Educatia sanitara trebuie introdusa in programa scolara obligatorie, iar orele de educatie fizica sa se regasesca in intreg invatamantul din Romania, de la gradinita, la universitate, acesta fiind primul pas in programul de preventie, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu

"Deja am deschis discutiile cu Ministerul Educatiei Nationale in ceea ce s-ar numi introducerea educatiei sanitare in scoli. Cand spunem introducerea educatiei sanitare in scoli, noi spunem mai mult decat s-au repezit unii politicieni sa spuna: stiti ca si acum putem sa facem. Sigur ca putem sa facem, dar putem sa facem optional. Vrem sa fie o disciplina obligatorie, astfel incat sa ne atingem obiectivul. Cu cat lasam lucrurile mai voluntare, cu atat rezultatele vor fi mai mici sau mai indepartate. Cu cat le reglementam mai bine, cu atat putem sa le urmarim, sa intervenim, sa corectam si sa ne asteptam la rezultate corecte, pozitive", a spus ministrul, cu ocazia Forumului European al Obezitatii, scrie Mediafax.

Eugen Nicolaescu a adaugat ca o alta masura de imbunatatire a starii de sanatate a populatiei o reprezinta cresterea numarului orelor de sport in invatamant.

"Deja este o decizie politica luata in sensul de a se majora numarul de ore de educatie fizica, de la primul an de studiu pana la ultimul an din mediul universitar", a afirmat ministrul Sanatatii.

Nicolaescu a vorbit si despre Program national de evaluare a starii de sanatate a populatiei, care s-a desfasurat in perioada 2007-2008 si care a cuprins aproape toata populatia Romaniei. "Spun aproape pentru ca o parte din cetateni nu au vrut sa se prezinte la un asemenea program. Si ne gandim ca in viitor sa introducem sanctiuni impotriva celor care nu vor sa aiba grija de sanatatea lor. Statul ofera toate posibilitatile, dar si cetateanul trebuie sa aiba responsabilitate, pentru ca, pana la urma, trebuie si el sa inteleaga ca, asa cum isi poarta de grija, asa va trai", a declarat ministrul.

Potrivit rezultatelor programului national derulat in 2007-2008, mai mult de jumatate din populatia Romaniei, mai precis 54%, avea tendinte de obezitate. Din acest procent, 12% erau elevi, iar circa 29%, tineri sub 35 de ani.

"Ingrijoratoare cifre si, ca atare, politicile publice trebuie sa plece de la radiografia pe care o intalnim in cadrul societatii. Indicele de masa corporala, cu cat este mai mare, cu atat determina riscul de imbolnavire, mai ales in domeniul bolilor cardiovasculare si diabet. Mai stim ca persoanele supraponderale au un risc de deces de 1,5 ori mai mare decat persoanele care nu sunt supraponderale. Nu putem lasa lucrurile la nivel numai de identificare, de fotografiere, de diagnosticare", a mai spus Nicolaescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri