Comentarii pe articolul Sistemul public de pensii din Romania, o bomba cu ceas?


Cum merge sistemul public de pensii?

Vidrascu Ruxandra Michaela la 23 Septembrie 2009, ora 11:44
Raportul confirma cu cifre concrete ceea ce poate observa oricine de ani de zile.
Imi place sa cred ca toate pensionarile aiurea din ultimii 20 de ani ca si "pensiile" acordate celor care nu au avut carte de munca au fost masuri adoptate constient considerate drept raul cel mai mic, urmand a se corija pe parcurs, dar trebuie actionat cand e prea tarziu. Orice masura noua trebuie luata cu avizul unor auditori independenti, iar de acest aviz trebuie sa se tina seama. Pensionarea la aceeasi varsta, indiferent de sex este o masura ce trebuie luata cat de curand, dar in paralel cu revizuirea conditiilor de munca a fiecarei profesii in care femeile si barbatii lucreaza in aceeasi proportie si in paralel cu revizuirea salariilor, adica la munca, vechime si pregatire egala, salariul egal. Ma gandesc ca nu e util sa obligi pensionarea cadrelor didactice din invatamantul secundar si liceal la varste de peste 60 de ani. Imi scria o prietena stabilita in NY, profesoara de franceza, ca pensionarea conform legii acolo este de 66 de ani. Mi se pare exagerat. Elevii/copiii sunt cum sunt, cum se poate impune pensionarea la o asemenea varsta? Tot asa, muncile care implica efort fizic si indemanare trebuie reanalizate. Nu cred ca in calitate de pacienti ne simtim confortabil cand probele de sange ne sunt recoltate de persoane carora parca le tremura mana. Cred ca e de preferat sa fie lasat angajatorul sa decida in asemenea domenii daca e cazul sa prelungeasca perioada de activitate. Pe de alta parte, legislatia actuala este plina de lacune si trebuie revizuita.
Georgescu Gheorghe la 23 Septembrie 2009, ora 19:01
Oare nu se intreaba nimeni cine mai munceste in tara asta.Nu se face o statistica pe segmente de virsta a celor ce mai muncesc ,o sa vedeti ca in segmentul 20-30 ani nu cred ca sunt 1milion Ce facem domnilor guvernanti cu tineretul fara serviciu .Credeti ca trebuie marita virsta de pensionare ?Nu va face-ti griji ca in anul 2050 nu o sa mai fie multi pensionari
la 28 Septembrie 2009, ora 13:46
Daca dupa o viata de munca de bani lasati la fondul de pensii si din prime si din acord trebuie sa ne inegrim anii varstei a doua si varstei a treia ca nu vom mai primi drepturile noastre legale mi se pare absurdul absurdului. Cred ca este problema conducatorilor tarii, nu al ziaristilor care creaza panica. Daca Ungaria rezista si isi plateste pensiile si celelalte drepturi de asigurari sociale si sunt datori de o viata,..din 1986 stiu eu si de atunci poporul maghiar traieste mai bine decat noi si au pasapoartele in buzunar si dreptul de a calatori oriunde si oricand, nu vad de ce Romania trebuie sa stea sub semnul incertitudinii pentru ca a devenit datoare doar din 1990. Eu sper ca actualul Guvern care a promis sa investeasca o parte din banii imprumutati in infrastructura, a promis sa creeze locuri de munca o sa rezolve problema 'bombei cu ceas' . Cred ca este nevoie de mai multa incredere si mai putina defaimare.

  Inapoi la articolul Sistemul public de pensii din Romania, o bomba cu ceas?

Setari Cookie-uri