Bugetele pe care companiile din Romania sunt dispuse sa le cheltuiasca pe inchirierea de locuinte pentru angajatii expati au scazut fata de anul trecut cu 10-15% si ajung in medie la maxim 1.600 de euro pe luna pentru apartamentele cu 2-3 camere si la 2.500 de euro pentru patru camere.
"Companiile au inceput sa aiba bugete din ce in ce mai reduse pentru inchirierea de locuinte pentru expati. Fata de anul trecut scaderea este de 10-15%", a declarat, potrivit Mediafax, Andrei Rusu, managerul agentiei imobiliare Vission House.

Scaderea de anul trecut vine dupa un alt an, 2008, cand bugetele au fost ajustate.

Astfel, daca aceeasi companie in 2008 cheltuia 2.000 de euro pentru inchirierea unui apartament cu trei camere in acest an pentru un apartament de acelasi tip bugetul alocat este de 1.500 de euro.

"Deci per ansamblu, daca inainte companiile ne cereau sa le cautam oferte pentru circa 2.000 de euro, acum au limitat suma la 1.500-1.600 de euro pe luna", a precizat Rusu.

Vission House are in portofoliu oferte imobiliare in zone precum Dorobanti, Primaverii, Herastrau, Soseaua Nordului sau Unirea, zone preponderent cautate de acest tip de clienti. Din acest motiv, agentia a decis sa se orienteze mai ales pe intermedierea de tranzactii de inchiriere pentru expati.

"Am relocat zeci de manageri, la cererea lor sau a companiilor in care muncesc. Ne-am concentrat pe acest segment pentru ca portofoliul nostru contine exact proprietatile pe care acestia le vizeaza. In incercarea de a ne adapta crizei, am identificat acest segment de piata care este neacoperit si vrem sa-l exploatam", a adaugat Rusu.

Ultimul contract a fost semnat de agentie in luna octombrie, pentru un apartament cu trei camere, in Soseaua Nordului, la un pret de 1.450 de euro pe luna.

Rusu a aratat ca cele mai multe cereri din partea companiilor vin pentru apartamentele cu doua si trei camere, bugetele alocate in aceste cazuri fiind de 700-1.200 de euro, respectiv 1.350-1.600. Pentru patru camere solicitarile sunt foarte putine, pentru acest tip de apartamente companiile fiind dispuse sa plateasca 2.500 de euro in cazul managerilor care sunt in Romania impreuna cu familia.

"Ambasadele au bugete si mai mici decat ale companiilor.
Spre exemplu, pentru un apartament de trei camere o ambasada plateste in acest an 1.200 de euro pe luna, in conditiile in care anul trecut erau dispusi sa plateasca 2.000 de euro", a mai mentionat Rusu, care este si proprietarul agentiei.

El a explicat ca proprietarii de locuinte sunt mai putini dispusi sa negocieze chiriile cand potentialii chiriasi sunt expati, pentru ca stiu ca acestia "nu platesc din buzunarul lor".

"Chiriile nu au scazut, dar au iesit mai multe apartamente pe piata la inchiriat.
Cererea este mai redusa, lucru explicat prin faptul ca proprietarii care deja au locuinte inchiriate expatilor de cele mai ori cauta sa prelungeasca contractele pentru ca in conditiile actuale astfel de chiriasi sunt foarte valorosi. In plus pentru chiriasii romani proprietarii negociaza pretul mai mult, in timp ce in cazul expatilor acestia stiu ca nu platesc din buzunarul lor si pot sa le ceara mai multi bani", a mai spus Rusu.

Vission House a fost infiintata in 2007 si ofera atat consultanta imobiliara cat si legislativa. In portofoliul firmei sunt 150 de proprietati, toate adresate segmentului medium-high. De la infiintare pana acum, Vission House a incheiat tranzactii de peste 10 milioane euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri