Antreprenorii care doresc sa isi finanteze afacerile, fie aflate in stadiul de start-up-uri sau fie ca vorbim de business-uri solide, au in prezent multiple optiuni, existand “suspect de multi bani in piata”, considera speakerii celei de-a sasea editii a conferintei Antreprenor caut finantare, eveniment organizat de wall-street.ro in parteneriat cu EY, Pathfinder, EximBank, AlphaBank si Maastricht School of Management.

Desi finantarea ramane o provocare importanta pentru proprietarii de afaceri, lucrurile s-au schimbat in bine in ultimii ani in conditiile in care exista tot mai multe instrumente disponibile, spune Marius Ghenea, director de investitii in cadrul 3TS.

Marius Ghenea

“Multi antreprenori nu cunosc toate optiunile de finantare. Multi merg pe mana unei banci sau pe vanzarea de actiuni pentru a face rost de bani. In sfarsit, finantarea de tip business angel exista cu adevarat in Romania. In 2015 a fost un an al investitiilor business angel cu siguranta. Anul trecut s-au facut mai multe investitii business angel cat toate adunate in ultimii 25 de ani. Exista o clasa care are resurse financiare imediate, nu vorbim de investitii majore, de 10.000 de euro spre exemplu, care pot aduce un plus de capital pentru o companie care vrea sa creasca. E o finantare data de oameni cu experienta de business, nu vorbim de 3P (parinti, prieteni si alti prosti)”, explica Marius Ghenea.

Acesta puncteaza ca este optima o diversificarea a surselor de finantare. “Exista o nevoie de a pune banii la lucru si in sfarsit incepem sa intelegem si noi asta”, mai spune Ghenea.

Bancile pot finanta orice suma si chiar o fac. E usor sa cerem, insa trebuie sa stim si pentru ce cerem

La randul sau, Ruxandra Pietreanu, managing partner Path-Finder Management & Consulting, declara ca finantarea business-urilor locale este disponibila, pe de o parte exista institutii bancare dornice sa finantaze afacerile, pe de alta parte fonduri de investitii importante se uita cu atentie la Romania.

Ruxandra Pietreanu

“Bancile pot finanta orice suma si chiar o fac. Avem clienti pentru care discutam de 50.000 de euro, chiar si clienti cu care discutam cu bancile pentru milioane de euro. De cativa ani finantarea exista, trebuie sa se inteleaga si faptul ca acea companie trebuie sa fie pregatita pentru a cere finantare. E usor sa cerem, insa trebuie sa stim si pentru ce cerem”, afirma Ruxandra Pietreanu.

Potrivit acesteia, bancile sprijina companiile cu un istoric si rezultate pozitive, insa incep sa se uite si spre companiile mai mici, insa tin cont de garantiile oferite.

“Noi am obtinut la un moment dat o finantare pentru o firma care facea soft. A contat proiectul si faptul ca acea firma a garantat cu faptul ca in 9 luni vor vinde acel program. Asa s-a si intamplat”, adauga Ruxandra Pietreanu.

Pe de alta parte, Marcin Wojcicki, director department dezvoltare si marketing in cadrul Bursei de Valori Bucuresti, crede ca pe plan local multe business-uri aleg finantarea bancara, care de cele mai multe ori este mai accesibila si mai ieftina. Cu toate acestea, companiile din domeniul IT s-au dovedit deosebit de active pe bursa. Cele mai recente doua exemple sunt companiile Bittnet si frufru.

Ce spun antreprenorii

Prima lectie pe care Catalin Chis (foto jos), proprietarul si fondatorul APS, a invatat-o in calitate de antreprenor in relatie cu potentialii finantatori ai afacerii sale a fost ca trebuie sa isi asume responsabilitatea asupra proiectului si ideilor sale. “Daca eu nu cred, nici altii nu o vor face. Mecanismele de a obtine finantare sunt mai complexe, viata noastra a devenit mai complexa”, subliniaza Chis.

Catalin Chis

Din perspectiva unui business angel, Sergiu Negut, care este in acelasi timp si consultant si decan asociat la Maastricht School of Management Romania, sunt “suspect de multi bani in piata pentru o perioada normala”.

“Tine foarte mult de ciclul business-ului tau, tu nu poti pacali piata. Anul acesta pentru tot ce inseamna FMCG e clar ca este o crestere a consumului fara precedent. Genul acesta de moment iti imprima o crestere procentuala care nu se va mai intampla in anii urmatori, atractivitatea este mai mare pentru un astfel de business pentru o tranzactie. E important sa iti radiografiezi business-ul. Depinde de cine esti tu, in ce stadiu esti cu business-ul, si de ecosistem – este iarna sau vara”, spune Sergiu Negut.

Sursa foto: Alex Damian

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri