Aproape jumatate dintre romani (46%) nu au plecat anul trecut in vacanta, majoritatea, respectiv 62%, invocand motive financiare, in timp ce 33% au spus ca isi vor petrece concediul in Romania in acest an, potrivit unui sondaj Eurobarometru referitor la atitudinea europenilor fata de turism.
Pentru acest an, 19% dintre romani isi vor petrece vacanta in alte tari din Uniunea Europeana, 13% in afara UE, iar 34% nu vor pleca sau nu sunt siguri. Dintre cei care au planuri sigure de vacanta, 51% o vor petrece in Romania, 29% in alte tari din UE si 20% in afara Uniunii, informeaza Mediafax.

Alte state in care cel putin patru din zece repondenti au afirmat ca nu au calatorit anul trecut in scop personal sunt Slovacia (40%), Estonia (41%) si Portugalia (43%).

Cel mai putin au calatorit anul trecut, in interes personal, turcii si ungurii (68%, respectiv 60%).

In aproape toate tarile incluse in cercetare, majoritatea repondentilor care nu plecat anul trecut in vacante sau calatorii scurte au mentionat motive financiare.

Astfel de motive au fost citate de peste sase din zece participanti la sondaj in Ungaria (68%), Bulgaria (65%) si Romania (62%).

Pe de alta parte, Romania, Bulgaria si Italia au inregistrat o crestere de cel putin 10% a repondentilor care au calatorit de placere cel putin o data in 2010.

Romania a inregistrat o crestere de la 14% in 2009 la 24% a celor care au plecat anul trecut intr-o calatorie scurta sau intr-o vacanta.

Romanii au afirmat, in proportie de 15%, ca au fost plecati intr-o vacanta, iar alti 13% intr-o calatorie scurta de placere.

In majoritatea tarilor analizate, respectiv 25 din 32, peste jumatate dintre persoanele intervievate au spus ca si-au organizat individual vacantele, in cazul Romaniei proportia fiind de 77%, in crestere de la 59%.

Ponderea cea mai mare a turistilor care si-au planificat singuri calatoriile a fost in Turcia (080%), Islanda (79%), Coratia (78%).

In Ungaria, proportia a fost de 76%, in Letonia de 74%, in Grecia de 74%, in Lituania de 73%, iar in Polonia de 72%.

La nivelul Europei, 68% dintre cetatenii UE au calatorit din motive personale in 2010, fata de 65% in 2009, evolutie care confirma alti indicatori potrivit carora turismul a iesit din criza economica. Turistii isi manifesta in continuare preferinta pentru destinatiile turistice traditionale (58%), in timp ce 28% dintre acestia ar dori sa descopere noi destinatii. In cazul romanilor, acestia prefera destinatiile traditionale in proportie de 55%.

Italia a fost destinatia de vacanta cel mai frecvent mentionata pentru 2011 (11,5 %). Spania a iesit pe locul al doilea cu 8,6 %, urmata de Franta (8,2 %).

Circa 23% dintre rezidentii UE inca nu s-au hotarat cu privire la destinatia lor de vacanta.

Peste 30.000 de cetateni cu varsta de minimum 15 ani, selectati in mod aleatoriu, au fost intervievati in februarie 2011 in cele 27 de state membre, precum si in Norvegia, Islanda, Croatia, Turcia si Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei. Este al treilea an consecutiv in care Comisia a efectuat un astfel de sondaj amplu referitor la evolutia turismului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri