Dezastrul din educatie si rata redusa de promovabilitatea la sesiunea de Bacalaureat din vara anului 2011 sunt subiectele care stau in aceste zile pe buzele tuturor actorilor din clasa politica, mediul economic sau cel de afaceri.
Televiziunile vorbesc numai despre rezultatele slabe de la Bac si cauta vinovati in randul clasei politice. Ministrul Educatiei trebuie sa isi dea demisia? Cine a gresit in reformarea sistemului de educatie din Romania?

Cum a fost posibil ca doar 44% dintre elevii care au participat la sesiunea de Bacalaureat din aceasta vara sa obtina nota de trecere? Romania, tara pe care investitorii straini o apreciau pentru forta de munca calificata si potentialul ridicat de pe piata muncii, a reusit in 2011 sa inregistreze cel mai prost rezultat din educatie de dupa Revolutie.

In 2010 au promovat 67% dintre elevi, iar in 2009 rata de promovabilitate era de aproape 80% la nivel national.

Promovabilitatea la Bac s-a prabusit in trei ani de la 80% la 44%, iar toata lumea este ocupata sa caute vinovati. Multitudinea de explicatii nu a intarziat sa apara. Elevii sustin ca subiectele au fost prea grele sau ca au fost stresati de camerele video, parintii fac scandal pe la usa liceelor si cer demisia ministrului Educatiei, Daniel Funeriu. Vinovati se cauta si in mediul politic. Actualul ministru al Educatiei face parte din PDL, insa sustine ca dezastrul din educatie a fost inceput de predecesorii sai, care faceau parte din PSD.

Peste 110.000 de elevi au picat Bacalaureatul in prima sesiune din 2011, iar numarul celor care au promovat este de circa 90.000. Daca in anii trecuti mai multi elevi concurau prin examen pentru un loc la facultatea dorita, astazi s-ar putea sa intre doar prin simpla prezentare a dosarului.

Academia de Studii Economice pune la bataie 5.000 de locuri pentru ciclul de licenta ce va incepe in acest an, iar conducerea ASE a decis recent sa elimine examenul de admitere. Universitatea Politehnica din Bucuresti are disponibile tot aproximativ 5.000 de locuri pentru elevii care doresc sa aleaga aceasta varianta, insa alegerea viitorilor studenti se face pe baza de examen pentru unele programe.

Inca 10.000 de elevi pot merge la Universitatea din Bucuresti, unde se pot inscrie la una dintre cele aproape 20 de facultati.

Practic, 20.000 de locuri sunt disponibile doar la trei universitati din Bucuresti, iar numarul de elevi care au promovat Bacalaureatul la nivel national este de 90.000. Daca ne gandim si la numarul locurilor disponibile la alte universitati de stat sau private din tara sau Capitala, este clar ca nu avem de ce sa mai vorbim de concurenta intre elevi. Toti cei ce au promovat Bac-ul au un loc la facultate, trebuie doar sa se prezinte.

Chiar si Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a fost provocat sa comenteze despre cauzele „dezastrului” de la Bacalaureat, dupa ce i s-a spun ca pe viitor risca sa ramana fara studenti la Academia de Studii Economice Bucuresti.

Esecul de la sesiunea de Bacalaureat din aceasta vara nu tine de clasa politica, a subliniat Mugur Isarescu, ci de modele promovate de societatea romaneasca aflata in proces de tranzitie.

„Sa nu credem ca trecerea Bacalaureatului depinde numai de clasa politica, pentru ca facem o eroare de fond. Trecerea Bac-ului tine de foarte multe lucruri, de modelele pe care societatea romaneasca le-a promovat. Copiii astia de la cine sa invete? Am scos in fata numai cateva cohorte de mitomani care nu au avut nici macar bunul simt sa admita ca au castigat bani dintr-o intamplare a tranzitiei”, a declarat Mugur Isarescu.

Adevarul este foarte aproape de afirmatiile guvernatorului BNR pentru ca scuze de tipul „subiectele au fost prea grele” sau „am fost stresati de camerele video” nu ar trebui sa stea pe buzele unor elevi care s-au pregatit pentru o sesiune de examene importante.

Un elev a fost intrebat recent de un reporter cat timp s-a pregatit pentru Bacalaureat, iar raspunsul sau sincer a fost ca doua saptamani. Nu contest capacitatea intelectuala a acestui elev sau a altora care au procedat in mod similar, dar poate ca o pregatire mai lunga ar fi asigurat o rata de promovabilitate mai ridicata.

Cautam vinovati printre profesori sau oameni politici, dar nu ne intrebam de ce acest esec a aparut tocmai in anul in care elevii au fost supravegheati strict pentru a nu exista suspiciuni de frauda? Raspunsul vine tot de la Mugur Isarescu, care a spus: „Au invatat cum sa mai fraudeze cu telefonul”.

Oare cati dintre cei circa 200.000 de elevi care au dat Bacalaureatul in acest an au spus „Nu am putut sa copiez” la iesirea din sala de examen? Pe termen lung, riscam sa ramanem fara oameni pregatiti si fara elite, iar imaginea Romaniei de tara cu forta de munca performanta va ramane doar o amintire.

"Lacunele din educatie costa Romania procente din PIB", afirma Vasile Iuga, country managing partner la PricewaterhouseCoopers, una dintre marile companii de consultanta ce recruteaza in fiecare an cei mai buni absolventi din facultatile specializate in finante.

Companiile din Big 4, bancile, multinationalele si toti jucatorii din economie risca sa ramana, pe viitor, fara studenti pregatiti pe care sa ii angajeze, iar bugetele pe care le vor aloca pentru pregatirea si formarea angajatilor o sa fie din ce in ce mai mari? De ce? Pentru ca educatia a scazut in ochii elevilor, iar Google a devenit prietenul oricui, dupa cum spunea presedintele Traian Basescu. Pacat ca Bacalaureatul nu se da cu Google.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri