Romania se confrunta cu un exod al specialistilor din diverse domenii catre tarile dezvoltate din Europa, iar in acest context ar trebui sa ia masuri de stopare a acestui fenomen nu doar in cazul IT-istilor, ci si in alte domenii, cum ar fi cel al medicilor, a declarat presedintele AmCham Romania, Ionut Simion. Romania are nevoie si de un proiect Medici pentru Romania.

Exodul de inteligenta este un fenomen larg raspandit in Romania, iar autoritatile trebuie sa ia fara intarziere masuri pentru a-i determina pe romanii cu inalta calificare sa ramana in tara. In plus, autoritatile ar trebui sa caute solutii si pentru a aduce inapoi macar o parte si dintre cei care au plecat deja.

"Aici nu ar trebui sa vorbim numai de masuri in domeniul IT, poate ar trebui sa avem si un proiect numit Medici pentru Romania, in care sa analizam costurile pe care noi statul roman le platim cu pregatirea unui medic si cat ne costa sa-i tinem in tara, vizavi de faptul ca celelalte tari beneficiaza de oameni foarte bine pregatiti, la costuri minime. Normal ca isi permit sa le plateasca salarii decente avand in vedere ca ei nu au facut investitia initiala de pregatire a acestor cadre", a afirmat Ionut Simion, intr-o conferinta organizata de AmCham Romania.

De asemenea, Romania ar trebui sa nu uite rolul important al diasporei si sa incerce sa aduca inapoi atat specialistii plecati, cat si antreprenorii, care pot deschide si conduce afaceri de succes si in Romania, a spus el.

Educatia trebuie aliniata rapid la standarde UE. Propuneri AmCham

In prezent, piata muncii este vazuta ca un avantaj competitiv, din perspectiva competentelor tehnice si a celor lingvistice, insa Romania se confrunta si cu amenintarea majora pe care o reprezinta evolutia demografica.

Sistemul educational din Romania trebuie aliniat rapid la standardele Uniunii Europene

Chiar daca Romania are acum un avantaj in privinta competitivitatii fortei de munca, acesta este dat in buna masura de costul mai mic in comparatie cu economiile dezvoltate din Europa. Pentru a-si mentine acest avantaj, Romania trebuie sa investeasca in educatie.

In plus, sistemul educational nu stimuleaza spiritul antreprenorial in randul elevilor.

"Ar trebui ca noi sa putem avea incepand de la ciclul gimnazial informatii utile despre ce inseamna sa fii antreprenor, cum sa-ti construiesti o afacere, cum sa interactionezi cu ceilalti care isi construiesc o afacere, astfel incat sa aiba o independenta cat mai mare in procesul lor decizional", considera Ionut Simion.

AmCham vrea sa ajute Ministerul Educatiei in privinta scolilor vocationale

Multe dintre companiile membre ale AmCham sunt nevoite sa-si instruiasca angajatii la locul de munca, intrucat acestia nu dobandesc din sistemul de invatamant cunostintele necesare.

"Majoritatea companiilor membre AmCham isi pregatesc forta de munca la locul prestarii activitatii. Principala expertiza pe care noi putem sa o aducem este cum ar trebui construit curriculum in ceea ce priveste invatamantul vocational, astfel incat in momentul in care isi incheie studiile sa putem spune ca ei pot fi incorporati cu usurinta in activitatea productiva", a declarat Ionut Simion.

Colaborare a mediului de afaceri cu Ministerul Educatiei

De asemenea, mediul de afaceri poate sprijini Ministerul Educatiei pentru o extindere a cunoasterii practice in procesul de invatare, astfel incat elevii sa-si dezvolte capacitatea de a intelege.

"Un al doilea element tine de colaborarea mult mai stransa intre mediul de afaceri si sistemul de invatamant, care sa permita studentilor si elevilor sa cunoasca mai bine si partea practica a lucrurilor. In Romania se pune inca foarte mult accent pe a-ti insusi pe de rost, pe a le invata mai degraba decat pe a dezvolta acest sistem de intelegere, de gandire individuala, aplicativ, care sa-i permita unui elev, unui student sa-si dezvolte propriul sistem de valori, de judecati, in jurul caruia sa-si construiasca dezvoltarea profesionala", potrivit presedintelui AmCham.

Pentru a aborda aceste probleme, AmCham a infiintat Business Education Council, care aduce la aceeasi masa in jur de 12 universitati cu directorii de resurse umane din peste 50 de companii care sunt mari angajatori si trei asociatii de studenti.

"Sunt intalniri de doua ori pe an si un plan concret de actiuni. La nivel de universitati au inceput sa fie invitati lideri din comunitatea de afaceri. Pe partea practica, internship-urile au inceput sa fie mult mai disponibile pentru studenti. Este un instrument pe care vrem sa-l dezvoltam astfel incat sa-l punem chiar la dispozitia Ministerului Educatiei, pentru ca acest feedback trebuie sa functioneze permanent, de exemplu vizavi de specializarile care sunt necesare mediului de afaceri", a declarat Anca Harasim, director executiv al AmCham.

Potrivit acesteia, AmCham si-a propus sa fie un broker intre Ministerul Educatiei si mediul de afaceri.

Citeste si:

    "Ne-am propus sa fim ca un broker pentru nevoile Ministerului Educatiei, practic daca Ministerul ar defini anumite zone unde ar fi necesara fie finantare fie interventia directa a mediului de afaceri noi am putea duce aceste invitatii catre membrii nostri, pentru a-i aduce impreuna", a afirmat Anca Harasim.

    Mediul de afaceri are si alte initiative, precum Junior Achievement – pentru incurajarea spiritului antreprenorial si Teach for Romania – prin care sustine tineri absolventi de facultate care se duc si predau in zone defavorizate.

    Simion: Cred ca orice ministru ar trebui sa lucreze mult mai strans cu mediul de afaceri

    Conferinta de presa a AmCham a fost organizata luni, inainte ca marti Guvernul sa prezinte, marti, documentul ”Romania competitiva. Un proiect pentru o crestere economica sustenabila”, elaborat de catre Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si care se doreste o strategie de dezvoltare economica a tarii pe termen mediu si lung. Strategia ”Romania competitiva” a fost elaborata de catre Guvern cu sprijinul oferit de catre Academia Romana si Banca Nationala a Romaniei.

    Citeste si:

      "Am luat la cunostinta de masura intreprinsa de Presedintie impreuna cu Guvernul, Banca Nationala si Academia Romana in ceea ce priveste elaborarea unei startegii care sa asigure dezvoltarea Romaniei intr-un mediu sustenabil si durabil pe termen lung. Ne place sa credem ca aceasta strategie reprezinta un punct de plecare, (…) care sa puna la masa toti actorii direct interesati, unul dintre acestia fiind mediul de afaceri”, a afirmat Ionut Simion.

      AmCham Romania reuneste peste 400 de companii americane, internationale si locale. Acestea au cumulat investitii totale de peste 20 miliarde dolari, generand in jur de 250.000 de locuri de munca.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Social »



      Setari Cookie-uri