Comentarii pe articolul Mihai Bogza, Bancpost: 'Nu avem un istoric al titlurilor de stat pe termen lung, cu dobanda fixa'


Interviu "Complex"

Stoian Domnescu la 19 August 2008, ora 11:29
Interviu
Asa numitul interviu "complex" este unul standard. Pentru ca un sistem bancar sa fie solid trebuie sa fie bine capitalizat, ori tocmai asta nu stim, asa ca treaba cu soliditatea trebuie serios reanalizata. Nu stim cum stam cu sistemul bancar pentru ca, asa cum spunea si Dl Bogza, nu a fost supus unui test de stres in conditii reale. In plus, implementarea Basel II, inclusiv a noilor norme de lichiditate care nu vor ocoli sistemul bancar romanesc, este mai mult un deziderat pentru acest sistem. Cata vreme nu se va implementa pilonul trei al Basel II, iar sistemul nu va fi transparent din punct de vedere al indicatorilor principali, conform Basel II, sistemul bancar romanesc este opac si orice comentarii vis-a-vis de soliditatea acestuia sunt fara acoperire.
In legatura cu toate acestea cat si cu modul in care Bancile Comerciale modifica dobanzile, asa cum mentioneaza dl Bogza, discretionar, BNR-ul este prea moale, sau nepregatita. BNR-ul trebuie sa informeze populatia in legatura cu stadiul implementarii BII, cat de departe este sistemul bancar de implementarea unor indicatori fundamentali pentru soliditatea sistemului; BNR trebuie sa treaca de faza de dat tot felul de norme birocratice si slabe din punct de vedere al eficientiei si sa treaca la problema cea mai complexa, asupra careia mentine o tacere suspecta!

  Inapoi la articolul Mihai Bogza, Bancpost: 'Nu avem un istoric al titlurilor de stat pe termen lung, cu dobanda fixa'

Setari Cookie-uri