Dragos Tudorache, ministrul Afacerilor Interne, a declarat ca interventia jandarmilor in Piata Victoriei la manifestatia unionistilor nu a fost ofensiva, ci defensiva si a vizat blocarea accesului protestatarilor pe alte trasee decat cele aprobate. Ministrul a anuntat ca a cerut sa fie facuta o cercetare disciplinara pentru a se stabili daca a fost folosita forta in cazul a doi dintre manifestanti.

Ministrul Dragos Tudorache a precizat ca, pentru aprobarea marsului unionistilor au fost doua intalniri, in 10 si 12 octombrie, ale Comisiei de avizare a adunarilor publice, coordonata de viceprimarul Capitalei, iar in amblele cazuri le-a fost foarte clar indicat organizatorilor marsului, respectiv Platforma Unionista Actiunea 2012, ca nu se pot intoarce in Piata Universitatii pentru finalizarea actiunii de strada, conform News.ro.

Care a fost traseul aprobat si asumat de organizatori in fata Comisiei

Traseul aprobat si asumat de organizatori in fata Comisiei a fost prin Bulevardul Magheru, Piata Romana, cu punctul terminus in Piata Victoriei, unde era amenajat si un spatiu pentru adunarea manifestantilor. Ministrul a mai spus ca, in urma acestui aviz pentru manifestatie, traficul rutier pe Calea Victoriei nu a fost restrictionat, pentru ca nu era programat marsul unionistilor pe acest traseu.

In acest context, o intrare a manifestantilor pe Calea Victoriei ar fi blocat traficul si, mai mult, in Piata Enescu, mai jos pe Calea Victoriei, era aprobata o alta manifestare publica, respectiv un festival de muzica la care era anuntata participarea a 2.000 de spectatori.

"Legea interzice clar intersectarea a doua manifestari publice", a precizat Tudorache.

In legatura cu interventia jandarmilor din Piata Victoriei, ministrul de Interne a spus ca dispozitivul jandarmeriei, gandit pentru manifestatia unionistilor, nu a fost ofensiv, ci "pur defensiv" si viza doar blocarea accesului manifestantilor pe alte trasee decat cele aprobate. In timpul interactiunii dintre jandarmi si manifestanti, chiar si atunci cand s-a fortat dispozitivul de ordine, nu s-au folosit mijloacele agresive care sunt in dotarea Jandarmeriei, respectiv bastoane, scuturi, gaze lacrimogene, asa cum s-a speculat in ziua manifestatiei, a spus Tudorache.

Ministrul de Interne: Nu s-a folosit niciunul dintre mijloacele din echipamentele agresive

"Pe tot parcursul interactiunii dintre jandarmi si manifestanti, chiar si atunci cand s-a inceput fortarea dispozitivului, nu s-a folosit niciunul dintre mijloacele din echipamentele agresive care sunt in dotarea jandarmeriei: bastoane, scuturi, gaze lacrimogene, asa cum s-a speculat la un moment dat, nu s-au folosit catuse atunci cand au fost condusi la sectie cei patru manifestanti. A avut loc o imobilizare fizica la doi dintre cei patru organizatori care au fost dusi la Sectia 1 de politie si abia aici putem discuta de o folosire a fortei din partea unuia dintre jandarmii implicati in retinerea si conducerea celor doi la sectie", a precizat ministrul de Interne.

El a mai spus ca pentru aceste incidente punctuale in care a fost folosita forta a cerut Jandarmeriei sa fie constitutia comisia care va face o cercetare prealabila disciplinara. Tudorache a precizat ca, pe tot parcursul manifestatiei, s-a incercat medierea cu organizatorii si, din toate discutiile cu negociatorii, organizatorii au spus ca vor sa ajunga in Piata Universitatii, unde intentionau sa campeze, desi era clar ca nu au aprobare pentru acest traseu.

"S-a incercat, pe tot parcursul momentului tensionat de pe Calea Victoriei, medierea, dialogul cu organizatorii si, din toate aceste incercari, a reiesit clar care erau intentiile acestora si anume acela de a devia de la traseul initial al manifestatiei. Au spus-o foarte clar negociatorilor ca ei intentioneaza sa ajunga in Piata Universitatii si sa campeze”, a spus Tudorache.

Ministrul de Interne a tinut sa sublinieze ca din tot ce a citit si a analizat pe imaginile video nu a existat vreo situatie in care jandarmii sa fi intervenit abuziv.

"Modul in care Jandarmeria a inteles sa-si organizeze obiectivele si interventia in a doua parte a manifestatiei a fost unul intelept", a spus Tudorache.

Ministrul de Interne precizeaza ca motivul pentru care manifestantii au fost lasati sa campeze in Piata Universitatii, desi nu aveau autorizatie, este pentru a nu crea tensiuni suplimentare, care "nu ar fi ajutat pe nimeni”.

El a adaugat ca pentru tot ce s-a intamplat in Piata Victoriei la manifestatia unionistilor exista intregistrari video, care ar putea fi facute publice daca Autoritatea pentru protectia datelor isi va da acordul, fiind facuta o solicitare in acest sens.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri