Stiu ca ati mai fost in Italia. I-ati vizitat muzeele, palatele si magazinele; i-ati admirat cultura, fotografiat arhitectura, imbracat hainele de designer. I-ati ascultat muzica si v-ati afundat in istoria ei. Ati incercat poate sa aduceti cu voi in viata de acasa putin din acel dolce vita inimitabil. Automat, ati degustat bucataria italiana si vinurile din peninsula.

Ati calatorit insa vreodata doar pentru ele? V-ati structurat vacanta in functie de podgorii, restaurante si magazine de delicatese ce nu trebuie ratate? Daca nu, ati face-o? Ca om care tocmai s-a intors dintr-o astfel de calatorie, va propun un itinerariu realist, in ritm alert, pentru a consuma din caloriile inevitabile unei vacante gourmet.

Ziua 1 - Fontanafredda, Piemont

Undeva in secolul XIX, un rege s-a indragostit de o fata din popor. El era Vittorio Emanuele II, ea Rosa, viitoare contesa di Mirafiori si sotie morganatica a acestuia. Undeva pe parcursul iubirii lor, regele i-a facut cadou o podgorie in Piemont, pe colinele comunelor Barolo si Serralunga d’Alba. De acum istoria intra in linie dreapta - fiul celor doi a dezvoltat via cu inteligenta, iar nepotul a pierdut-o la cazino, in timpul Marii Depresii.

Astazi, podgoria este una din cele mai mari din Italia, are pauni umbland liber printre oameni si un lac-padure denumit poetic ‘il bosco dei pensieri’ (padurea gandurilor). Vinifica soiuri nobile, printre care si cunoscutul Barolo si a obtinut numeroase premii internationale. Compania exporta anual milioane de sticle in toata lumea, inclusiv in Romania, in lantul HoReCa.

Citeste si:

O vizita la crama in care se regasesc inca baricuri de acum 130 de ani inseamna o dupa amiaza cu parfum de lemn si vin, potentat de lumina difuza si randurile disciplinate de butoaie pantecoase, ce tin pana la 2 tone de vin fiecare. Etichetele de pe ele vorbesc despre recolte cu buchet bogat, dau nastere la povesti si lectii de oenologie, dar mai cu seama fac pofta de grabnica degustare.

La masa am fost invitatii Ornellei, un oenolog italian ce ne-a sursprins cu o engleza perfecta, nuantata de o raceala rebela. Cina de la vila contesei (precedata de un tur al micii locuinte regale, mobilata cu piesele orginale) a refuzat sa fie un simplu pretext pentru degustarea de vin. In Piemont se mananca multe antipasti (cel putin 5), mistret si iepure; este ceea ce am mancat si noi, pregatite impecabil. Pe langa, am trecut prin diferiti ani de Barolo, Barbaresco, Gavi di Gavi si un prosecco absolut delicios – Galarej.

A doua zi, la plecare, casa de oaspeti, cocheta si tacuta, isi primea urmatorii degustatori de vin si povesti – un grup olandez.

Cititi mai multe in recomandari ale autoarei in suplimentul YourMoney.

Productia industriala va creste cu circa 5,1%

Productia industriala va creste cu circa 5,1%