Sunt multe locuri deosebite din Grecia pe care turistii nu le-au descoperit inca. Unele dintre acestea se afla in Pelopones, un taram cu oameni minunati, peisaje de vis si vestigii valoroase.

Pentru multi, Pelopones inseamna adevarata Grecie. Acest taram minunat, unde muntele se intalneste cu marea, este facut parca din muzica, soare, miresme de maslini, lamai, portocale si struguri. In peninsula despartita de continent prin istmul Corint se regaseste cea mai mare parte a istoriei grecesti: aici intalnesti la tot pasul o cetate sau ruinele unui vechi polis. Temple, teatre sau orase, centre importante in Antichitate se pastreaza si astazi, ca o marturie a uneia dintre cele mai stralucite civilizatii. Peloponesul, acest pamant incarcat de legende, are oameni minunati, ospitalieri si plini de viata.

PRIMA CAPITALA

Nu stiu cat timp ar fi necesar pentru un turist ca sa viziteze tot Peloponesul si sa inteleaga macar o parte din marturiile deosebite pe care istoria si oamenii minunati le-au lasat pe acest taram. Insa cateva obiective merita intr-adevar toata atentia. Unul dintre acestea este Nafplio, prima capitala a Greciei moderne si unul dintre cele mai frumoase orase din Pelopones. Cu strazi inguste si cochete, cu case albe ce stralucesc in soare, cu piete, fantani si taverne pitoresti, Nafplio este un oras fermecator.

Arhitectura medievala se impleteste cu decoratiunile turcesti in partea veche a orasului, care dateaza din perioada celei de-a doua ocupatii venetiene, din 1686-1715. Venetienii si-au lasat amprenta peste tot in aceasta asezare: deasupra orasului troneaza impozanta Cetate Palamidi, unde cei ambitiosi pot ajunge urcand 999 de trepte. Privelistea merita tot efortul. Turistii care nu pot urca atat de mult au la dispozitie o sosea de cealalta parte a dealului, pe unde se ajunge la cetate cu masina in mai putin de un sfert de ora. In mijlocul unei insulite din golf se ridica fortareata Bourtzi, construita tot de venetieni, in secolul al XV-lea. Candva folosita pentru apararea orasului, transformata mai tarziu in lacasul calailor, apoi in hotel, mica fortareata este astazi un loc de interes pentru turisti, care pot ajunge aici cu vaporasul in schimbul a 4 euro. Magazinele bogate, pietele si strazile curate, portul si imbinarea pitoreasca dintre munte si mare iti umplu sufletul de bucurie si te determina sa revii in acest loc minunat.

IN VARF DE MUNTE

Grecii sunt un popor credincios, astfel ca au construit lacasuri ale Domnului pretutindeni. Bisericile si manastirile din Pelopones sunt parca altfel: frumoase, luminoase, sobre, dar vesele in acelasi timp datorita caramizilor rosii sau zidurilor albe alintate de soare. Chiar daca nu este atat de cunoscuta, Manastirea Elona este una dintre cele mai interesante din Pelopones. Micul lacas se afla la 25 de kilometri de Leonidio, in estul peninsulei, pe un versant abrupt al Muntelui Parnonas. Mica manastire impresioneaza prin locatia sa, fiind construita la 650 de metri altitudine, in peretele stancos. Stabilita in acest loc pe la 1.300 inainte de Hristos, bisericuta a avut o istorie zbuciumata. Legenda spune ca numele vine de la satul Elos, ai carui locuitori au fost nevoiti sa fuga din calea atacatorilor, luand cu ei si icoana Fecioarei Maria, ascunzand-o in locul unde se afla acum manastirea.

Exista si o alta legenda, potrivit careia niste pastori au gasit icoana pe stanca, locul fiind luminat de o candela. Pe acest loc, doi calugari au ridicat o mica manastire cu doua chilii, care a fost extinsa mai tarziu. Lacasul si-a castigat faima de centru spiritual, fiind un simbol al sperantei mai ales in timpul ocupatiei turcesti. Aceasta a fost distrusa insa de turci si calugarii ucisi. A fost refacuta mai tarziu, iar pe la 1800 a fost construit si un drum catre lacas. In prezent este o manastire de maicute, iar biserica adaposteste vechea icoana a Maicii Domnului, despre care se spune ca este facatoare de minuni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri