Lansat cu surle si trambite in urma cu aproximativ patru ani, cartierul rezidential din zona Grivita-Lac (cartierul Bucurestii Noi) se afla, in momentul de fata, intr-o situatie de-a dreptul incredibila. Desi in momentul contractarii unitatilor locative Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) le-a promis clientilor ca pentru terenul de sub case vor trebui sa plateasca 32 de dolari (TVA inclus), printr-o serie de manevre cel putin dubioase, valoarea unui metru patrat a fost majorata la circa 100 de euro.
Cartierul rezidential ANL Grivita-Lac din Bucuresti a fost, la momentul lansarii, o premiera pentru sectorul locativ din Romania. Practic, tot complexul de unitati din acest cartier s-a facut pe un teren privat, si nu apartinand municipalitatii. Pentru a-i atrage in aceasta afacere ANL, fostul director general al acestei institutii, Corneliu Popescu, a promis viitorilor clienti ca, in momentul finalizarii constructiilor, vor deveni proprietari pe loturile de teren pe care se construiesc casele. In principal, e vorba despre loturi cu o suprafata medie de 265-280 de metri patrati, pentru care trebuiau platiti 32 de dolari/mp, inclusiv TVA.

Pana aici toate bune si frumoase, cele 90 de unitati locative (in speta, vile cu minimum un etaj) fiind contractate de clienti alesi pe spranceana: medici, avocati, notari, ba unele voci spun ca si mama fostului ministru al transporturilor, Miron Mitrea, are aici o vila de lux.

Bucuria avantajelor creditului ipotecar prin ANL se pare ca nu a durat prea mult din cel putin doua motive. Primul este marea intarziere cu care constructorul a predat locuintele, iar al doilea lipsa intr-o importanta masura a utilitatilor, desi toate aceste aspecte trebuiau finalizate in cel mult un an de la demararea lucrarilor.

Constructorul falimentar

La inceputul anului 2002, ANL a anuntat initierea proiectului Grivita-Lac, un cartier de locuinte, in care fiecare dintre acestea era evaluata la aproximativ 100.000 de dolari. Fostul director al ANL, Corneliu Popescu (numit sub guvernarea PSD), spunea, la acea data, ca intr-un parteneriat cu o companie privata se va demara constructia unui cartier de vile de lux pe marginea lacului Grivita, terenul necesar fiind pus la dispozitie de SC Consol SA, controlata de un anume Romeo Valcu, cu 55% din totalul actiunilor. ANL permitea viitorilor locatari achizitia acestor case prin credit ipotecar, insa, in plus, printr-o circulara publicitara, a sustinut ca la finalizarea lucrarilor clientii vor deveni proprietari si pe terenurile aferente, la pretul de 32 de dolari/mp. In urma acestei promisiuni, toate locuintele au fost contractate in timp-record. Partenerul ANL a fost desemnat SC Consol SA, societate ce are ca obiect principal de activitate constructiile de cladiri si lucrari de geniu civil. Aceasta a venit in parteneriat cu aproximativ trei hectare de teren pe care, la data demararii lucrarilor, le preluase de la SIF Muntenia, urmand ca, pe masura ce beneficiarii vor plati loturile, SC Consol SA sa vireze, la randul ei, catre societatea de investitii financiare contravaloarea terenului. Contractul i-a fost repartizat direct acestei firme de constructii, in virtutea faptului ca a venit in afacere cu terenul necesar.

Insa, cum socoteala de acasa nu se poate potrivi cu cea din targ, dupa cateva luni de la demararea proiectului, terenul respectiv a facut
obiectul unei cereri de revendicare de catre un presupus mostenitor, in speta membrii familiei Basilescu, aceiasi care au cerut cu alta ocazie si preluarea parcului cu acelasi nume. Intrat in valtoarea proceselor, terenul nu a mai putut face obiectul unei tranzactii pana la finalizarea procesului, in momentul de fata dosarul aflandu-se la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Intre timp, SC Consol SA a intrat in procedura de faliment, respectiv lichidare, toate operatiunile sale fiind transferate catre un lichidator judiciar.

Clientii ANL risca sa fie evacuati

Judecatorul sindic a numit lichidator judiciar societatea SC Consulta 99 SRL, controlata de Cornel Florea, care in momentul de fata a preluat locul SC Consol SA in relatia cu clientii ANL. Acesta a facut o reevaluare a terenurilor din zona Grivita-Lac, stabilind valoarea unui metru patrat la aproximativ 100 de euro. Mai mult, lichidatorul i-a instiintat pe proprietarii locuintelor ca, daca nu vor plati sumele aferente noii evaluari (initial 300 mp costau, la data semnarii contractelor, aproximativ 10.000 de dolari, iar acum evaluarea se ridica la peste 30.000 de euro), risca sa fie evacuati, iar terenul scos la licitatie.

Recent ne-am trezit ca lichidatorul ne obliga sa platim circa 100 de euro pe metru patrat. Pe langa aceasta, ANL spune ca nu are ce sa ne faca. Ei nici macar nu au reusit sa oblige constructorul sa finalizeze toate lucrarile, iar utilitatile sunt in mare parte la pamant. In privinta utilitatilor, oficialii spun ca este de datoria Primariei Sectorului 1, cu care exista o conventie semnata. Dar acum in acest sector este primar Andrei Chili-man, care este din PNL, si nu prea il intereseaza ce a facut fostul PSD-ist Vasile Gherasim. Noi suntem la mijloc intre aceste orgolii politice, iar cartierul arata, in unele zone, ca dupa razboi, spune unul dintre beneficiari.

