Pretul locuintelor din Capitala este inca mare fata de asteptarile cererii, ceea ce limiteaza numarul tranzactiilor imobiliare, anunta compania Coldwell Banker Affiliates of Romania, potrivit careia peste 5.000 de potentiali clienti analizeaza oferta, dar nu cumpara din cauza pretului.
Peste 5.000 de potentiali cumparatori analizeaza oferta rezidentiala din Bucuresti, principalul obstacol in transformarea cererilor intr-un numar similar de tranzactii fiind reprezentat de preturile solicitate de catre proprietari.

"Noi avem in acest moment cateva mii de cereri pentru achizitionarea unei locuinte.
Principalul obstacol in incheierea tranzactiilor este reprezentat de preturi. Multi potentiali cumparatori gasesc o proprietate interesanta pe care ar cumpara-o dar decid sa amane achizitia, cautand in continuare o oferta mai buna decat precedenta", a declarat Alexandru Pricop, managing partner al sucursalei Coldwell Banker Banu Manta, una dintre cele noua sucursale imobiliare din Bucuresti ale companiei.

Din cele peste 5.000 de cereri existente in acest moment pe piata rezidentiala bucuresteana, consultantii estimeaza ca aproximativ o treime reprezinta o cerere imediata, adica potentiali cumparatori isi cunosc bugetul disponibil, au asigurata finantarea si au identificat mai multe proprietati, cunoscand un procent semnificativ din oferta disponibila.

Cealalta parte a cererii este formata din "potentialii cumparatori de maine", care nu simt o presiune imediata pentru a se muta, nu si-au conturat clar dorintele in ceea ce priveste zona sau tipul proprietatii dorite si caracteristicile acesteia si nici nu cunosc cu exactitate bugetul de care dispun.

"Scaderea preturilor fata de varful din 2008 a dus, in ultimele trei luni, la o majorare de 30% a cererii. Cresterea s-a manifestat in special in ceea ce priveste cererea latenta care, in timp, se transforma in cerere imediata. Pentru acestia din urma, procesul de achizitie dureaza in medie intre sase saptamani si doua luni", apreciaza Pricop.

In ceea ce priveste piata rezidentiala in luna noiembrie,
consultantii Coldwell Banker spun ca preturile au ramas la un nivel similar cu cel din luna octombrie, oferta pastrandu-se de asemenea in aceiasi parametri comparativ cu luna precedenta.

In zonele unde s-au inregistrat fluctuatii, modificarile de preturi din ultima luna nu au fost omogene. Spre exemplu, in zona Mihai Bravu-Bucur Obor au fost cerute preturi de 37.000 - 42.000 de euro pentru o garsoniera, comparativ cu 35.000 - 40.000 in luna octombrie, in timp ce preturile solicitate pentru apartamentele cu doua camere din aceeasi zona au scazut de la 55.000 - 63.000 de euro in luna octombrie la 53.000 - 60.000 de euro in aceasta luna.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri