Traficul de voce in retele de telefonie mobila din Vestul Europei a ajuns sa reprezinte 70% din traficul total de voce, substituirea telefoniei fixe cu cea mobila fiind ce in ce mai mare
Telefonia mobila inlocuieste treptat telefonia fixa in tot mai multe tari din Vestul Europei, principalul factor determinant pentru aceasta substituire fiind scaderea preturilor serviciilor de telefonie mobila, potrivit unui studiu realizat de Analysys Research.

Traficul de voce in retelele de telefonie mobila a depasit deja pe cel din telefonia fixa in Finlanda, Austria si Portugalia, procentul minutelor vorbite in telefonia mobila fiind si de 70% din totalul traficului de voce.

Utilizatorii opteaza intr-un numar tot mai mare pentru telefonia mobila, fiind atrasi de serviciile convenabile si de posibilitatea personalizarii telefoanelor mobile chiar si atunci cand alternativa telefoniei fixe este mai ieftina, a declarat Dr Alastair Brydon, co-autor al studiului.

In ciuda scaderii preturilor serviciilor de telefonie, atat fixa cat si mobila, sumele cheltuite in total pentru traficul de voce sunt in continuare bune, in special datorita utilizatorilor de servicii de telefonie mobila care aleg sa foloseasca servicii specifice mai scumpe in detrimentrul celor de telefonie fixa, a adaugat aceasta.

Potrivit expertilor Analysys, traficul de voce in retelele de telefonie fixa a insumat in 2006 intre 18% si 70% din totalul traficului de voce din Europa. Situatia este diferita de la tara la tara. Spre exemplu, numarul celor care utilizeaza doar telefonia mobila in Finalanda este de cinci ori mai mare decat cel din Suedia, cele doua state aflandu-se in aceeasi regiune.

Studiul nostru arata inca o data ca reducerea preturilor pentru serviciile de telefonie mobila reprezinta principalul factor care duce la substituirea serviciilor de telefonie fixa cu cele de telefonie mobila, a explicat Dr Mark Heath, co-autor al studiului.

Operatorii de telefonie fixa nu pot face multe pentru a stopa migrarea clientilor, o data ce preturile telefoniei mobila devin accesibile. Pe de alta parte, unii operatori de telefonie mobila si-au redus veniturile prin scaderea prea mare a preturilor practicate, a adaugat acesta.

In Romania, traficul de voce generat de utilizatori in prima jumatate a anului trecut a crescut cu 26,6% fata de perioada similara din 2005, ajungand la 10,61 de miliarde de minute vorbite, potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC).

Cresterea numarului de utilizatori la serviciile de telefonie mobila (14,9 milioane la 30 iunie 2006), precum si marirea duratei medii a unui apel, au determinat urcarea volumului de trafic prin retelele mobile cu aproximativ 57% fata de primul semestru al anului 2005, ajungand la peste 6,5 miliarde de minute.

Desi, per total, traficul de voce originat in retelele publice fixe de telefonie a inregistrat o scadere usoara, (aproximativ 4,1 miliarde minute in primul semestru al anului 2006 fata de 4,2 miliarde in aceeasi perioada din 2005), traficul realizat prin retelele furnizorilor alternativi a crescut semnificativ, cu peste 140%, potrivit datelor ANRC.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Special »



Setari Cookie-uri