Agentia pentru locuinte da din umeri

Asemanatoare pe undeva cu povestea CEC-FNI, afacerea ANL-Consol a beneficiat de girul Agentiei, majoritatea locatarilor cartierului Grivita-Lac sustinand ca nu ar fi contractat aceste lucrari daca nu ar fi fost implicata si ANL. Daca Agentia pentru Locuinte nu ne spunea ca este o afacere ce beneficiaza de suportul sau, nu cumparam aceste case. Acesta a fost principalul motiv pentru care ne-am investit banii aici, mai ales ca directorul ANL de la acea data ne-a dat scris ca terenul de sub case va fi la un pret avantajos, sustin clientii.

De partea cealalta, actualul director al Agentiei, Gheorghe Popescu (numit de PNL), recunoaste greseala fostului sef. In locul lui, eu nu as fi facut acest lucru. Nu poti promite, chiar pe o hartie lipsita de valoare juridica, un lucru de care nu poti fi sigur. ANL trebuia, la acea data, sa se asigure ca terenul este grevat de orice sarcina si ca partenerul sau va respecta cele promise. Corneliu Popescu nu trebuia sa faca acea adresa catre clienti prin care sugera un pret de 32 de dolari/mp, sustine directorul general Gheorghe Popescu. In plus, Agentiei nu i se poate imputa nimic din punct de vedere legal, ea avand doar rolul de a asigura finantarea impreuna cu banca comerciala catre care s-a inaintat dosar de credit ipotecar. Trebuie sa se descurce acum cu lichidatorul. Poate vor ajunge la o intelegere, a adaugat actualul sef al ANL.

Sa nu le plangem de mila!

Situatia disperata a celor care au riscat sa fie clientii ANL pentru proiectul Grivita-Lac de pe strada Fabrica de Caramida, sector 1, este tratata cu indiferenta de autoritati. In afara sa se eschiveze si sa paseze responsabilitatea, Agentia Nationala pentru Locuinte nu doreste sa se implice in aceasta situatie. Acest lucru ne da impresia ca toata aceasta afacere a fost, poate, programata de la inceput ca sa ne atraga in cursa. Prea repede s-a trecut prin etapele: anunt ANL, constructie, revendicarea terenului, falimentul constructorului (initial, proprietarul terenului prin relatia cu SIF Muntenia) si acum o reevaluare a terenurilor cu scopul jecmanirii clientilor de buna-credinta, a conchis unul dintre clientii cartierului Grivita-Lac.

Fata de toate aceste chestiuni, oficialii ANL nu au nici o pozitie clara. In cazul lucrarilor nefinalizate complet, vom propune clientilor sa le preia in regie proprie, datorita falimentului constructorului Consol SA. Dar sa nu uitam ca in acest cartier sunt oameni bogati, care isi permit niste eventuale cheltuieli suplimentare. In plus, va mai spun ca am avut cateva cazuri ale unor clienti din acest cartier de pe malul Lacului Grivita care si-au vandut proprietatile luate prin ANL la preturi mult mai mari decat le-au luat. Chiar si tere-nurile au fost vandute catre terte persoane la preturi ce au depasit 170 de euro/mp. Nu pierd ei in aceasta afacere, mai ales ca, in cativa ani, proprietatile se pot dubla ca valoare, a declarat, pentru SFin, directorul ANL Gheorghe Popescu.

Se va cadea la pace

Noi nu facem decat sa respectam prevederile legale aflate in vigoare. Principalele cauze ale falimentului SC Consol SA au fost managementul slab si neefectuarea unor plati catre un furnizor de materiale de constructii. Noi nu facem altceva decat sa recuperam banii creditorilor din averea debitoarei, respectand decizia judecatorului sindic. Desi exista o evaluare extrajudiciara a terenurilor din zona Grivita-Lac ce spunea ca un mp de teren ar face 120 de euro, noi am cerut o alta evaluare care a reliefat costuri de 90 de euro (exclusiv TVA). In tot acest timp, creanta SIF Muntenia (detinatoarea a 30.000 mp in acest cartier) asupra SC Consol SA creste datorita penalitatilor si va trebui platita. Oricum, din toti cei 30.000 mp initiali, in momentul de fata in discutie mai sunt 11.000, care in cele din urma vor fi grevati si ei de sarcini. Din experienta noastra, putem spune ca suntem convinsi ca vor exista doua posibilitati: prima va fi aceea ca unii clienti vor cumpara si terenul cu pretul de 90 de euro, fara TVA, sau vor vinde inclusiv casa de pe suprafata aferenta la un pret avantajos, mai ales acum, cand in zona un mp de teren depaseste 170 de euro. Sa speram ca in decembrie (ultimul termen de judecata la ICCJ) lucrurile se vor rezolva in mare masura, mai ales ca revendicarea familiei Basilescu nu are sanse, pierzand pana acum la toate instantele inferioare, ne-a declarat Cornel Florea, presedinte SC Consulta 99 SRL.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri