O vacanta peste Ocean trebuie sa includa capitala statului Washington, o metropola ce merita vizitata toamna
Metal rece, sticla incinsa, lemn sculptat, peste proaspat, arhitectura de filme SF, aglomeratie - un oras american tipic? Nu. Seattle.

Seattle este un oras care trebuie simtit, spun pliantele de promovare. De la caldura suflatorilor in sticla, la sunetul si efervescenta pietei de peste. Nu poti trece pe strazile din Seattle, pur si simplu, si sa pretinzi ca l-ai vizitat. Chiar daca un ghid inseamna de multe ori constrangeri - nu poti vizita locatiile in ordinea in care ai pofta, nu iti poti face singur programul - Seattle merita sa fie vazut intr-un tur complet. Altfel e mai greu sa iti dai seama de ce este deosebit.

E un oras romantic, da. Dar ca si in discutia despre originea oului si a gainii, nu poti spune daca "Sleepless in Seattle" il recomanda ca pe o destinatie romantica, sau filmul a ales acea destinatie tocmai pentru ca era romantica. Cu siguranta, insa, este un oras complex al carui tur complet dureaza trei ore, jumatate in autocar, jumatate pe jos. Turul include Pike Place Market, piata de peste, Queen Anne Hill, orasul vechi, Space Needle, districtul finaciar si multe alte zone. Turul porneste de la hotel, indiferent de hotel, zilnic, dupa micul dejun, sau dupa masa de pranz.

Aceleasi destinatii merita vizitate chiar daca alegeti sa nu faceti un tur complet.

Pike Place Market

Una dintre cele mai populare si mai vechi piete, este o combinatie de arta, obiecte lucrate manual, fructe de mare proaspete si flori din care nu ai cum sa nu iesi impresionat. Piata gazduieste peste 100 de fermieri, 150 de mestesugari, aproape 300 de comercianti si 50 de actori ambulanti care ii dau farmecul si o fac o atractie turistica. Ramane, totusi, un loc unde merita sa iti faci cumparaturile pentru preturile mici si spectacolele date de vanzatorii de peste. In plus, zecile de restaurante cu profil etnic, stranse ciorchine in zona, constituie in sine o destinatie.

Acvariul

Nu la fel de mare ca renumitul Monterey Bay, acvariul din Seattle este un loc perfect pentru a urmari fauna marina. Cunoscut pentru familiile de vidre pe care le gazduieste, acvariul mai are o atractie demna de pus pe afis: caracatite gigant. Distractia nu costa mult: 9 $ biletul de intrare pentru adulti, 8 $ pentru varstnici, 6,25 $ pentru elevi si 4,25 $ pentru cei mai mici membri ai familiei. Asta daca decideti ca o vacanta peste ocean poate fi facuta alaturi de copiii mai mici de trei ani. Biletul iti permite sa vizitezi si acvariile cu bancurile de pesti dintre cei mai exotici sau cu recifurile de corali.

IMAXDome Theater

Una dintre atractiile ce trebuie vazute in Seattle este acest cinematograf cu un ecran in unghi de 180 de grade. Pentru 7 $ vedeti aici filme cu efecte 3D, care, alaturi de sistemul de sunet va baga direct in miezul actiunii, dandu-va un enorm sentiment ca nu va aflati intr-o sala de cinematograf, ci exact in povestea din prezentare.

Seattle Center

Unul dintre cele mai mari parcuri urbane si centre de distractie din Statele Unite, cu peste 10 milioane de vizitatori pe an, reflecta foarte bine pulsul orasului. Aici se gasesc atat teatrele cunoscute pentru premiile pe care le primesc, muzee, trupe de balet si de opera aplaudate la scena deschisa in toata lumea, dar si expozitii stiintifice, sau teatre pentru copii.

Fabrica Boeing

Intinsa pe 39,78 hectare, fabrica este gazduit de cladirea care ocupa cea mai mare suprafata din lume. Pentru un traseu industrial, este cu siguranta cel mai distins din lume. Poti vedea linia de asamblare pentru cele mai mari sau mai luxoase avioane Boeing, 777, 767 sau 745. Turul dureaza trei ore si jumatate si iti lasa timp si pentru a cumpara suveniruri din magazinul fabricii. Din nefericire, prietenii trebuie sa va creada pe cuvant doar cand le veti spune ca ati vizitat fabrica, pentru ca nu aveti voie inauntru cu aparate de fotografiat sau de filmat.

Space Needle

Nu din intamplare am lasat la urma simbolul cel mai cunoscut al orasului. Dupa arta imbinata cu stiinta, dupa peste si tehnologia Boeing, meritati o cafea la inaltime. Cu o lungime de peste 184 metri, acul spatial va da ocazi sa urmariti cele mai frumoase privelisti ale orasului.

Mergeti toamna la Seattle

"Cum fiecare oras american important se identifica usor printr-o constructie neobisnuita, ori foarte inalta, ori cu o istorie interesanta, semnul distinctiv al orasului Seattle, capitala statului Washington, este Space Needle, care, ca orice turn care se respecta, gazduieste un restaurant si o punte de observatie. Pentru cine a vazut recent Razboiul Lumilor, asemanarea dintre turn si modulele folosite de martieni ca sainvadeze pamantul e transparenta. Nu ma simt atrasa in general de constructiile inalte si perspectiva unei panorame a orasului nu ma incanta atat de tare incat sa ma convinga sa urc cine stie ce turn, dar trebuie sa recunosc ca Acul Spatial din Seattle te face sa treci peste angoasele pe care ti le creeaza de obicei inaltimea.

Un alt punct de atractie mai putin vizibil dar si mai plin de viata al orasului este... piata de peste. Pike Place Market e o piata cu propriul sau site si cu propriul sau set de evenimente anuale, dar este si locul in care vanzatorii de peste se amuza aruncandu-si unii altora pesti imensi, intr-un continuu antrenament de fotbal american in care, cateodata, mai atrag si turistii inocenti. Restaurantele din zona ofera un clam chowder (un fel de crema de crabi) servit intr-o jumatate de paine, pe care nu trebuie sa-l ratati. Cine a spus ca bucataria americana nu exista?

Pentru mine, Pike Place Market a fost si primul loc de intalnire cu Starbuck's, Seattle's Best Coffee, asa cum o numesc, mandri, locuitorii orasului, obsesia cofeinizata care a cuprins in treizeci de ani intreaga lume si pe care sper sa o vad odata si odata si in Bucuresti. Dupa ultimele numaratori, lantul de coffee shop-uri originar din Seattle a ajuns la 10,000 de locatii. Cu atata cofeina, nu e de mirare ca Tom Hanks si Meg Ryan au ales tocmai Seattle pentru a-si petrece insomniile.

Cum in oras ploua cam noua luni pe an, Seattle poate fi destinatia perfecta pentru o vacanta de Thanksgiving. In noiembrie, vremea e exact ca in toate celelalte luni ale anului. Ideal este sa mergeti la prieteni, pentru ca, de obicei, americanii cheama intariri in jurul mesei de sarbatoare, ca sa poata dovedi imensii curcani umpluti. In acest caz, nu veti sta in oras, ci intr-una din comunitatile invecinate, de cateva mii de persoane, dotate cu mall-uri si cu supermarketuri deschise nonstop, pe care nicicum nu-mi vine sa le numesc sate. Si veti vedea ca ploaia are si ea meritele ei - face ca frunzele si cetina sa raspandeasca un parfum pregnant in jurul caselor si te face sa apreciezi mai mult un foc cu lemne, compania zgomotoasa si recunoscatoare a prietenilor si demnitatea resemnata a curcanului."
*Sorana Savu este Senior Partner la agentia de relatii publice Premium Communication

Cu cat si cu cine sa mergi in Statele Unite ale Americii

- 1.047 E/pers. Pretul include 7 nopti cazare la Hotel Pennsylvania 3- in New York, fara mic dejun, bilet avion Bucuresti-New York si retur (fara taxe de aeroport, aproximativ 170 E/pers.).
Prin CMB Travel.

- 616 E/pers. Tarif bilet avion Bucuresti-Los Angeles si retur (fara taxe de aeroport si comisionul agentiei).
Prin Marshal Turism.

Curiozitati in Seattle

- 3,2 milioane locuitori;
- 75% au acasa acces la Internet;
- 80 formatii de muzica de club;
- 15 orchestre simfonice;
- 29 teatre de profesionisti;
- Bumbershoot - este unul dintre cele mai importante festivaluri de entertainment din lume; se desfasoara anual in Seattle.

Unde sa mergi la shopping

Bellevue Square
Bellevue Way and NE 8th Ave., Bellevue
Situat in partea de est a Lacului Washington, Bellevue Square este unul dintre cele mai mari complexe de tip mall incluzand peste 200 de magazine, precum Nordstrom, FAO Schwartz, Disney Store, Banana Republic, Eddie Bauer si Northwest Pendleton.

Broadway Market
401 Broadway E
Este un centru dragut de shopping, intesat de mici magazine si restauranre cu preturi rezonabile.

City Centre
Sixth Ave. and Union St
Marii retaileri se afla aici, precum Barneys New York, FAO Schwartz si Ann Taylor. Aici se afla expuse si operele unor artisti ai sticlei precum Dale Chihuly, ceea ce transforma City Centre-ul intr-un spatiu al confortului si relaxarii.

Pacific Place
600 Pine St
Locatie: adiacent Nordstrom. Mall-ul, extins pe 5 niveluri, adaposteste marci precum Cartier, Tiffany & Co., J. Crew, MaxMara, cinci restaurante, un multiplex cu 11 sali de cinema si un amplu spatiu de panorama.

Westlake Center
400 Pine St
Urban shopping mall-ul este situat in inima Seattle-ului si include peste 80 de magazine precum Godiva Chocolatier, Crabtree & Evelyn si Made in Washington.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri