Directorul general al Regiei Nationale a Padurilor Romsilva, Valerian Solovastru, a declarat pentru NewsIn ca Regia considera inutila legea picnicului, in contextul in care sunt in vigoare deja mai multe acte normative care prevad sanctiuni pentru cei care nu protejeaza mediu, insa nu sunt aplicate.
"Este bine ca nu a aparut aceasta lege si sper sa nu apara, pentru ca nu ar fi decat o colectie de prevederi din alte acte normative care sunt deja in vigoare. Cred ca este o intentie la nivel foarte vag, nefiind ceva concret pana in prezent. Nu-i vad rostul pentru ca daca ar aparea atunci ar trebui abrogate o serie intreaga de acte normative care prevad in mod special sanctiuni pentru abateri in ceea ce priveste protectia mediului", a spus Valerian Solovastru.

Potrivit acestuia, in prezent, sunt in vigoare o serie de acte normative atat ale Romsilva, cat si ale Garzii de Mediu si pompierilor, care prevad sanctiuni pentru cei care nu protejeaza mediul. Solovastru a mai spus ca aceste aceste legi nu "prea" se aplica.

"Numai noi avem pe silvic vreo cinci sau sase acte normative care prevad sanctiuni pentru actiuni care duc la degradarea mediului, cum ar fi lasarea de focuri nesupravegheate in paduri. De asemenea, cei de la mediu si pompierii au prevederi in acest sens si cred ca nu-i organism in tara asta care sa aiba legatura cu mediu sa nu prevada sanctiuni pentru asa ceva. Problema este la aplicarea bazelor legale deja existente, nu la realizarea unei legi noi", a explicat directorul Romsilva.

El a mai spus ca vinovati pentru neaplicarea legilor sunt agentii de mediu, dar si padurarii. Totodata, directorul general al Romsilva a adaugat ca sunt multe cazuri in care amenzile sunt exagerat de mari si sunt diferite in functie de organismele care le aplica.

"Legi avem suficiente si articole care incrimineaza astfel de fapte, problema este sa aplicam legile si sa avem motivatie. Nici agentii de mediu si nici padurari nu le prea aplica. Nu de baza legala ducem lipsa, ci de aplicabilitatea lor. De asemenea, sunt multe articole care chiar prevad pentru aceeasi fapta mai multe sanctiuni. Ideea ar fi sa facem ceva concret si sa reusim sa mai salvam mediul. In plus, avem nevoie de oameni platiti care sa se simta apti sa aplice aceste legi", a adaugat Solovastru.

Presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Mihail Faca, declara recent ca Ministerul Mediului pregateste o lege a picnicului care va obliga autoritatile sa asigure conditii adecvate celor care ies la iarba verde, iar pe cei care servesc masa in aer liber sa pastreze mediul curat sub sanctiunea amenzilor.

Potrivit proiectului, consiliile locale care au in grija spatiile verzi vor trebui sa amenajeze zone specifice pentru picnic, ingradite, dotate cu puncte de colectare selectiva, toalete ecologice, locuri speciale pentru foc, fie delimitate cu pietris, fie echipate cu gratare, precum si locuri de parcare. De asemenea,acestea vor trebui si pazite.

Legea picnicului ar putea fi pusa in aplicare de ministrul interimar al Mediului, Elena Udrea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri