Romania avea in 2010 o rata de un donator decedat la un milion de locuitori, in usoara crestere fata de anul precedent, dar cu mult in urma Spaniei. Statul iberic se afla in fruntea clasamentului, cu 33,8 donatori morti la un milion de locuitori, potrivit statisticilor UE.
Mai mult decat atat, un Eurobarometru publicat in acelasi an arata ca 40% dintre romani nu erau de acord sa isi doneze organele dupa deces. Spre comparatie, cei mai deschisi catre donarea de organe se aratau suedezii (83% dintre acestia au raspuns afirmativ), dar si finlandezii si belgienii – peste 70%.

Reticenta romanilor fata de donarea de organe – in timpul vietii sau post-mortem – se explica si prin lipsa de informare. Potrivit aceluiasi Eurobarometru, doar 18% dintre romani erau la curent cu legislatia in domeniu.

Am ales sa analizam trei situatii ipotetice pentru donarea de organe, consultand in primul rand Legea Sanatatii (nr. 95/2006, titlul VI), iar apoi reprezentanti ai Agentiei Nationale de Transplant si ai Asociatiei Transplantatilor din Romania. Iata ce am aflat.

A – Sunt tanar, sanatos si doresc sa donez, in timpul vietii, un organ unei persoane necunoscute, aflata pe listele de asteptare. Cum procedez?

In teorie, legea (nr. 95/2006, capitolul VI dedicat transplantului) nu interzice ca o persoana sa doneze organe unui necunoscut. In practica, insa, modelul olandez al „bunului samaritean” nu prea functioneaza si in Romania. Aici, intre donator si primitor exista, de obicei, relatii de rudenie sau prietenie. De altfel, legatura dintre donator si primitor este evaluata si de catre o comisie de etica. Important de retinut este ca legislatia in vigoare interzice vanzarea unui organ pentru transplant.

Revenind la procedura in sine, donatorul trebuie sa isi dea consimtamantul in forma scrisa. Bineinteles, in prealabil, el trebuie sa fie informat de medic/asistent social/alte persoane cu pregatire de specialitate cu privire la posibilele riscuri si consecinte rezultate din actul prelevarii.

Declaratia potentialului donator


Prin acest document legalizat, donatorul declara ca gestul sau este un act umanitar, are scop altruist si nu constituie obiectul unor acte si fapte de recompensare. Donatorul poate reveni asupra consimtamantului pana in momentul prelevarii organului.

Potentialul donator va fi apoi supus unui set complex de analize care vor stabili gradul de compatibilitate cu primitorul. Dupa derularea tuturor investigatiilor medicale, posibilul donator se va intalni cu un medic pentru a obtine mai multe informatii. Documentele vor fi trimise apoi catre centrul de transplant unde vor fi analizate si discutate in vederea unei decizii finale.

Echipa medicala, incluzandu-i pe cei care se ocupa de transplant, este cea care decide daca transplanul va fi efectuat sau nu.

B – Doresc ca dupa moarte sa imi donez organele sanatoase. Cum trebuie sa procedez?

Solutia este ca donatorul sa isi informeze familia cu privire la dorinta sa de a-i fi prelevate organele dupa deces. Astfel, familia va accepta prelevarea odata ce pacientul intra in moarte cerebrala, explica Gheorghe Tache, presedintele Asociatiei Transplantatilor din Romania.

Daca apartinatorii refuza prelevarea de organe, atunci medicii vor respecta dorinta acestora, chiar daca donatorul facuse actele de donare in timpul vietii.

Declaratia pentru inscrierea ca donator voluntar post-mortem



C – Membrul unei familii moare subit. Cum trebuie sa procedeze familia astfel incat organele neafectate ale decedatului sa fie donate?

Si in acest caz este nevoie de consimtamantul familiei printr-o declaratie scrisa. In aceasta situatie, spune presedintele ATR, in momentul in care „apare” un organ in centrul de transplant deja se cunosc elementele de compatibilitate si sunt chemati mai multi pacienti aflati pe lista si cu compatibilitate buna.

Dintre acestia au prioritate cei cu cele mai putine sanse se supravietuire daca nu fac transplant. Sunt exclusi cei care au probleme de sanatate – raceala, infectii – orice le-ar putea pune in pericol viata in momentul imunosupresarii din primele zile de dupa transplant.

Declaratia apartinatorului posibilului donator



Transplantul este singurul tratament in cazul insuficientei in stadiu terminal a unor organe precum ficatul, plamanii si inima. De asemenea, transplantul este si cel care prezinta cel mai bun raport cost-eficienta in cazul insuficientei renale in stadiu terminal, se precizeaza in Directiva 2010/53/UE care stabileste standardele de calitate si siguranta referitoare la organele destinate transplantului.

Sursa modelelor de declaratie: Anexe din Legea Sanatatii, Agentia Nationala de Transplant.

WALL-STREET.RO te intreaba: Ai fi de acord sa-ti donezi organele dupa moarte? Raspunde mai jos.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri