Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului nu va avea acces la datele personale de tipul nume, prenume, domiciliu sau seria actului de identitate ale turistilor cazati in structurile de primire care vor fi inregistrate in Sistemul Integrat de Evidenta a Turistilor (SIET), a anuntat institutia.
Potrivit MDRT, institutia va avea acces doar la datele statistice de tipul numarul de turisti cazati intr-o structura de primire turistica, cati sunt straini, din ce tari provin sau cati sunt barbati si cati sunt femei.

"In ceea ce priveste evidenta turistilor, SIET va contine exact aceleasi date pe care le contine in prezent fisa de anuntare a sosirii si plecarii turistilor pe care fiecare turist o completeaza in momentul in care se cazeaza. Singura diferenta este ca, prin SIET, aceste date vor fi disponibile in format electronic", se arata intr-un comunicat al institutiei citat de Mediafax.

Reprezentantii MDRT sustin ca datele personale completate de turisti in "Fisa de anuntare a sosirii si plecarii turistilor" vor fi disponibile, odata cu implementarea SIET, la fel cum sunt si in prezent, doar angajatilor Ministerului Administratiei si Internelor, asa cum prevede legislatia in vigoare.

"Referitor la scrisoarea adresata saptamana trecuta de Federatia Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), mentionam ca proiectul de hotarare a Guvernului pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 237/2001 pentru aprobarea normelor cu privire la accesul, evidenta si protectia turistilor in structurile de primire turistice se afla in dezbatere publica si ca, in urma discutiei cu reprezentantii FIHR, s-au identificat aspectele din textul proiectului care au iscat neintelegeri si au fost reformulate pentru a fi si mai clare", se arata in comunicatul ministerului.

Federatia Industriei Hoteliere din Romania (FIHR) a cerut Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), intr-o scrisoare transmisa saptamana trecuta, sa nu introduca Sistemul Integrat de Evidenta a Turistilor (SIET), pentru ca acesta ar aduce o serie de deservicii industriei.

Potrivit unui proiect de hotarare de Guvern, hotelurile si pensiunile vor fi obligate sa se inscrie intr-un sistem de evidenta a turistilor prin care se va putea afla in orice moment cine si unde este cazat, in caz contrar urmand sa fie amendate cu o suma de pana la 20.000 de lei. Potrivit MDRT, sistemul va ajuta atat la acumularea de date statistice, cat si la combaterea evaziunii fiscale. In plus, prin corelarea informatiilor furnizate de SIET, persoanele care au savarsit infractiuni si sunt urmarite national sau international vor putea fi reperate mai usor.

Proprietarii sau administratorii structurilor de primire turistice vor fi obligati ca in termen de 90 de zile lucratoare de la intrarea in vigoare a actului normativ sa inscrie unitatea de cazare in SIET.

Hotelierii cred ca aplicarea sistemului incalca libera si neingradita circulatie a persoanei si conduce la transmiterea, fara acordul celui care foloseste serviciile hotelierilor, a unor informatii confidentiale (nume, prenume, act de identitate, data cand se afla intr-un anumit loc etc.), care ii pot crea inconveniente si neplaceri de orice natura.

"Transmiterea acestor date altor entitati, fie ele definite prin HG, trebuie sa presupuna o explicatie a motivului pentru care se transmit si o garantie asupra confidentialitatii tratamentului lor, chestiune pe care acest proiect de act normativ nu o asigura, iar noi nu ni-l asumam. Transmiterea acestor date, care nu au niciun caracter statistic, ne va conduce la pierderea de venituri si ne va ingreuna activitatea" se arata in scrisoarea trimisa MDRT si semnata de catre Radu Enache, presedintele FIHR.

Potrivit hotelierilor, numarul persoanelor care se vor caza in unitatile turistice va scadea dupa ce acestea vor afla ca datele lor personale vor fi transmise si altor institutii in afara de Politie si Parchet.

O a doua consecinta a aplicarii SIET va fi ca transmiterea in timp real in sistem a oricaror informatii va presupune forta de munca suplimentara, deci costuri aditionale considerate nejustificate de catre hotelieri.

Reprezentantii MDRT spun ca principalul argument care a stat "la temelia implementarii" unui astfel de sistem electronic de evidenta a turistilor este combaterea evaziunii fiscale, odata cu declararea numarului de turisti in timp real. Prin inregistrarea lor in SIET, inspectorii MDRT vor putea verifica daca numarul de turisti pe care hotelierii ii declara cazati in structurile lor de primire turistica este si numarul real.

Un alt argument estential este posibilitatea elaborarii de strategii turistice pe baza unor date foarte precise, deoarece in prezent nu exista un sistem exact de masurare a datelor turistice. Cel mai folosit, rapoartele Institutului National de Statistica (INS) nu ofera, potrivit MDRT, toate datele necesare elaborarii unor strategii corecte, de exemplu "indicatorul sosirile vizitatorilor straini in Romania" nu contine doar turistii straini care vin in tara, ci si micul trafic de frontiera, adica straini din tarile invecinate care vin in Romania pentru alte activitati decat turismul.

Sursa foto: Freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri