Asteroidul 2012 DA 14 a trecut aproape de Terra, vineri seara, fara sa provoace pagube, dupa ce mai multe fragmente de meteorit au cazut in dimineata aceleiasi zile in Rusia, explodand si ranind aproximativ o mie de persoane, informeaza lemonde.fr.
Trecerea asteroidului 2012 DA 14 la mica distanta fata de Terra reprezinta in acelasi timp un fapt insignificat cat si unul exceptional, afirma jurnalistii de la Le Monde. Insignifiant pentru ca evenimentul nu a schimbat nimic din cursul normal al lucrurilor de pe planeta noastra; exceptional pentru ca un corp ceresc cu o astfel de marime nu a trecut niciodata atat de aproape de Terra cu atat de multe priviri indreptate asupra lui, scrie Mediafax.

Cu un diametru de circa 50 de metriu si o greutate de 150.000 de tone, asteroidul 2012 DA 14 a trecut vineri, in jurul orei 19.25 GMT, la mai putin de 28.000 de kilometri de suprafata planetei noastre, deasupra zonei de est a Oceanului Indian, de langa insula indoneziana Sumatra.

La scara Sistemului Solar, aceasta distanta poate fi comparata cu diametrul unui fir de par: totusi, asteroidul a trecut, cu o viteza de aproape 8 kilometri pe scunda, intre suprafata Terrei si satelitii geostationari, care plutesc in spatiu la o altitudine de circa 36.000 de kilometri. In ciuda acestei apropieri inedite, asteroidul nu a putut fi vazut cu ochiul liber.

Asteroidul a putut fi urmarit cu ajutorul unor telescoape - inclusiv cele pentru amatori - in Europa de Est, Australia si in Asia, unde era noapte. El a aparut ca un punct stralucitor care se deplaseaza pe cer.

Pentru a-l putea vedea, cei interesati a trebuit sa stie unde sa priveasca. Potrivit calculelor specialistilor, asteroidul a traversat constalatiile Parul lui Berenice, Cainii de vanatoare, Ursa Mare, Dragonului si Girafei.

Agentia spatiala americana a subliniat faptul ca "acorda cea mai mare prioritate monitorizarii asteroizilor care trec foarte aproape de orbita terestra, cu scopul de a proteja planeta".

Goldstone Solar System Radar pe care NASA il detine in desertul Mojave din California va continua monitorizarea asteroidul pe 16, 18, 19 si 20 februarie.

Asteroidul este monitorizat si cu numeroase telescoape din lumea intreaga, intrucat savantii doresc sa ii determine viteza de rotatie in jurul propriei axe, dar si compozitia interna.

Postul de televiziune al NASA a transmis in direct, timp de o jumatate de ora incepand cu ora 19.00 GMT, pana cand asteroidul a trecut prin punctul cel mai apropiat de Terra, la ora 19.25 GMT.

NASA afirma ca a descoperit deja 95% dintre cei mai mari asteroizi, cu diametre de peste 1 kilometru, care se afla in apropiere de Terra.

In total, astronomii au detectat si catalogat 9.500 corpuri ceresti de diverse marimi care trec aproape de Terra, cu ajutorul telescoapelor si al satelitilor, iar aceasta cifra reprezinta probabil o zecime din numarul lor total.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri