Dan Ioan Popp, presedintele si actionarul majoritar al dezvoltatorului imobiliar Impact SA, scrie pe blogul sau despre motivele care ar putea conduce la noi scaderi pentru preturile apartamentelor.
Primul din cele zece motive mentionate de seful Impact este cresterea somajului. “Somajul oficial in Romania este printre cele mai scazute din Europa, iar stoparea declinului si relansarea economiei are ca punct de plecare si reducerea cheltuielilor salariale, fapt ce este cauza de diminuare a cererii de cumparare”, argumenteaza Popp pe blogul personal.

Un alt motiv este scaderea cererii statistice. “Cresterea emigratiei lunare precum si scaderea populatiei cu virste intre 20-40 de ani, mai cu seama in mediul urban, duce la diminuarea cererii probabile cu circa 1-2% anual”, scrie el.

Al treilea motiv este scaderea semnificativa a chiriilor. Coborarea cu 10-15% a chiriilor, dar si dificultatea de a obtine un credit pentru cei tineri face ca acestia sa prefere inchirierea, determinand ca cererea pentru achizitii sa fie mai redusa.

Cresterea ofertei de executii silite este un alt motiv pentru care Dan Ioan Popp este de parere ca preturile apartamentelor ar putea sa mai scada. “Incidenta de neplata a ratelor a determinat bancile sa acumuleze portofolii de locuinte pe care din ce in ce mai frecvent le ofera spre vinzare la preturi din ce in ce mai mici”, scrie seful Impact pe blogul sau.

El mentioneaza si marjele inca apreciabile ale proprietarilor, in contextul in care umeroase locuinte aflate in prezent in proprietate au fos achizitionate in anii 2004-2005, la preturi cu 20-50% mai mici fata de cele actuale.

Patura saraca urbana face Down-Grade, este al sase argument adus de Popp. “Oferta creste deoarece parte din populatia urbana foloseste sau intentioneaza sa foloseasca vanzarea unui apartament pentru a se muta la tara ori pentru a se muta in ceva mai mic, cu scopul de a reduce cheltuielile generale, dar si de a ramane cu cash minim la dispozitie”, explica Popp.

Pe locul al saptelea el mentioneaza exitul de pe o piata cu venituri mici din chirii. “Randamente brute de 4% din chirii pe o piata in care dobianzile bancare ofera 6% ii determina pe unii sa vanda locuintele pe care le foloseau ca o sursa de venit lunar”, argumenteaza seful Impact.

Un motiv pentru care preturile locuintelor ar putea sa mai scada este impunerea certificatului termoenergetic. “Necesitatea atasarii la tranzactionarea unei locuinte a acestui certificat ii sperie pe multi proprietari, fapt pentru care prefera sa lase din pret ca sa scape de o bataie de cap”, afirma Popp.

Un alt argument il reprezinta evenimentele din tarile arabe. Dan Ioan Popp considera ca miscarile recente reduc apetitul investitorilor de a investi in tari cu risc si aceasta induce un comportament de a fi mai atractiv in cazul unei vanzari prin coborarea mai lesne a pretului.

Nu in ultimul rand, presedintele Impact scrie despre deteriorarea probabila a ratingului Romaniei. "Necesitatea de a recalcula deficitul bugetar prin includerea pierderilor companiilor de stat poate duce la cresterea sensibila a acestuia si, prin urmare, face mai putin atractiva si credibila economia romaneasca. Acest fapt va indeparta si mai mult investitorii, inclusiv pe cei din imobiliare", incheie Popp.

Citeste si Zece motive pentru care pretul locuintelor ar putea sa creasca.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri