milioane de euro.

“Am inceput deja constructia ultimei faze, Residenz urmand sa fie gata cel mai probabil anul viitor. Nu ne grabim cu finalizarea proiectului pentru ca avem destule apartamente pe care sa le vindem”, afirma Jurgen Reich, country manager LBBW Immobilien, dezvoltatorul german al proiectului.

Tiriac Imobiliare a vandut pana acum 150 de apartamente din cadrul Residenz, majoritatea de doua si trei camere. La un pret mediu de 100.000-120.000 de euro/apartament, potrivit lui Reich, divizia de imobiliare a incasat 15-18 milioane de euro din vanzarea locuintelor.

“Aproximativ 65% din cei care au achizitionat un apartament in Residenz au platit cash, in vreme ce 35% au luat un credit”, mentioneaza Reich.

Cel mai ieftin apartament costa circa 90.000 de euro cu TVA si are suprafata de aproximat 70 de metri patrati construiti, in vreme ce locuinta cea mai scumpa din Residenz este un penthouse cu patru camere, de 270.000 de euro, fara TVA. Apartamentele sunt destinate, in special, clientilor persoane fizice.

“Profilul clientului este 38-40 de ani, angajat in multinationala, si cu un venit lunar per familie de 2.000-2.500 de euro”, spune Reich. Printre cumparatorii de apartamente din Rezidenz se numara Romania Invest, companie norvegiana si o companie spaniala, care au achizitionat circa 30 de locuinte cu scopul de a le revinde ulterior.

Clientii au trei modalitati de plata: cash, credit la dezvoltator si rent to buy. “Conceptul de rent to buy a fost introdus recent si presupune inchirierea unui apartament pe o perioada de maximum trei ani, la un pret de 6 euro/mp, dupa care urmeaza cumpararea efectiva. Practic, cei trei ani de chirie tin locul avansului”, spune Reich.

Cartierul german este dezvoltat pe un teren de peste 68.000 de metri patrati si ofera circa 340 de locuri supraterane de parcare atat pentru rezidenti, cat si pentru vizitatori si o gradinita privata. De asemenea, in apropierea Residenz se afla mai multe banci, o patiserie Ana Pan, precum si un supermarket Plus si o piata agroalimentara.

In ceea ce priveste proiectul Stejarii, acesta ar putea fi gata in 2010, potrivit lui Virenfeldt. Proiectul va avea la finalizare 535 de apartamente de 2-7 camere, cu suprafete de 108 – 604 metri patrati, inclusiv teresa. De asemenea, Stejarii va avea si peste 1.200 de locuri de parcare.

Pe langa Residenz, in care este implicat alaturi de Tiriac Imobiliare, dezvoltatorul LBBW Immobilien are un proiect imobiliar propriu la Cluj, localizat pe terenul fostei fabrici Flacara.

“Inca nu am inceput demolarile fostei fabrici, deocamdata am finalizat partea de proiectare si am primit autorizatiile de constructie pentru primele faze ale proiectului. Planurile noastre prevad ca proiectul sa fie ocupat 40% de birouri, 50% de apartamente si 10% de clienti din retail”, spune Reich.

Terenul, cu o suprafata de circa 20.000 de metri patrati, pe care se va dezvolta proiectul, a costat aproape 20 de milioane de euro.

Tiriac Imobiliare este prezenta pe piata locala a construcþiilor din 1994, cand a fost infiintata prima firma imobiliara a grupului, Fergus Construct International. Divizia Tiriac Holdings are in prezent 40 de angajati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri