Agentiile romanesti de turism au incasat circa trei milioane euro din vanzarea pachetelor turistice interne catre turistii straini care venit in Romania pentru a petrece Craciunul si Revelionul pe rit vechi, a declarat purtatorul de cuvant al ANAT, Traian Badulescu.
"Cu ocazia sarbatorilor de iarna pe stil vechi de anul acesta, au venit in Romania un numar de circa 10.000 de turisti straini, din care 4.500 din Republica Moldova, in jur de 3.000 din Rusia, iar restul din Ucraina si Belarus. Dat fiind ca pretul mediu al pachetului turistic, pentru aceasta perioada, a fost de 300 euro, estimez ca agentiile au inregistrat incasari de circa trei milioane euro de pe urma vanzarilor catre turisti straini veniti in Romania pentru petrecerea sarbatorilor de iarna pe stil vechi", a declarat purtatorul de cuvant al Agentiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Traian Badulescu, citat de NewsIn.

Turistii straini, ortodocsi pe stil vechi, si-au petrecut sarbatorile de iarna in special la Poiana Brasov, Predeal, Sinaia, in zona Bran-Moeciu, in Bucovina, precum si in statiunile turistice si balneoclimaterice din Harghita, Covasna si Mures. "Ca numar de turisti straini veniti cu aceasta ocazie, consider ca s-a inregistrat o scadere cu circa 20%, datorita problemelor legate de obtinerea vizei de intrare in Romania. Daca aceasta problema nu ar fi existat, sau ar fi fost girata mai bine, cred ca s-ar fi inregistrat o crestere numarului de turisti pe acest segment, fata de anul trecut", a adaugat Badulescu.

Crestinii ortodocsi de stil vechi respecta traditiile si obiceiurile celor de stil nou, cu deosebirea ca sarbatorile de iarna sunt decalate cu 13 zile. Decalajul a aparut in 1924, cand o parte dintre crestinii ortodocsi au refuzat sa adopte Calendarul Gregorian. Craciunul este celebrat pe 7 ianuarie, Anul Nou se sarbatoreste, pe stil vechi, in noaptea de 13 spre 14 ianuarie, iar Boboteaza, pe 19 ianuarie.

Cetatenii din Republica Moldova au nevoie de vize pentru a intra in Romania, de la 1 ianuarie 2007, insa acestea pot fi obtinute gratuit, iar cetatenii romani pot intra in Republica Moldova fara viza, de la aceeasi data. Cu acordul Comisiei Europene, cetatenii moldoveni beneficiaza de cele mai largi facilitati care pot fi acordate de Romania, potrivit ministrului de interne, Vasile Blaga, acesta precizand ca, in mod normal, o viza costa intre 60 si 90 de euro. Cetatenii romani pot calatori in Republica Moldova fara vize, daca sederea nu depaseste 90 de zile, in decurs de sase luni. Un numar de 3.200 de cetateni ai Republicii Moldova au intrat in Romania in perioada 1-3 ianuarie 2007, dupa introducerea obligativitatii vizelor, in timp ce ambasada Romaniei de la Chisinau a lucrat in doua schimburi, pentru a face fata numeroaselor solicitari de viza, acordand prioritate studentilor.

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) a solicitat, pe 18 decembrie 2006, functionarea consulatului roman de la Chisinau in perioada 27-30 decembrie, pentru ca turistii moldoveni sa poata sa isi ridice viza de intrare in Romania. Circa 6.000 de turisti din Republica Moldova pot ameliora situatia prestatorilor de servicii din zona montana, in situatia in care avem un sezon fara zapada. Mentionam ca turistii moldoveni au achitat deja avansurile, unica problema ramasa fiind obtinerea vizei pentru Romania in timp util, afirma ANAT, intr-un comunicat. MAE a raspuns pozitiv, pe 19 decembrie 2006, solicitarii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), de a deschide consulatul din Chisinau intre 27-29 decembrie, pentru ca cetatenii moldoveni sa-si poata obtine vizele necesare intrarii in Romania dupa 1 ianuarie 2007.

De asemenea, Romania si Ucraina au modificat, in cursul lunii iulie 2006, protocolul referitor la regimul acordarii vizelor, facandu-l mult mai flexibil si in avantajul comunitatilor de la frontiera. Conform documentului semnat de cele doua parti, cetatenii romani si ucraineni pot avea perioade de sedere neintrerupte pe teritoriul tarii vecine timp de 90 de zile, o data la sase luni. in plus, vizele sunt gratuite si se pot acorda si pentru durate mai lungi, in anumite conditii. "Sunt conditii care ii avantajeaza pe romanii din comunitatile de la frontiera", a subliniat, atunci, ministrul roman de externe, Mihai Razvan Ungureanu. Noul regim al vizelor cu Ucraina este asemanator cu cel in vigoare cu Republica Moldova.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri